Health

Η έντονη γυμναστική μειώνει «δραματικά» τον κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου, λένε οι επιστήμονες

Η προστατευτική δύναμη της άσκησης εναντίον του μεταστατικού καρκίνου είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με οποιαδήποτε ιατρική παρέμβαση, σύμφωνα με μία νέα, σημαντική μελέτη.

Αν γυμνάζεστε συστηματικά και στο πλαίσιο της προπόνησής σας κάνετε αεροβικές ασκήσεις, συνεχίστε δυναμικά! Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η υψηλής εντάσεως αεροβική γυμναστική δημιουργεί μία «μεταβολική ασπίδα» η οποία μειώνει «δραματικά» τον κίνδυνο αναπτύξεως μεταστατικού καρκίνου.

Ο μεταστατικός καρκίνος σε οποιοδήποτε όργανο του σώματος είναι ο πιο δύσκολος στην αντιμετώπιση και σε πολλές περιπτώσεις έχει φτωχή πρόγνωση.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη νέα μελέτη αναφέρουν ότι η προστατευτική δύναμη της άσκησης εναντίον του είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με οποιαδήποτε παρέμβαση. Και αυτό διότι μπορεί να αποτρέψει «τους πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου».

Η νέα μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του Ισραηλινού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Research.

Η νέα μελέτη

Στη μελέτη εντάχθηκαν 2.734 εθελοντές, ηλικίας 25 έως 64 ετών, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολουθούσαν επί μία 20ετία. Στη διάρκειά της καταγράφηκαν 243 νέα κρούσματα καρκίνου.

Όσοι από τους εθελοντές έκαναν υψηλής εντάσεως αεροβική γυμναστική διέτρεχαν κατά 72% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν μεταστατικό καρκίνο, σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονταν καθόλου.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η έντονη αεροβική γυμναστική αυξάνει την κατανάλωση γλυκόζης (σακχάρου) από τα εσωτερικά όργανα. Με αυτό τον τρόπο μειώνει την διαθεσιμότητα ενέργειας στα καρκινικά κύτταρα που μπορεί να έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί ο καρκίνος να αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να προκαλέσει μεταστάσεις.

«Η φυσική δραστηριότητα ασκεί μοναδικές μεταβολικές και φυσιολογικές επιδράσεις. Το αποτέλεσμα είναι να προσφέρει ένα επίπεδο πρόληψης του καρκίνου πολύ υψηλότερο από οποιοδήποτε φάρμακο ή ιατρική παρέμβαση που έχουμε δει», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Yftach Gepner, από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του πανεπιστημίου.

Πόσο έντονη πρέπει να είναι η γυμναστική

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που αξιολόγησε τον αντίκτυπο που έχει η γυμναστική στα εσωτερικά όργανα όπου αναπτύσσονται συνήθως οι μεταστάσεις. Τέτοια όργανα είναι οι πνεύμονες, το ήπαρ και οι λεμφαδένες», ανέφερε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Carmit Levy, καθηγήτρια Ανθρώπινης Μοριακής Γενετικής Βιοχημείας στο πανεπιστήμιο.

Πόσο έντονη πρέπει, όμως, να είναι η γυμναστική για να μας προστατεύσει από τον μεταστατικό καρκίνο; «Για να επιτευχθεί η καύση της γλυκόζης απαιτείται αεροβική γυμναστική που θα αυξάνει τον καρδιακό παλμό στο 80-85% του μέγιστου επιπέδου του. Αυτό μπορεί να γίνεται ακόμα και διακοπτόμενα», είπε ο Dr. Gepner.

Ο Dr. Gepner παρείχε και ένα παράδειγμα. Να κάνετε σπριντ για 1 λεπτό, μετά να περπατάτε και ύστερα να ξανακάνετε σπριντ. Αυτού του είδους η διακοπτόμενη προπόνηση πιστεύεται ότι παρέχει και σημαντικά καρδιοαναπνευστικά οφέλη. Γι’ αυτό τον λόγο αποτελεί πλέον τμήμα των προγραμμάτων καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης, λένε οι ερευνητές.

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι η μετρίας εντάσεως άσκηση μειώνει κατά 35% τον κίνδυνο αναπτύξεως ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο η έντονη γυμναστική φαίνεται πως αυξάνει στο μέγιστο την προστασία από τους πιο επιθετικούς και μεταστατικούς τύπους καρκίνου, κατέληξαν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως λιπαρά;

admin

Δάγκειος πυρετός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η αμερικανική ήπειρος, λέει ο PAHO

admin

Αεροφοβία: Δείτε πώς θα αντιμετωπίσετε το άγχος της πτήσης

admin

Βιταμίνη D3: Γιατί είναι τόσο σημαντική και ποιες οι πηγές της

admin

Αυξάνονται ραγδαία οι πάσχοντες από επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία

admin

Γιατί μουδιάζουν τα δάχτυλα των χεριών μου;

admin

Η δουλειά που δυσκολεύει το μυαλό προστατεύει από άνοια, Αλτσχάιμερ

admin

ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι από κορονοϊό, 7 διασωληνωμένοι, 3 σοβαρά κρούσματα γρίπης

admin

ΠΟΥ: H μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή «μεγάλης ανησυχίας»

admin

Τα αντιβιοτικά, η μεταδοτικότητα και άλλοι έξι μύθοι για την επιπεφυκίτιδα

admin

Καμπανάκι για τα τσιμπούρια: Προκαλούν εγκεφαλίτιδα σε χιλιάδες Ευρωπαίους κάθε χρόνο

admin

Ο κανόνας 30-30-30 για μια ισορροπημένη διατροφή

admin