Teen

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Ποιοι αναπτύσσουν την ισχυρότερη ανοσοαπόκριση

Την υπεροχή των βρεφών έναντι των ενηλίκων στην ανοσολογική απόκριση κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έδειξε πρόσφατη μελέτη ακαδημαϊκών και παιδιάτρων από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Νοσοκομείο Παίδων Bristol Royal Hospital for Children. Μάλιστα, η ισχυρή απόκριση παρατηρήθηκε τόσο σε επίπεδο αντισωμάτων όσο και ανοσοκυττάρων.

Από τις αρχές της πανδημίας ήδη είχε παρατηρηθεί το παράδοξο φαινόμενο χαμηλότερου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 σε παιδιά, παρά το γεγονός ότι αυτές οι ηλικιακές ομάδες -και ειδικά τα νεογέννητα- έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά σε περίπτωση μόλυνσης από κάποιον ιό του αναπνευστικού συστήματος, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (Respiratory Syncytial Virus, RSV) και ο ιός της γρίπης.

Η προκείμενη μελέτη που δημοσιεύεται στο Cell Reports Medicine αναζήτησε απαντήσεις σχετικά με τη μεγαλύτερη προστασία των βρεφών έναντι της COVID-19 μέσα από τις περιπτώσεις νεογέννητων με κορωνοϊό από το Νοσοκομείο Παίδων Bristol Royal Hospital for Children, για τα οποία είχε σημειωθεί ήπια πορεία της νόσου.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αξιολόγησαν την ανοσοαπόκριση σε τέσσερα βρέφη νεότερα των τριών μηνών με COVID-19 και ήπια εμπύρετη νόσηση κατά τον Μάρτιο 2020, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με αυτά των γονιών και άλλων ενηλίκων από την ομάδα ελέγχου που είχαν αναρρώσει από τη νόσο του κορωνοϊού.

Όπως προαναφέρθηκε, η ραγδαία ανάπτυξη αντισωματικής και κυτταρικής ανοσίας που καταγράφηκε για τα νεογέννητα ενδεχομένως απαντά και στο μυστήριο της ανοσολογικής υπεροχής τους. «Πραγματοποιώντας μια ενδελεχή έρευνα σε νεογέννητα προστατευμένα σχετικά έναντι της COVID-19, έχουμε δείξει ποιο είναι το καλό ανοσολογικό προφίλ αναφορικά με τα ειδικά αντισώματα και τα ανοσοκύτταρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του SARS-CoV-2», ανέφερε ο Δρ Anu Goenka, Κλινικός Λέκτορας Παιδιατρικών Λοιμωδών Νοσημάτων και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Νοσοκομείο Παίδων Bristol Royal Hospital for Children.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ευρήματα θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν κατά την ανάπτυξη νέων εμβολίων κατά της COVID-19 με βάση τις πρόσφατες ανοσολογικές υπογραφές που ανέδειξε η μελέτη.

Σε επόμενο στάδιο, η ερευνητική ομάδα δήλωσε σχεδιάζει την επαλήθευση των ευρημάτων σε μεγαλύτερη ομάδα δείγματος, καθώς και τη σύγκριση της ανοσοαπόκρισης βρεφών και ενηλίκων κατά τη διάρκεια του της νόσου COVID-19 αλλά και σε αρκετά τυχαία χρονικά σημεία μετά τη λοίμωξη.

Διαβάστε επίσης

Νέος Κορωνοϊός: Η λοίμωξη σε βρέφη και εγκύους

Κορωνοϊός: Oδηγίες για βρέφη, παιδιά και εφήβους που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα

Κορωνοϊός: Μωρό ενός έτους «νίκησε» τον ιό στην Ταϊλάνδη

Related posts

Παιδική Κακοποίηση: Πρώιμη ανίχνευση και παρέμβαση στον φυσικό και διαδικτυακό κόσμο

admin

Τερηδόνα – Παιδιά: Μελέτη βρήκε χαμηλού κόστους εναλλακτική στο σφράγισμα

admin

Dentist Pass: Ωφελήθηκε μόλις 1 στα 3 παιδιά – Γιατί δεν ανταποκρίθηκαν οι γονείς

admin

Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων: Νέα συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του νοσοκομείου Παπανικολάου

admin

Γονείς: Πώς να διαχειριστούν τις αδικίες και τις κακές συμπεριφορές των παιδιών – Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουν

admin

Κάπνισμα: Πότε το αρχίσατε; Απαντήστε και δείτε πόσο κινδυνεύετε από διαβήτη

admin

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

admin

Άσθμα: Τα επικίνδυνα χημικά που απειλούν τους πνεύμονες των παιδιών

admin

«Τεμπέλικο» μάτι: Μπορεί να ευθύνεται για το μεταβολικό σύνδρομο στην ενήλικη ζωή; Έρευνα απαντά

admin

Βρετανία: 4,3 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε κατάσταση φτώχειας

admin

Οι έφηβοι ρωτάνε για τους ιούς HIV και HPV – Οι ειδικοί εξηγούν

admin

Διαβήτης κύησης: Ανησυχία για την ασφάλεια πασίγνωστου αντιδιαβητικού στην ανάπτυξη του εμβρύου

admin