Health

Ευλογιά των πιθήκων: Ξεπέρασαν τα 120 τα κρούσματα, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Σε πόσες και ποιες χώρες έχουν αναφερθεί τα κρούσματα. Ποιες έχουν τα περισσότερα. Τι είναι έως τώρα γνωστό γι’ αυτά τα περιστατικά. Τι αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ραγδαία εξάπλωση παρουσιάζει η ευλογιά των πιθήκων, που ανιχνεύεται σε ολοένα περισσότερους ανθρώπους σε ολοένα περισσότερες χώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες ότι έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 12 χώρες, αλλά αργότερα προσετέθησαν και άλλες.

Οι πρόσθετες χώρες είναι το Ισραήλ και η Ελβετία που επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματά τους, καθώς και η Ελλάδα που διερευνά ένα ύποπτο περιστατικό.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΠΟΥ, από τις 13 Μαΐου έως χθες η ευλογιά των πιθήκων είχε εντοπιστεί σε 12 χώρες στις οποίες τυπικά δεν ενδημεί. Ωστόσο οι χώρες αυτές έχουν αυξηθεί σε 14. Σε αυτές μπορεί να προστεθεί και η Ελλάδα, εάν αύριο επιβεβαιωθεί το ύποπτο κρούσμα που νοσηλεύεται στο Αττικόν.

Διαβάστε ακόμα: Ευλογιά των πιθήκων: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται

Ευλογιά των πιθήκων: Κρούσματα σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε

Ευλογιά των πιθήκων – Συναγερμός στην Ελλάδα: Σε απομόνωση ο βρετανός τουρίστας – Τη Δευτέρα τα αποτελέσματα από τον ΕΟΔΥ

Η επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών βρίσκεται υπό εξέλιξη, τονίζει ο ΠΟΥ. Έως στιγμής, όμως, τα αναφερόμενα κρούσματα δεν έχουν τεκμηριωμένη σχέση με ταξίδια στις ενδημικές περιοχές. Οι περιοχές όπου ενδημεί η ευλογιά των πιθήκων είναι η Δυτική και η Κεντρική Αφρική.

Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, εξ άλλου, πολλά (αλλά όχι όλα) τα περιστατικά αναφέρονται σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, προσθέτει ο ΠΟΥ.

Που υπάρχουν ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα

Συνολικά, από τις 13 έως τις 21 Μαΐου 2022 στη 1 το μεσημέρι, είχαν αναφερθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 92 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα. Προέρχονταν από 12 χώρες, στην πλειονότητά τους ευρωπαϊκές. Ειδικότερα, ευλογιά των πιθήκων ανέφεραν:

Χώρα Επιβεβαιωμένα κρούσματα Ύποπτα κρούσματα
Αυστραλία 1-5
Βέλγιο 1-5 1-5
Καναδάς 1-5 11-20
Γαλλία 1-5 1-5
Γερμανία 1-5
Ιταλία 1-5
Ολλανδία 1-5
Πορτογαλία 21-30
Ισπανία 21-30 6-10
Σουηδία 1-5
Ηνωμένο Βασίλειο 21-30
ΗΠΑ 1-5
ΣΥΝΟΛΟ 92 28

Στις χώρες αυτές έχουν πλέον προστεθεί:

  • Ισραήλ – 1 επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • Ελβετία – 1 επιβεβαιωμένο κρούσμα

Επιπλέον, στην Ισπανία τα κρούσματα πιθανώς είναι πλέον 31, καθώς επιβεβαιώθηκαν ακόμα 24 ακόμα. Η πλειονότητα των κρουσμάτων έχουν καταγραφεί στη Μαδρίτη. Μάλιστα οι Αρχές της πόλης έβαλαν λουκέτο σε μία σάουνα, με την οποία σχετίστηκαν οι περισσότερες λοιμώξεις, αναφέρει το skynews.

Αξιωματούχοι στην Ολλανδία, εξ άλλου, ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι είναι «αρκετοί» οι ασθενείς που έχουν κολλήσει ευλογιά των πιθήκων.

Τι συμπτώματα είχαν

Οι ασθενείς συνήθως εκδηλώνουν πυρετό, ρίγη και δερματικό εξάνθημα. Σε πολλές περιπτώσεις το εξάνθημα εντοπίζεται στην περιοχή του προσώπου ή των γεννητικών οργάνων.

Ωστόσο η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος. Μεταδίδεται με την στενή σωματική επαφή με τις δερματικές βλάβες του πάσχοντα ή με μολυσμένα αντικείμενα (π.χ. σεντόνια). Μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και με την έκθεση σε μεγάλα σταγονίδια (π.χ. από τον βήχα ή το φτάρνισμα).

Άλλοι τρόποι μετάδοσης είναι η επαφή με μολυσμένα ζώα (π.χ. τρωκτικά, ζώα συντροφιάς) και, σπανιότερα, η κατανάλωση μολυσμένου, μισομαγειρεμένους κρέατος.

Related posts

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

admin

Αφρικανική σκόνη: Μέχρι τη Δευτέρα θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων

admin

Τα σκυλιά μπορούν όντως να συνδέουν λέξεις με αντικείμενα, δείχνει νέα έρευνα

admin

Δεν επετεύχθη συμφωνία για την πρόληψη των πανδημιών στους κόλπους του ΠΟΥ

admin

5 λόγοι που το πιλάτες θεωρείται η ιδανική άσκηση για την εμμηνόπαυση

admin

Περισσότεροι από 3.400 Έλληνες νεκροί στους επαρχιακούς δρόμους την τελευταία δεκαετία

admin

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ιδίως στις γυναίκες

admin

Φάρμακα μπορεί να αποτρέπουν τον καρκίνο στις γυναίκες με το «γονίδιο της Τζολί»

admin

Αυτοί είναι οι καλύτεροι τρόποι για τη διαχείριση του θυμού

admin

Δυσκοιλιότητα και Διατροφή: Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα

admin

Δάγκειος πυρετός: Στα 3,5 εκατομμύρια τα κρούσματα σε Λατινική Αμερική, Καραϊβική

admin

Επίμονη ξηροφθαλμία – Ποια προβλήματα μπορεί να κρύβει

admin