Health

Κορωνοϊός Δέλτα: Πόσο μας καλύπτουν τα εμβόλια στην αληθινή ζωή. Νέα στοιχεία

Τι δείχνουν στοιχεία από το Ισραήλ. Πόσο μειώνουν τα εμβόλια την διασπορά του στελέχους Δέλτα και πόσο τα βαριά περιστατικά. Γιατί επαναφέρει κάποια μέτρα η χώρα που προχώρησε στην πλήρη άρση τους την 1η Ιουνίου 2021.

Νέα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων εναντίον του στελέχους Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν τον τελευταίο μήνα και είναι προκαταρκτικά. Η συλλογή τους έγινε μετά την 1η Ιουνίου 2021, όταν έγινε πλήρης άρση των περιορισμών στη χώρα. Έκτοτε τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που αποδίδεται στην διασπορά του στελέχους Δέλτα.

Το Ισραήλ είναι μία από τις χώρες με τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού στον κόσμο. Από τα 9 εκατομμύρια κατοίκους του, περισσότερα από 5 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech. Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες ανησύχησε την κυβέρνηση. Έτσι επανήλθε το μέτρο της χρήσης μάσκας στις εσωτερικές συναθροίσεις και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην αναχαίτιση της διασποράς του στελέχους Δέλτα, απ’ ό,τι των προηγούμενων στελεχών που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Στην πραγματικότητα, μειώνει τον κίνδυνο διασποράς μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων:

  • Κατά 64% όσον αφορά το στέλεχος Δέλτα
  • Κατά 94% όσον αφορά τα προηγούμενα στελέχη, όπως το στέλεχος Άλφα (βρετανική μετάλλαξη).

Μειώνει δραστικά τα σοβαρά περιστατικά

Ωστόσο το εμβόλιο Pfizer/BioNTech μειώνει κατά 93% τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και νοσηλείας εξαιτίας του στελέχους Δέλτα.

«Το στέλεχος Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα», τόνισε ο καθηγητής Nadav Davidovitch, επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της ισραηλινής κυβέρνησης. «Χάρη στα εμβόλια, όμως, οδηγεί σε  λιγότερα σοβαρά περιστατικά και θανάτους».

Όντως, μέχρι και χθες Δευτέρα το Ισραήλ είχε σχεδόν 2.600 ενεργά κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος απ’ όσος την περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν οι Financial Times. Από τα κρούσματα αυτά, μόνο 35 ήταν σοβαρά.

Προγενέστερα στοιχεία από τη Βρετανία είχαν δείξει ότι το εμβόλιο AstraZeneca προστατεύει κατά 66% από το στέλεχος Δέλτα. Το AstraZeneca είναι το κύριο εμβόλιο του βρετανικού εμβολιαστικού προγράμματος, εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Τα βρετανικά στοιχεία έδειξαν επίσης αποτελεσματικότητα 88% του εμβολίου της Pfizer έναντι του στελέχους Δέλτα. Και 93% έναντι του στελέχους Άλφα (βρετανική μετάλλαξη). Το εμβόλιο αυτό είναι το δεύτερο ευρύτερα χρησιμοποιούμενο εμβόλιο στη Γηραιά Αλβιώνα.

Related posts

Πρέπει να καθαρίζω τη γλώσσα μου ή όχι;

admin

Αιματολογικό τεστ ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών σε αρχικά στάδια [μελέτη]

admin

Ποδηλασία: 15 κορυφαίες συμβουλές για να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας

admin

Είμαι ογκολόγος και αυτό είναι το κορυφαίο αντικαρκινικό γεύμα

admin

9 «κατ’ οίκον» θεραπείες για τις καούρες με τη σφραγίδα του Harvard

admin

Η άσκηση κάνει καλό στην καρδιά μέσω… εγκεφάλου!

admin

Νέα έρευνα: Πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σοβαρά τη γονιμότητα

admin

Covid: Το μυστικό της «αντοχής» των παιδιών μπορεί να κρύβεται στη μύτη τους [μελέτη]

admin

Προσέξτε αυτό το κοινό παυσίπονο: Μπορεί να επηρεάζει την καρδιά

admin

Υπέρταση: Πως συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας στους μεσήλικες

admin

Έτσι θα μείνεις πιστή στο τρέξιμό σου

admin

Βόλος: Φίδι δάγκωσε 40χρονη γυναίκα μέσα στη θάλασσα

admin