Health

Η βιταμίνη D προστατεύει ενάντια σε μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου

Μεταξύ όλων των καρκίνων, ο καρκίνος των ωοθηκών έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην ικανότητά του να στρέφει την άμυνα του οργανισμού εναντίον του.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο της Ναγκόγια στην Ιαπωνία, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Matrix Biology, δείχνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να είναι σε θέση να μπλοκάρει με επιτυχία μια από τις κύριες οδούς που χρησιμοποιεί ο καρκίνος των ωοθηκών.

Γιατί ο καρκίνος των ωοθηκών είναι άκρως μεταστατικός και, άρα, θανατηφόρος

Ο καρκίνος των ωοθηκών συχνά υφίσταται μια διαδικασία που ονομάζεται περιτοναϊκή μετάσταση. Όταν συμβαίνει αυτό τα καρκινικά κύτταρα πηγαίνουν σε μια δευτερεύουσα θέση εμφύτευσης, όπως το περιτοναϊκό τοίχωμα, αφού αποκολληθούν από την κύρια θέση τους στην ωοθήκη. Το περιτόναιο προστατεύεται από αυτή τη διαδικασία σχηματίζοντας ένα φράγμα μεσοθηλιακών κυττάρων που εμποδίζουν τα καρκινικά κύτταρα να προσκολληθούν και να εξαπλωθούν.

Αλλά ο καρκίνος των ωοθηκών παρακάμπτει αυτό το φράγμα, μετατρέποντας τα προστατευτικά μεσοθηλιακά κύτταρα σε μεσοθηλιακά καρκινικά κύτταρα. Με την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προάγει την μετάσταση, βελτιώνεται η ικανότητα του καρκίνου να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.

Τι ρόλο παίζει η βιταμίνη D στην εξέλιξη του καρκίνου των ωοθηκών

Ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Masato Yoshihara του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Nagoya, σε συνεργασία με συναδέλφους τους στο Bell Research Center και το Τμήμα Παθολογίας, ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη D όχι μόνο εμποδίζει την περιτοναϊκή μετάσταση του καρκίνου των ωοθηκών, αλλά και επανέφερε τα καρκινικά μεσοθηλιακά κύτταρα στην αρχική τους υγιή κατάσταση!

Αυτή η διαδικασία βελτίωσε την ικανότητα των μεσοθηλιακών κυττάρων να λειτουργούν ως φραγμοί, περιορίζοντας την εξάπλωση του καρκίνου. Η έρευνά τους υποδηλώνει ότι η προσθήκη θεραπείας με βιταμίνη D στη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών θα μπορούσε να είναι μια πραγματικά χρήσιμη επιλογή.

βιταμίνη D

Καταστολή του καρκίνου των ωοθηκών με την αποκατάσταση των μεσοθηλιακών κυττάρων του περιτοναίου.

Τι είπαν οι ερευνητές

“Δείξαμε τη δυνατότητα της βιταμίνης D για την ομαλοποίηση των μεσοθηλιακών κυττάρων που σχετίζονται με τον καρκίνο. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη αυτού του είδους”, δήλωσε ο δρ. Kazuhisa Kitami, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης. “Το πιο ενδιαφέρον σημείο αυτής της μελέτης είναι ότι σε καταστάσεις όπου η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών είναι ακόμα εξαιρετικά δύσκολη, δείξαμε ότι το περιτοναϊκό περιβάλλον μπορεί να αποκατασταθεί στην κανονική του κατάσταση, όπου εμποδίζει την προσκόλληση και την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων”, πρόσθεσε.

Η βιταμίνη D μπορεί να το κάνει αυτό λόγω του περίπλοκου τρόπου εξάπλωσης του καρκίνου. Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι τα καρκινικά κύτταρα εκκρίνουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται TGF-β1, η οποία σχετίζεται με την κυτταρική ανάπτυξη. Αυτό αυξάνει επίσης την ποσότητα μιας άλλης πρωτεΐνης, της θρομβοσπονδίνης-1, μέσω της οδού TGF-β/Smad. Η θρομβοσπονδίνη-1 είναι στο επίκεντρο πολλών ερευνών για τον καρκίνο των ωοθηκών, επειδή βρίσκεται σε υψηλότερες ποσότητες στα τελευταία, πιο θανατηφόρα στάδιά του.

Στον καρκίνο των ωοθηκών, η θρομβοσπονδίνη-1 είναι μια βασική πρωτεΐνη που ενισχύει την προσκόλληση και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών στο περιτόναιο.

Καθώς η βιταμίνη D διαταράσσει την οδό TGF-β/Smad, μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο.

Ο δρ. Kitami εξηγεί: “Η χορήγηση βιταμίνης D βοηθά στην ομαλοποίηση του περιτοναϊκού περιβάλλοντος. Αυτό υποδηλώνει ότι ο συνδυασμός της βιταμίνης D με τις συμβατικές θεραπείες μπορεί να ενισχύσει τη θεραπευτική τους αποτελεσματικότητα για τον καρκίνο των ωοθηκών. Πιστεύουμε ότι αυτό βοηθά στην πρόληψη της προσκόλλησης καρκινικών κυττάρων στο περιτόναιο, κάτι που μπορεί να καταστήσει δυνατή την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου των ωοθηκών.

Η δυνατότητα μιας βιταμίνης να καταπολεμήσει έναν καρκίνο που προσβάλλει μία στις 75 γυναίκες παραμένει μια συναρπαστική προοπτική, ειδικά επειδή το κάνει αποκαθιστώντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Η δημιουργία θεραπειών με χρήση αυτής της έρευνας θα μπορούσε να προσφέρει νέους τρόπους για την καταπολέμηση του υψηλού ποσοστού θανάτου από καρκίνο των ωοθηκών.

-: https://scitechdaily.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βιταμίνη D: Οι τροφές για να φτάσετε την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ποσότητες – γραμμάρια)

Το #1 σημάδι ότι χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη D

Συμπληρώματα και αμπούλες για βιταμίνη D: Πόσο να παίρνετε – Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Η υπερβιταμίνωση D είναι πιθανή και επικίνδυνη: Μεσήλικας νοσηλεύτηκε μετά από 3 μήνες συμπτωμάτων

Related posts

Ελπιδόφορα μελέτη: Πώς ερευνητές κατάφεραν να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ηλικιωμένα ποντίκια

admin

Δάγκειος πυρετός: Επιδημικές διαστάσεις σε χώρες της Κεντρικής, Λατινικής Αμερικής

admin

Μας «έπνιξε» η αφρικανική σκόνη – Βασιλακόπουλος: Όποιος έχει συμπτώματα και δεν έχει νόσο να μην τα αποδώσει σε αυτή

admin

Μπορείτε να ακούσετε αυτούς τους ήχους μόνο εάν είστε αρκετά νέοι – Κάντε το τεστ

admin

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

admin

Τρόφιμα και ροφήματα που προκαλούν ρινική συμφόρηση

admin

Προειδοποιούν οι πνευμονολόγοι για την αφρικανική σκόνη – «Κίνδυνος για τοξικό μίγμα», τι να προσέξετε

admin

Ποιο φυτικό ρόφημα αξίζει μια θέση στη διατροφή σου;

admin

Η ολική έκλειψη του ηλίου είναι επικίνδυνη για τους οδηγούς

admin

Ύπνος: Τι θα αλλάξει αν κάνετε γυμναστική δύο φορές την εβδομάδα

admin

Οι άνθρωποι μεταδίδουν περισσότερους ιούς στα ζώα απ’ ό,τι εκείνα σε εμάς

admin

Θέλετε να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας; Αφαιρέστε αυτές τις τρεις τροφές από το μενού σας

admin