Health

Κορωνοϊός: Έχετε κάνει filler; Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα εμβόλια

Ποια παρενέργεια μπορεί να παρουσιαστεί και πόσο συχνή είναι. Τι λένε οι ειδικοί για τη συσχέτισή της με τα εμβόλια και τι πρέπει να κάνουν όσοι την παρουσιάσουν.  

Τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός έχουν συσχετιστεί με διάφορες εκδηλώσεις στο δέρμα, οι οποίες ευτυχώς είναι παροδικές και υποχωρούν σε λίγες μέρες. Τώρα μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μεταξύ όσων είναι γνωστές, υπάρχει και μία για την οποία δεν γνωρίζαμε πολλά έως πρότινος.

Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια έχουν μερικές παρενέργειες που είναι τόσο σπάνιες, ώστε ποτέ δεν μαθαίνουμε γι’ αυτές εάν δεν τα λάβουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων. Προφανώς το ίδιο συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση με τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Τα εμβόλια αυτά ξεπέρασαν αισίως το 1 δισεκατομμύριο δόσεις σε 172 χώρες, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Τα 229 εκατομμύρια από αυτές τις δόσεις χορηγήθηκαν στις ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες από την ίδια χώρα, παρατήρησαν ότι μερικοί (ελάχιστοι) άνθρωποι που έχουν κάνει filler προσώπου, παρουσιάζουν ήπιο πρήξιμο στο σημείο των εγχύσεών του μετά τον εμβολιασμό τους.

Η σχετική δημοσίευση έγινε προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Academy of Dermatology. Οι επιστήμονες παρουσίασαν αναλυτικά τις περιπτώσεις 414 ασθενών, οι οποίοι εκδήλωσαν μία ή περισσότερες δερματικές αντιδράσεις στα εμβόλια. Οι αντιδράσεις αυτές καταγράφηκαν από τον Δεκέμβριο 2020 έως και τον Φεβρουάριο 2021. Αφορούσαν κάθε είδους άμεση ή όψιμη δερματική αντίδραση, από κοκκίνισμα στο μπράτσο και εξάνθημα έως αντιδράσεις στα filler.

Τα ευρήματα

Η αναφορά των αντιδράσεων έγινε σε μία βάση δεδομένων όπου καταγράφονται τα δερματικά συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός και οι αντιδράσεις στα εμβόλια εναντίον του.

Μεταξύ των 414 ασθενών, οι 9 παρουσίασαν όψιμο οίδημα στις θέσεις όπου βρίσκονταν τα fillers. Το πρήξιμο παρουσιάσθηκε:

  • Σε τρεις περιπτώσεις μετά την πρώτη δόση από το εμβόλιο της Moderna
  • Σε πέντε περιπτώσεις μετά την δεύτερη δόση από το εμβόλιο της Moderna
  • Σε μία περίπτωση μετά την πρώτη δόση από το εμβόλιο της Pfizer

Δεδομένα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson δεν συμπεριέλαβε η παρούσα μελέτη, διότι κατά την έναρξή της δεν είχε ακόμα εγκριθεί στις ΗΠΑ, διευκρίνισαν οι ερευνητές.

«Εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν fillers προσώπου για αισθητικούς λόγους. Η πιθανότητα να παρουσιάσουν οίδημα μετά από εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι πάρα πολύ μικρή», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr Esther Freeman, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Είναι πραγματικά μια πολύ ασυνήθιστη παρενέργεια η οποία, όπως οι άλλες που έχουμε δει έως σήμερα, είναι παροδική».

Και με άλλα εμβόλια

Ανάλογες δερματικές αντιδράσεις έχουν αναφερθεί και με άλλα εμβόλια, αλλά και με ιογενείς λοιμώξεις, λένε οι ειδικοί. «Έχουμε ασθενείς που παρουσιάζουν πρήξιμο στα σημεία των fillers για μια-δυο μέρες μετά το εμβόλιο της γρίπης», εξήγησε η Dr. Lara Devgan, πλαστική χειρουργός στην πόλη της Νέας Υόρκης.

«Τις έχουμε επίσης παρατηρήσει σε ανθρώπους που τρώνε πολύ αλάτι, καθώς και μετά τη χρήση σάουνας ή τζακούζι. Έχουν επίσης αναφερθεί μετά από οποιαδήποτε δραστηριότητα που προκαλεί διάχυτη φλεγμονή στο σώμα», πρόσθεσε.

Εάν ανήκετε στους άτυχους λιγοστούς των οποίων τα fillers θα διογκωθούν μετά τα εμβόλια, η Dr. Freeman συνιστά να απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας. Εκείνος είναι πιθανό να σας χορηγήσει αντισταμινικά ή στεροειδή που θα επιταχύνουν την υποχώρηση του οιδήματος.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να θυμάστε πως «δεν πρόκειται για κάτι που απειλεί τη ζωή ή την εμφάνισή σας», τόνισε η ειδικός.

Τα fillers χρησιμοποιούνται για την ανόρθωση, την διαμόρφωση ή την βελτίωση σημείων του προσώπου. Συνήθως αποτελούνται από ενέσιμη γέλη (τζελ) υαλουρονικού οξέος, το οποίο εκ φύσεως υπάρχει στο δέρμα, κατά την Dr. Devgan.

Τα fillers είναι διαφορετικά από τις εγχύσεις μπότοξ. Και αυτό, διότι παραμένουν κάτω από το δέρμα για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Το μπότοξ, όμως, απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό, μόλις χαλαρώσει τους μυς και λειάνει τις ρυτίδες, είπε.

Related posts

5 λόγοι που το πιλάτες θεωρείται η ιδανική άσκηση για την εμμηνόπαυση

admin

Περισσότεροι από 3.400 Έλληνες νεκροί στους επαρχιακούς δρόμους την τελευταία δεκαετία

admin

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ιδίως στις γυναίκες

admin

Φάρμακα μπορεί να αποτρέπουν τον καρκίνο στις γυναίκες με το «γονίδιο της Τζολί»

admin

Αυτοί είναι οι καλύτεροι τρόποι για τη διαχείριση του θυμού

admin

Δυσκοιλιότητα και Διατροφή: Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα

admin

Δάγκειος πυρετός: Στα 3,5 εκατομμύρια τα κρούσματα σε Λατινική Αμερική, Καραϊβική

admin

Επίμονη ξηροφθαλμία – Ποια προβλήματα μπορεί να κρύβει

admin

Όσα δεν πρέπει να κάνεις σε έναν τσακωμό με τον σύντροφό σου

admin

Υποχωρούν οι δείκτες του κορονοϊού – 4 θάνατοι από covid, 13 διασωληνωμένοι

admin

Η λήψη ορμονών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο όγκων στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη

admin

Γρίπη των πτηνών: Έξι κρούσματα το 2024 – 21 ετών το πιο πρόσφατο θύμα της

admin