Health

Επιστήμονες βρήκαν στις νυχτερίδες νέο κορωνοϊό που είναι ανθεκτικός στα εμβόλια

Πότε εντοπίστηκε ο νέος κορωνοϊός και τι ιδιότητες έχει. Τι σχέση έχει με τον κορωνοϊό SRS-CoV-2 που έχει προκαλέσει την πανδημία και ποιος είναι ο μεγάλος φόβος των ειδικών.

Είναι η είδηση που οι ειδικοί στη δημόσια Υγεία ανέμεναν, αλλά ταυτοχρόνως φοβόντουσαν. Ερευνητές εντόπισαν σε νυχτερίδες έναν νέο κορωνοϊό, ο οποίος μπορεί να μας δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Ο κορωνοϊός αυτός μπορεί να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Έχει επίσης ήδη την ικανότητα να διαφεύγει από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια της COVID-19.

Ο νέος κορωνοϊός είχε εντοπιστεί μαζί με άλλους το 2020, σε νυχτερίδες στη Ρωσία. Οι πρώτες αναλύσεις δεν έδειξαν να συνιστά απειλή για τους ανθρώπους ο ιός Khosta-2, όπως ονομάστηκε.

Όπως όμως γράφουν οι επιστήμονες που τον εντόπισαν στην ιατρική επιθεώρηση PLoS Pathogens, περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν πως η αρχική εκτίμηση ήταν λανθασμένη.

Η πρώτη ένδειξη ότι μπορεί να απειλήσει την ανθρώπινη υγεία ήρθε όταν διαπίστωσαν ότι μπορούσαν εύκολα να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο. Ένας άλλος κορωνοϊός που ταυτοχρόνως είχαν ανακαλύψει, ο Khosta-1, δεν είχε αυτή την ικανότητα.

Επιπλέον, για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα ο Khosta-2 προσκολλάται στην ίδια πρωτεΐνη (την ACE2) που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός, ο οποίος ευθύνεται για την παρούσα πανδημία.

«Οι πρωτεϊνικοί υποδοχείς στα ανθρώπινα κύτταρα είναι η «πόρτα» μέσω της οποίας αυτά μολύνονται», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Michael Letko, επίκουρος καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Αν ένας ιός δεν μπορεί μπει σε αυτή την «πόρτα», δεν μολύνει τα κύτταρα και δύσκολα θα προκαλέσει λοίμωξη».

Ανθεκτικός στα αντισώματα

Ο νέος κορωνοϊός Khosta-2 δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Ακόμα χειρότερα, όμως, όταν ο Dr. Letko τον εξέθεσε σε ορό από άτομα εμβολιασμένα κατά της COVID-19, αυτός δεν αδρανοποιήθηκε. Το ίδιο συνέβη και όταν τον εξέθεσε σε ορό από ανθρώπους που είχαν νοσήσει από την παραλλαγή Όμικρον που δημιούργησε ο κορωνοϊός SARS-CoV-2.

Γιατί συνέβη αυτό; Διότι απλούστατα δεν ήταν ευαίσθητος στα αντισώματα που είχε δημιουργήσει ο οργανισμός των ανθρώπων αυτών. «Δεν θέλουμε να τρομοκρατήσουμε κανέναν. Αλλά είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι κυκλοφορούν ήδη ιοί στη φύση οι οποίοι δεν εξουδετερώνονται με τα υπάρχοντα εμβόλια», επισήμανε ο Dr. Letko.

Κίνδυνος ανασυνδυασμού

Ευτυχώς, υπάρχουν και μερικά καλά νέα – προς το παρόν τουλάχιστον, πρόσθεσε. Όπως συμβαίνει με την παραλλαγή Όμικρον, έτσι και ο νέος κορωνοϊός Khosta-2 δεν διαθέτει γονίδια που να υποδηλώνουν ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο. Βέβαια, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, αν άρχιζε να κυκλοφορεί ευρέως και αναμιγνυόταν με τον κορωνοϊό της πανδημίας.

«Ο ανασυνδυασμός του RNA είναι κάτι ανησυχητικό», εξήγησε ο ειδικός. «Αν συγγενικοί ιοί εισβάλλουν στο ίδιο ζώο και στα ίδια κύτταρα, και «ανταλλάξουν» τα γονίδιά τους, τότε μπορεί να δημιουργηθεί ένας νέος, επικίνδυνος ιός. Αν ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 επιστρέψει σε ζώα μολυσμένα με συγγενικούς του ιούς, τότε μπορεί να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο, δεν γνωρίζουμε. Σίγουρα όμως μπορεί να συμβεί».

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Η δουλειά που δυσκολεύει το μυαλό προστατεύει από άνοια, Αλτσχάιμερ

admin

ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι από κορονοϊό, 7 διασωληνωμένοι, 3 σοβαρά κρούσματα γρίπης

admin

ΠΟΥ: H μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή «μεγάλης ανησυχίας»

admin

Τα αντιβιοτικά, η μεταδοτικότητα και άλλοι έξι μύθοι για την επιπεφυκίτιδα

admin

Καμπανάκι για τα τσιμπούρια: Προκαλούν εγκεφαλίτιδα σε χιλιάδες Ευρωπαίους κάθε χρόνο

admin

Ο κανόνας 30-30-30 για μια ισορροπημένη διατροφή

admin

Ποια είναι τα 14 δικαιώματα που έχουν όλοι οι ασθενείς στην ΕΕ

admin

Πόσες θερμίδες πρέπει να έχει το πρωινό σας για να χάσετε βάρος

admin

Ποια νόσος στο συκώτι προσβάλλει έναν στους πέντε 20άρηδες

admin

Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι απλώς θέμα ροής αίματος – Πώς να την αντιμετωπίσετε

admin

Ποια επαγγέλματα προστατεύουν το μυαλό από την άνοια

admin

Κιρκάδιος ρυθμός: Το σώμα μας έχει ένα εσωτερικό ρολόι και πρέπει να το ακούμε για το καλό της υγείας μας

admin