Fashion

Η Daphne P.,τα Blots και η νέα γενιά στο κόσμημα

Η Daphne P.,τα Blots και η νέα γενιά στο κόσμημα

Τέχνη και γοητεία. Αυτές είναι οι δύο λέξεις που ίσως πλαισιώνουν τη σκέψη μου για τη σειρά Blots της Daphne P. Μία νοσταλγικότητα καλά πασπαλισμένη με τη φαντασία της δημιουργού που κατάφερε και μετέτρεψε ένα υλικό ταυτισμένο με το κλασσικό σε απόλυτα σύγχρονο. Το σμάλτο λοιπόν, στα χέρια της Δάφνης μεταμορφώνεται. Από ένα κλασσικό υλικό που συναντά κανείς στα κοσμήματα, έχει πια καταφέρει να αποτελεί τάση. Κι αυτό χάρη στην ιδέα της Δάφνης, η οποία ανανέωσε αυτό το υλικό, το έκανε σύγχρονο, του έδωσε χρώμα, το έπλασε και το τελικά παρέδωσε μία συλλογή που ολοένα και εμπλουτίζεται.

blotsΗ σχεδιάστρια Δάφνη Παπαθανασοπούλου

Η αρχή έγινε από τα δαχτυλίδια, τα οποία σίγουρα θα σου έχουν τραβήξει την προσοχή στο Instagram feed σου. Μικρά ή μεγαλύτερα σε αποχρώσεις πολλές και διαφορετικές φοριούνται μόνα τους και πολλά μαζί. Είναι ίσως μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για ένα εναλλακτικό ring party. Η χρωματική της παλέτα σου δίνει την ευκαιρία να παίξεις με τις αντιθέσεις ή να κινηθείς χρωματικά ε ήσυχα μονοπάτια. Μπορείς σαφώς να κάνεις παστέλ συνδυασμούς ή ακόμα και να μείνεις πιστά στην αυθεντικότητα του χρυσού ή του ασημένιου που διαχρονικά και πάντα ευπρόσδεκτα στα γυναικεία δάχτυλα.

Το brand Daphne P.

Η συλλογή “Blots” λοιπόν, είναι αυτή που μου τράβηξε το ενδιαφέρον και ήθελα πολύ να γνωρίσω τη Δάφνη, η οποία κρύβεται πίσω από το ομώνυμο brand Daphne P. Μιλώντας της τηλεφωνικά -καθώς οι συνθήκες το απαιτούσαν- αυτό που εξ’ αρχής αντιλήφθηκα είναι ότι πρόκειται για μία ήρεμη δύναμη. Αποφασιστική, συγκεντρωμένη στο στόχο της αλλά και ελαφρώς ανήσυχη και προβληματισμένη,  η Δάφνη μου μίλησε για τη συλλογή της, για την οικογενειακή της παράδοση στο κόσμημα αλλά και για όσα την ενοχλούν ίσως γύρω της.

blots

Η Δάφνη Παπαθανασοπούλου και το κόσμημα ενώθηκαν σχεδόν αναγκαστικά. Ίσως λίγο σκληρή η λέξη, καθώς η ίδια καθόλου πιεσμένη δεν μοιάζει με αυτή τη δουλειά. Ίσως λοιπόν, το μοιραία να ταιριάζει καλύτερα στη σχέση τους. Η Δάφνη μεγάλωσε μέσα στο εργαστήρι κοσμημάτων της μητέρας της Μαριάννας Πετρίδη, η οποία διατηρεί από το 1984 μέχρι και σήμερα το κατάστημά της στο Κολωνάκι. Μέσα στα κράματα μετάλλων, σε σχέδια κοσμημάτων, σε κοσμήματα διάσημων σχεδιαστών και καλλιτεχνών, η νεαρή σχεδιάστρια μυήθηκε στον κόσμο αυτό.

Ωστόσο, η ίδια δεν υπήρξε απλά μία συνέχεια της οικογενειακής επιχείρησης. Σαφώς, σεβόμενη την τέχνη της μαμάς της, κράτησε όλα εκείνα τα στοιχεία που την έκαναν επιτυχημένη ανά τα χρόνια και φρόντισε να διατηρήσει την ποιότητα και τη φήμη της με σεβασμό. Δεν έμεινε όμως στην πεπατημένη. Έψαξε, δούλεψε, εμπνεύστηκε, φαντάστηκε και το αποτέλεσμα την δικαίωσε.

Η συλλογή “Blots”

Τα Blots έκαναν τη διαφορά σε μία περίοδο που το κόσμημα, ακολουθούσε τη μόδα και έκανε πισωγυρίσματα. Έλειπε ίσως η έμπνευση για δημιουργία κάτι νέου. Ίσως η κρίση την πάγωσε, αλλά η Δάφνη κατάφερε να βρει το υλικό και τον τρόπο που θα το μεταμορφώσει σε κόσμημα.

blots

Ο λόγος για το σμάλτο, το οποίο η σχεδιάστρια αντιμετώπισε πιο ωμά. Ακόμα και οι τεχνίτες δυσκολεύοντας να υλοποιήσουν την ιδέας της, η οποία εύστοχα συνοψίζεται στην έκφραση που είπε η ίδια ως “η έννοια του tattoo στο κόσμημα”. Ξεκινώντας το ’14 τη συλλογή της, η Δάφνη αναζητούσε να βρει κάτι που θα είχε απήχηση στο κοινό. Ένα κοινό με περιορισμένη όρεξη για αγορές έως και αδυναμία, πόσο μάλλον κοσμημάτων. Τα ζητούμενα στο μυαλό της ήταν να δημιουργήσει κάτι ευκολοφόρετο, καθημερινό που να σου φτιάχνει και τη διάθεση. Έτσι κατέληξε στο σμάλτο, το οποίο επεξεργάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται ένα με το δάχτυλο που το φορά.

Το αποτέλεσμα και η πρώτη της προσωπική συλλογή ήταν τα Blots, τα οποία ακόμα τώρα έχουν θέση τα trends. Αν και την ίδια δεν την απασχολούν ιδιαίτερα, κατάφερε να δημιουργήσει ένα στα αξεσουάρ. Έτσι τα δαχτυλίδια της έχουν καταφέρει να κερδίσουν το ενδιαφέρον των γυναικών και να βρουν μία θέση στη συλλογή τους, ανεξάρτητα από το προσωπικό τους στιλ.

blots

Αυτός ο χαμελεοντισμός τους είναι και το δυνατό σημείο της δημιουργίας της Δάφνης. Είναι διαχρονικά, χωρίς να κουβαλούν το βάρος του κλασσικού, όπως για παράδειγμα οι πέρλες. Είναι τόσο ανάλαφρα, όσο και εντυπωσιακά και σου δίνουν την εντύπωση ότι μπορούν να σταθούν σε κάθε χέρι, να σε συνοδεύσουν σε κάθε περίπτωση.

Η αισθητική, το αυθεντικό και η εφαρμογή στην πραγματικότητα

Σε μία περίοδο, όπου οι κόπιες έχουν καταλήξει να είναι ο κανόνας, η Δάφνη φροντίζει να βροντοφωνάζει ότι η πηγαία δημιουργία είναι εδώ και έχει δυναμική. Η αισθητική είναι προσωπική υπόθεση και η ίδια απλά καταφέρνει να της χαρίσει όλα εκείνα τα στοιχεία που την μετουσιώνουν σε κάτι χειροπιαστό, κάτι που έχει απήχηση σε όσους ξέρουν να εκτιμούν και αναγνωρίζουν το αυθεντικό.

blots

Την ίδια την ενοχλεί η απομίμηση, ειδικά σε μία περίοδο δύσκολη, όπως η παρούσα. Είναι ένας τρόπος παραβίασης της ιδιωτικότητας της φαντασίας του καθένα και πραγματικά, σε έναν χώρο καλλιτεχνικό, όπως είναι αυτός του κοσμήματος, μόνο περίσσια έμπνευση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Σαφώς, οι κοινές αισθητικές προτιμήσεις και η προσλαμβάνουσες της σύγχρονης κοινωνίας ενδέχεται να δημιουργήσουν κοινά σημεία ανάμεσα σε καλλιτέχνες και δημιουργούς. Όμως, αυτό από την στεγνή απομίμηση απέχουν παρασάγκας.

Για την Δάφνη, η ενασχόληση και επαγγελματικά με το κόσμημα ήταν σχεδόν μονόδρομος. “Ποτέ δεν σκέφτηκα να κάνω κάτι άλλο”, μου είπε ενώ πρόσθεσε ότι οι σπουδές της στην κοινωνιολογία, αν και φαινομενικά ασύνδετες με το χώρο που δραστηριοποιείται, τη βοήθησαν αρκετά. Τόσο στην επαγγελματική της εξέλιξη όσο και στις διαπροσωπικές της σχέσεις, γεγονός που παίζει μεγάλο ρόλο στον χώρο που δραστηριποιείται, καθώς έρχεται σε επαφή με κόσμο.

blots

Να αναφέρω επίσης ότι η Δάφνη δεν έχει μόνο τα Blots στο πορτοφόλιό της. Η ίδια σχεδιάζει κι άλλα κοσμήματα, με μέταλλα κι όχι με σμάλτο. Δεν έχει αγαπημένο υλικό και πάντα προσέχει την άρτια εφαρμογή. Αυτός ήταν και ο λόγος που κατέληξε στο σμάλτο για τα συγκεκριμένα δαχτυλίδια. Το προσωπικό της στοίχημα είναι να κρατήσει την ιδανική ισορροπία μεταξύ της ιδέας που έχει στο κεφάλι της και την πραγματική εφαρμογή. Και μέχρι τώρα τα έχει καταφέρει πολύ καλά.

blots

Τα κοσμήματά της καθώς και την συλλογή Blots μπορείτε να βρείτε στο κατάστημα Marianna Petridi μεταξύ πολλών ακόμα συλλογών από ταλαντύχους Έλληνες σχεδιαστές καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα και online.

Instagram:

daphnep_jewelrymariannapetridimariannapetridi.tinos

Related posts

Zara Βasics Άνοιξη 2024: Τα 6 κομμάτια που πρέπει να αγοράσεις

admin

Πως να συνδυάσεις τα λόφερς με τακούνι

admin

Τα νέα ρούχα στα Ζάρα που πρέπει να έχεις

admin

Δυναμική και πολυτελής αισθητική

admin

6 Ανοιξιάτικα φορέματα από τα Zara που ξεχωρίζουν

admin

5 Επώνυμα τσαντάκια για τις επίσημες εμφανίσεις σου

admin

Αυτά τα 4 χρώματα κυριαρχούν στην μόδα το 2024

admin

Οι τάσεις στα χρώματα την άνοιξη 2024

admin

6 Συμβουλές που κάνουν κάθε εμφάνιση να φαίνεται ακριβή

admin

Μόνο αυτά τα 5 κομμάτια χρειάζεσαι για υπέροχα ανοιξιάτικα looks

admin

4 Basic τζιν H&M που χρειάζεσαι στην ντουλάπα σου

admin

8 Επίσημα φορέματα Zara για την Άνοιξη που θα λατρέψεις

admin