Love

Κορωνοϊός: Οδηγίες για ασφαλή σεξουαλική δραστηριότητα στην πανδημία

Τι έχουν δείξει έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διεθνούς Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής (ISSM). Ποιες είναι οι συστάσεις των ειδικών.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών επαφών. Παρότι υπάρχουν τα εμβόλια, τα οποία αποτελούν την πιο αποτελεσματική και ασφαλή λύση εναντίον του ιού, η ασφάλεια κατά τις σεξουαλικές επαφές εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα που απασχολεί πολύ κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής (ISSM) πραγματοποίησε ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας (μετανάλυση) για τις ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές μεσούσης της πανδημίας. Η μετανάλυση έχει τίτλο «Sexual Health Implications of COVID-19 Pandemic». Δημοσιεύθηκε στις αρχές του χρόνου στην ιατρική επιθεώρηση Sexual Medicine Review.

Η μετανάλυση αποτελεί την κωδικοποίηση των ευρημάτων ερευνών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του ISSM. Αποτυπώνει επίσης τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι παροχείς υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας τα τελευταία δυο χρόνια. Τέλος, καλεί σε δράση για την αναβάθμιση των προτεραιοτήτων των κατά τόπους συστημάτων Υγείας.

Εντός νοικοκυριού…

«Αναφορικά με τους ανθρώπους που δεν έχουν σύντροφο, ο αυνανισμός είναι ασφαλής και παρουσιάζει σημαντικά ψυχολογικά οφέλη όπως αποσυμπίεση και χαλάρωση», λέει ο χειρουργός-ουρολόγος ανδρολόγος δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Ασφαλές είναι επίσης το σεξ μεταξύ συντρόφων και συγκατοίκων οι οποίοι είναι  ασυμπτωματικοί. Αντιθέτως, πρέπει να αποφεύγεται με όποιον βρίσκεται σε καραντίνα, επειδή ήρθε σε επαφή με κρούσμα ύποπτο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Απαγορευτικό είναι, εξ άλλου, το σεξ με συγκάτοικο που αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα.

Αν ο/η σύντροφος βρίσκεται σε ομάδα υψηλού κινδύνου, η σεξουαλική δραστηριότητα πρέπει να επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που και οι δυο σύντροφοι παραμένουν σε εγκλεισμό.

…και εκτός

Στην περίπτωση που οι σεξουαλικές επαφές αφορούν κάποιον εκτός του νοικοκυριού, τότε αυτές πρέπει να αποφεύγονται. Υπάρχουν τρόποι για τα ζευγάρια που δεν ζουν στο ίδιο σπίτι να διατηρήσουν την ερωτική τους οικειότητα, λέει ο κ. Κωνσταντινίδης, όπως:

  • Ερωτικές τηλεφωνικές συνομιλίες
  • Σεξουαλικά μηνύματα
  • Ζωντανές βιντεοσυνομιλίες

Αποθαρρύνεται επίσης το σεξ με πολλούς και διαφορετικούς συντρόφους. Για όσους το προτιμούσαν πριν μπει ο κορωνοϊός στη ζωή μας, ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις είναι:

  • Τα ραντεβού μέσω βίντεο
  • Τα διαδικτυακά δωμάτια επικοινωνίας

Όσον αφορά τις σεξουαλικές πρακτικές, «τα φιλιά επιτρέπονται μόνο μεταξύ υγιών συγκατοίκων που δεν έχουν εκτεθεί στον ιό. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω των κολπικών υγρών ή του σπέρματος, επομένως η κολπική διείσδυση είναι επιτρεπτή. Η πρωκτική διείσδυση είναι επίσης αποδεκτή, όχι όμως και η πρωκτολειχία, καθώς έχει αποδειχθεί πως αποτελεί τρόπο μετάδοσης του ιού», προσθέτει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Για όσους θέλουν να είναι 100% ασφαλείς, εναλλακτικές λύσεις είναι οι συνευρέσεις μέσω βίντεο, γραπτών μηνυμάτων και διαδικτυακών chat rooms.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Πόσο ερωτικό θα είναι αυτό το Σαββατοκύριακο για εσένα;

admin

Τι τύπος γυναίκας αρέσει σε έναν άνδρα σύμφωνα με το ζώδιο του;

admin

Έτσι θα κερδίσεις την καρδιά ενός Κριού

admin

Επιτρέπεται η ερωτική επαφή τη Μεγάλη Σαρακοστή;

admin

Πώς μπορεί το υαλουρονικό οξύ να βοηθήσει την ερωτική ζωή των ανδρών

admin

Άνδρες: Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για τη στυτική λειτουργία

admin

Η ζέστη επηρεάζει την γονιμότητα των ανδρών – Πώς να προστατευθείτε

admin

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: Προσοχή σε συγκεκριμένα συμπτώματα – Συμβουλές ειδικών

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη τοπική θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή για τη στυτική δυσλειτουργία

admin

Γνωρίζετε τι ΔΕΝ είναι τα χλαμύδια και η τέρμινθος; Την απάντηση έχουν οι δερματολόγοι

admin

Τι είπε κλινική ψυχολόγος για την προβολή ταινίας με ερωτικό περιεχόμενο σε μαθητές 10 ετών

admin

Πώς επηρεάζει η υπερτροφία του προστάτη τη σεξουαλική ζωή

admin