Health

Η μειωμένη ακοή αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Πως να προστατευθείτε

Ένας στους επτά ενήλικες αντιμετωπίζει προβλήματα με την ακοή του, με την συχνότητα αυτών των προβλημάτων να αυξάνεται με την ηλικία. Χωρίς θεραπεία, όμως, η βαρηκοΐα ανοίγει τον δρόμο στην άνοια. Που μπορεί να οφείλεται η συσχέτιση. Τι μπορούν να κάνουν οι πάσχοντες.

Αν η ακοή σας έχει αρχίσει να μειώνεται, με συνέπεια να συλλαμβάνετε συχνά τον εαυτό σας να ζητά από τους άλλους να επαναλάβουν ό,τι λένε ή να δυναμώνετε ολοένα περισσότερο τον ήχο στην τηλεόραση, πηγαίνετε σε έναν ειδικό. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όσοι έχουν μειωμένη ακοή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια. Και όσο μεγαλύτερη είναι η βαρηκοΐα, τόσο το χειρότερο.

Τα καλά νέα, όμως, είναι πως αν βάλετε εγκαίρως ακουστικό βαρηκοΐας, έχετε πολλές πιθανότητες να διαφυλάξετε και τις νοητικές λειτουργίες σας.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν εκείνα προγενέστερων μελετών, που είχαν δείξει ότι η μειωμένη ακοή αποτελεί μακροπρόθεσμα συμβάλλοντα παράγοντα στην άνοια. Στην πραγματικότητα, η βαρηκοΐα εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 8% των κρουσμάτων άνοιας σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός αυτό την καθιστά τον μεγαλύτερο, τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για άνοια σε πληθυσμιακό επίπεδο, λένε οι ερευνητές.

Όπως αναφέρει το ομοσπονδιακό Εθνικό Ίδρυμα Κώφωσης & Άλλων Διαταραχών Επικοινωνίας (NIDCD), στις ηλικίες άνω των 18 ετών σχεδόν ένα στα επτά άτομα (το περίπου 15%) έχουν κάποιου βαθμού μείωση της ακοής τους.

Ωστόσο το 2% των ατόμων ηλικίας 45-54 ετών πάσχουν από βαρηκοΐα που δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με την ηλικία και γίνεται:

  • 8,5% στις ηλικίες 55-64 ετών
  • 25% στις ηλικίες 65-74 ετών
  • 50% στις ηλικίες 75 ετών και άνω

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA. Προέρχονται από μελέτη με 2.413 εθελοντές, ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι μισοί εξ αυτών είχαν ηλικία άνω των 80 ετών. Οι 853 έπασχαν από μέτρια έως σοβαρή βαρηκοΐα.

Η άνοια ήταν κατά 61% συχνότερη μεταξύ όσων είχαν μέτρια ή σοβαρή βαρηκοΐα, σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογική ακοή. Ωστόσο σε όσους χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐα η συχνότητα της άνοιας ήταν κατά 32% χαμηλότερη.

Η ιδιαιτερότητα της νέας μελέτης είναι ότι διεξήχθη εκτός εργαστηρίων, στον αληθινό κόσμο. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία που συνέλλεξαν πηγαίνοντας στα σπίτια των εθελοντών. Εκεί τους εξέτασαν και εκεί συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους.

Λειτουργία του εγκεφάλου και κοινωνική απομόνωση

Ο τρόπος με τον οποίο η μειωμένη ακοή ανοίγει τον δρόμο στην άνοια, δεν είναι γνωστός. Οι επιστήμονες, όμως, έχουν διάφορες θεωρίες. Μία από αυτές είναι ότι η βαρηκοΐα αναγκάζει τον εγκέφαλο να λειτουργεί πιο σκληρά για να ακούσει ολοκληρωμένες προτάσεις. Αυτό όμως γίνεται εις βάρος των συστημάτων της σκέψης και της μνήμης.

Μία άλλη πιθανότητα είναι ότι η μειωμένη ακοή επιταχύνει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου. Δεν αποκλείεται επίσης να μειώνουν ακούσια οι πάσχοντες τις κοινωνικές συναναστροφές τους, οι οποίες όμως είναι απαραίτητες για τη νοητική διέγερση. Με απλά λόγια: αν δεν ακούτε καλά, ίσως αποφεύγετε να βγαίνετε πολύ, με συνέπεια να «κοιμίζετε» τον εγκέφαλό σας.

Όποια κι αν είναι η αιτία, η λύση είναι «να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ασθενών στα βοηθήματα ακοής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Alison Huang, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημοσίας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Έντονη δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών για το σύστημα υγείας – Ικανοποίηση για τους γιατρούς

admin

Ερευνητές φτιάχνουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά

admin

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν είναι και τόσο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους

admin

Προειδοποίηση από τη Ματίνα Παγώνη για την αφρικανική σκόνη – «Οι ομάδες υψηλού κινδύνου ίσως χρειαστεί να αλλάξουν φάρμακα»

admin

Καθησυχαστικές οι αρχές των ΗΠΑ: Τα δείγματα του H5N1 που εντοπίστηκαν σε γάλα δεν εγκυμονούν κανέναν κίνδυνο

admin

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

admin

Αξίζει να προσθέσεις το αβοκάντο στη διατροφή σου

admin

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

admin

«Πνιγμένη» στην αφρικανική σκόνη η Αττική – Οδηγίες του υπουργείου Υγείας σε άτομα αυξημένου κινδύνου

admin

9 συνηθισμένα όνειρα και τι σημαίνουν

admin

Διατροφή BulletProof: Τι είναι η «αλεξίσφαιρη δίαιτα»

admin

Βιολογική γήρανση: Πώς θα αντιστρέψετε την κατάσταση

admin