Health

Καρκίνος του παγκρέατος: Όλα τα συμπτώματα

Το να εντοπιστεί εγκαίρως ο καρκίνος του παγκρέατος είναι δύσκολο, επειδή οι ασθενείς σπανίως εμφανίζουν σημάδια μέχρι να έχει προχωρήσει ο καρκίνος.

Επομένως, ο καρκίνος του παγκρέατος συνήθως διαγιγνώσκεται σε μεταγενέστερα στάδια, καθιστώντας τα ποσοστά επιβίωσης πολύ χαμηλότερα από άλλους καρκίνους.

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από την ακριβή τοποθεσία του όγκου

Η θέση του όγκου στο πάγκρεας επηρεάζει τους τύπους των συμπτωμάτων και το πόσο σύντομα μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται. Για παράδειγμα, συμπτώματα ίκτερου μπορεί να εμφανιστούν όταν ο όγκος εμποδίζει την κεφαλή του παγκρέατος.

Εάν ο όγκος βρίσκεται στο σώμα, ή την ουρά του παγκρέατος, τότε πόνος και απώλεια βάρους μπορεί να είναι πιο πιθανά συμπτώματα. Ο καρκίνος του παγκρέατος στο σώμα, ή την ουρά του οργάνου μπορεί επίσης να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να προκαλέσει συμπτώματα, επιτρέποντας στον όγκο περισσότερο χρόνο, για να αναπτυχθεί ή να δώσει μετάσταση, προτού εντοπιστεί.

καρκίνος του παγκρέατος

Καρκίνος του παγκρέατος: Τα πιο κοινά συμπτώματα

Τα ακόλουθα είναι τα πιο κοινά σημάδια εξωκρινούς καρκίνου του παγκρέατος (ειδικά για το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος). Αυτός ο καρκίνος ξεκινά από τους πόρους του παγκρέατος και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% όλων των διαγνώσεων. Οι νευροενδοκρινείς όγκοι είναι πολύ λιγότερο συχνοί και μπορεί να παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα.

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν διαφορετικά συμπτώματα και δεν θα πρέπει να περιμένουν να εκδηλώσουν όλα τα συμπτώματα που αναφέρονται εδώ.

Πόνος στο στομάχι και στην πλάτη

Ένα κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του παγκρέατος είναι ένας θαμπός πόνος “ που έρχεται και φεύγει” στην άνω κοιλιακή χώρα, ή στην μέση, ή στο άνω μέρος της πλάτης. Αυτό πιθανότατα προκαλείται από έναν όγκο που έχει σχηματιστεί στο σώμα ή την ουρά του παγκρέατος επειδή μπορεί να πιέσει τη σπονδυλική στήλη.

Μερικοί ασθενείς περιγράφουν πόνο που ξεκινά από την μέση της κοιλιάς και ακτινοβολεί στην πλάτη. Ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος, όταν ξαπλώνετε και συχνά μπορεί να μειώνεται όταν σκύβετε προς τα εμπρός.

Ίκτερος

Αν και πολλά συμπτώματα καρκίνου του παγκρέατος αρχικά αποδίδονται σε κάτι άλλο (π.χ. γαστρεντερικά προβλήματα, ή στρες), τα συμπτώματα που προκαλούνται από ίκτερο συνήθως δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ο ίκτερος στον καρκίνο του παγκρέατος είναι ανώδυνος και εμφανίζεται όταν ο όγκος στην κεφαλή του παγκρέατος αποκλείει τον χοληδόχο πόρο, προκαλώντας συμπτώματα όπως:

  • κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών
  • σκούρα ούρα
  • χλωμά, λιπαρά κόπρανα, που επιπλέουν στην τουαλέτα
  • κνησμός (φαγούρα στο δέρμα)

Απώλεια βάρους

Η ακούσια/ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι συνήθως σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα. Η απώλεια βάρους είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος.

Προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα

Ορισμένα συμπτώματα καρκίνου του παγκρέατος που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να προκληθούν από την πίεση του όγκου στο στομάχι, ή σε άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος, καθώς ο όγκος εξαπλώνεται. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • απώλεια όρεξης
  • δυσπεψία
  • ναυτία
  • εμετός
  • φούσκωμα, ή πρήξιμο στην κοιλιά

Κόπωση

Η υπερβολική κούραση μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παγκρέατος, αλλά είναι επίσης ένα κοινό σημάδι άλλων καταστάσεων. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η ανεξήγητη κόπωση δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Διαβήτης

Όταν συμβαίνει μια πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, είναι συνήθως επειδή εντοπίστηκε από ιατρική απεικόνιση για άλλη πάθηση, ή άλλη ύποπτη διάγνωση, όπως ο διαβήτης.

Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο διαβήτη, που δεν σχετίζεται με την αύξηση βάρους, ή και όψιμο διαβήτη χωρίς προφανή αιτία. Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Κάθε ασθενής με νέα, ραγδαία και ύποπτη διάγνωση διαβήτη θα πρέπει να αξιολογηθεί, για να αποκλειστεί ο καρκίνος του παγκρέατος.

-: https://www.hopkinsmedicine.org

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος στο πάγκρεας: Είναι κληρονομικός; Τι ρόλο παίζει αν έχετε πρώτα παγκρεατίτιδα; Απαντήσεις από ογκολόγο

Παγκρεατίτιδα: Σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στο πάγκρεας – Τι μπορείτε να κάνετε

Αποτοξίνωση στο πάγκρεας: Με ποιες τροφές γίνεται

Καρκίνος του παγκρέατος: Νέα μέθοδος διάγνωσης μέσω ανάλυσης του εντερικού μικροβιώματος

Related posts

Δάγκειος πυρετός: Επιδημικές διαστάσεις σε χώρες της Κεντρικής, Λατινικής Αμερικής

admin

Μας «έπνιξε» η αφρικανική σκόνη – Βασιλακόπουλος: Όποιος έχει συμπτώματα και δεν έχει νόσο να μην τα αποδώσει σε αυτή

admin

Μπορείτε να ακούσετε αυτούς τους ήχους μόνο εάν είστε αρκετά νέοι – Κάντε το τεστ

admin

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

admin

Τρόφιμα και ροφήματα που προκαλούν ρινική συμφόρηση

admin

Προειδοποιούν οι πνευμονολόγοι για την αφρικανική σκόνη – «Κίνδυνος για τοξικό μίγμα», τι να προσέξετε

admin

Ποιο φυτικό ρόφημα αξίζει μια θέση στη διατροφή σου;

admin

Η ολική έκλειψη του ηλίου είναι επικίνδυνη για τους οδηγούς

admin

Ύπνος: Τι θα αλλάξει αν κάνετε γυμναστική δύο φορές την εβδομάδα

admin

Οι άνθρωποι μεταδίδουν περισσότερους ιούς στα ζώα απ’ ό,τι εκείνα σε εμάς

admin

Θέλετε να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας; Αφαιρέστε αυτές τις τρεις τροφές από το μενού σας

admin

Στοιχεία και αλήθειες για την κατάθλιψη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

admin