Food

Ιδέες για πουρέ λαχανικών

Οι περισσότεροι από εμάς όταν ακούμε την λέξη πουρές, το μυαλό μας παραπέμπει στον πουρέ που φτιάχνουμε με βάση τις πατάτες.

Αν σκεφτούμε λίγο καλύτερα και πιο προσεκτικά, μπορούμε να φτιάξουμε πουρέ από λαχανικά, αρκεί να αφήσουμε την φαντασία μας ελεύθερη.

Με ποια λαχανικά κάνουμε πουρέ

Μελιτζάνα, κολοκύθι, μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκύθα, καρότο, σελινόριζα, παντζάρια, αρακά, γλυκοπατάτα, καλαμπόκι… Όλα μπορούν να γίνουν πουρές και να δώσουν γεύση και χρώμα στο πιάτο σας.

Τα καθαρίζω ή όχι;

Για να πετύχετε την καλύτερη γεύση στον πουρέ λαχανικών πρέπει να ξέρετε πως θα μαγειρέψετε το κάθε ένα από αυτά.

Τις πατάτες, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τις μελιτζάνες, τα παντζάρια, τα πλένετε εξωτερικά αλλά δεν τα ξεφλουδίζετε. Ο αρακάς, το καλαμπόκι, η σελινόριζα, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, απλά τα ξεπλένετε με άφθονο νερό.

Η κολοκύθα, λόγω του μεγέθους της, πρέπει να καθαριστεί εξωτερικά από τη σκληρή φλούδα της και από τα σπόρια και να τη χρησιμοποιήσετε καθαρή.

Γευστικοί συνδυασμοί

Με την πατάτα ταιριάζουν όλα τα λαχανικά, οπότε μη διστάσετε σε έναν απλό πουρέ πατάτας να προσθέσετε 2 καρότα ή 1 παντζάρι ή λίγη κολοκύθα.

Αν αποφασίσετε να κάνετε πουρέ οποιοδήποτε άλλο λαχανικό, καλό θα ήταν να προσθέσετε και μια μικρή πατάτα. Το άμυλό της θα τους βοηθήσει να γίνουν πιο απαλοί και κρεμώδεις.

Στον πουρέ σελινόριζας προσθέστε λίγο μήλο που ταιριάζει πολύ και στον πουρέ κολοκύθας μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Θα δώσει μια δροσερή νότα.

Μερικές ιδέες για πουρέ λαχανικών είναι:

  • με πατάτες, κολοκυθάκια, καρότα, κρεμμύδια, σελινόριζα, και κάρι
  • με κουνουπίδι (ή μπρόκολο), γάλα, νερό, βανίλια, αλάτι, πιπέρι, βούτυρο, μέλι και θυμάρι
  • αναμιγνύοντας ελαιόλαδο, κρεμμύδια (φρέσκα ή ξερά), πατάτες, μοσχοκάρυδο, λάχανο, σέλερι
  • με αρακά, φρέσκο δυόσμο, ζωμό λαχανικών και φέτα
  • καρότου με κύμινο
  • με πατάτα, κολοκύθι, καρότο, νπαχαρικά ή μυρωδικά της αρεσκείας μας

Μπαχαρικά – μυρωδικά – αρτύματα

Το μοσχοκάρυδο ταιριάζει με σχεδόν σε όλα τα λαχανικά.

Το κύμινο θα δώσει εξωτικό τόνο στον πουρέ καρότου, το σαφράν «σπάει» τη βαριά μυρωδιά του μπρόκολου, η κανέλα δίνει άρωμα Ανατολής στην κολοκύθα, το κόλιανδρο ταιριάζει απίστευτα στον πουρέ μελιτζάνας και λίγη καπνιστή πάπρικα ταιριάζει πολύ με τον πουρέ κολοκύθι.

Το καλύτερο είναι να μαγειρέψετε, να δοκιμάσετε και να αποφασίσετε τι ταιριάζει καλύτερα με τις δικές σας γευστικές προτιμήσεις.

Το ιδανικό είναι να προσθέτετε φρέσκα μυρωδικά όπως Μαϊντανός, φρέσκος κόλιανδρος, σχοινόπρασο, φρέσκα κρεμμυδάκια, φρέσκο εστραγκόν, φρέσκια ρίγανη μπορείτε να τα προσθέσετε ανάλογα με τι σας αρέσει περισσότερο.

Γάλα, κρέμα ή ζωμός ή νερό

Ανάλογα με το λαχανικό αλλά και τις γευστικές σας προτιμήσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά υλικά είτε μόνο τους είτε σε συνδυασμό (μισό γάλα, μισό ζωμό).

Το γάλα και η κρέμα γάλακτος δίνουν απαλή και κρεμώδη υφή στον πουρέ και αυξάνουν την θρεπτική του αξία. Χρησιμοποιώντας ζωμό λαχανικών ή νερό φτιάχνουμε νηστήσιμο πουρέ λαχανικών αλλά εξίσου θρεπτικό.

Βούτυρο ή ελαιόλαδο;

Σαφώς το βούτυρο δίνει πιο πλούσια γεύση στον πουρέ μας αλλά το ελαιόλαδο αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή.

Βασικά βήματα για την παρασκευή ενός πουρέ λαχανικών
  • Μαγειρεύουμε το λαχανικό μέχρι να μαλακώσει. Για το μαγείρεμα των λαχανικών υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι:
  1. Μαγείρεμα στον φούρνο: Θα επιλέξουμε το μαγείρεμα στον φούρνο για κάποιο λαχανικό όπως η γλυκοπατάτα για παράδειγμα, που έχει αρκετή υγρασία και δεν επιθυμούμε να απορροφήσει περισσότερη.
  2. Βράσιμο σε νερό: Το βράσιμο σε νερό αποτελεί τον τυφλοσούρτη που λειτουργεί σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι πάντα και ο ιδανικός τρόπος για το μαγείρεμα κάθε λαχανικού. Συνιστάται λοιπόν κυρίως για πράσινα λαχανικά, όπως για παράδειγμα ο αρακάς ή το μπρόκολο , που είναι ευαίσθητα στο να χάνουν το χρώμα τους.
  3. Βράσιμο στο υγρό που θα χρησιμοποιήσουμε για το αραίωμα : Είναι ο κατάλληλος τρόπος όταν πρόκειται για λαχανικά που δεν χάνουν το χρώμα τους, όπως το κουνουπίδι και η σελινόριζα. Αυτό το βράσιμο στο υγρό που θα χρησιμοποιηθεί για το αραίωμα (όπως το γάλα ή η κρέμα γάλακτος) θα ενισχύσει τη γεύση αλλά και την υφή του πουρέ
  • Όπως είναι ζεστό το βρασμένο λαχανικό, το αλέθουμε καλά στο μπλέντερ
  • Προσθέτουμε κάποιο υγρό, όπως γάλα ή νερό, κάποια λιπαρή ουσία, όπως βούτυρο ή ελαιόλαδο, και καρυκεύουμε

Ο πουρές λαχανικών είναι μια εξαιρετική λύση να καταναλωθούν τα λαχανικά κυρίως από τα παιδιά. Αφήστε λοιπόν την φαντασία σας ελεύθερη και αυτοσχεδιάστε!

- Ιδέες για πουρέ λαχανικών - Diatrofi.gr | -.

Related posts

Μουσακάσ light

admin

Light Παστίτσιο

admin

Banana bread με βρώμη, κακάο και πετιμέζι

admin

Καρυδόπιτα χωρίς ζάχαρη

admin

Το νοστιμότερο χούμους με πιπεριά φλωρίνης που έχετε φάει!

admin

Vegan βασιλόπιτα

admin

Φρέσκια Σπιτική Μαρμελάδα Raspberry με Chia και Άθερμο Mέλι

admin

Εύκολα και υγιεινά σνακ

admin

Ιμάμ Μπαϊλντί

admin

Πρωτεϊνικές μπάρες με γεύση snickers

admin

Κέικ καρότου

admin

«Ψωμί» από μπρόκολο και αλεύρι αμυγδάλου

admin