Health

Επανάσταση στη θεραπεία του διαβητικού τραύματος: Νέο υλικό επιταχύνει την επούλωση

Τα διαβητικά τραύματα, γνωστά και ως διαβητικά έλκη ποδιών, είναι μια κοινή επιπλοκή του διαβήτη.

Συνήθως προκαλούνται από έναν συνδυασμό παραγόντων όπως η κακή κυκλοφορία, η βλάβη των νεύρων και τα παρατεταμένα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτά τα τραύματα μπορεί να εμφανιστούν στα πέλματα, τις πατούσες και τα δάχτυλα των ποδιών και μπορεί να είναι δύσκολο να επουλωθούν λόγω της μειωμένης ικανότητας του διαβητικού σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να επισκευάζει τον κατεστραμμένο ιστό.

Αλλά ένα νέο υλικό που ανακάλυψαν επιστήμονες στην Αγγλία, μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των διαβητικών πληγών με μία μόνο εφαρμογή.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ (UON) ανακάλυψαν μια νέα κατηγορία πολυμερών που προάγει την επούλωση διαβητικών πληγών. Το νέο πολυμερές “δίνει οδηγίες” τόσο σε κύτταρα του ανοσοποιητικού όσο και σε μη ανοσοποιητικά κύτταρα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advanced Materials.

Διαβητικό πόδι και επούλωση πληγών

Η επούλωση τραυμάτων είναι μια πολύπλοκη βιολογική διαδικασία που περιλαμβάνει διάφορους τύπους κυττάρων που συνεργάζονται μαζί με έναν τους ινοβλάστες. Αυτοί είναι ένας κυτταρικός τύπος που παίζει κρίσιμο ρόλο στον σχηματισμό νέου ιστού για την επούλωση του δέρματος. Ο διαβήτης μπορεί να διαταράξει αυτές τις διαδικασίες στα κύτταρα κάνοντας την επούλωση των πληγών αργή και δύσκολη στη θεραπεία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και σε ακραίες περιπτώσεις στην ανάγκη ακρωτηριασμού.

Οι ειδικοί από το School of Life Sciences and Pharmacy του UON εξέτασαν 315 διαφορετικές επιφάνειες πολυμερών υλικών, αναλύοντας τη διαφορετική χημική σύσταση καθεμιάς, έως ότου εντόπισαν έναν τύπο πολυμερούς που ωθεί ενεργά τους ινοβλάστες και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να προάγουν την επούλωση. Στην συνέχεδια μια άλλη ομάδα από την Σχολή Μηχανικών του UON κατασκεύασε μικρά σωματίδια που είναι “διακοσμημένα” με αυτό το πολυμερές στην επιφάνειά τους. Αυτά τα σωματίδια θα μπορούσαν να εφαρμοστούν απευθείας στην περιοχή του τραύματος.

Τι είναι το νέο πολυμερές

Ένα πολυμερές είναι μια χημική ένωση που αποτελείται από μόρια συνδεδεμένα μεταξύ τους σε μακριές, επαναλαμβανόμενες αλυσίδες. Αυτή η δομή δίνει στα πολυμερή μοναδικές ιδιότητες που μπορούν να προσαρμοστούν για διαφορετικές χρήσεις.

Χρησιμοποιώντας μικροσωματίδια πολυμερούς, οι ερευνητές έδειξαν πώς αυτό το νέο υλικό, όταν εφαρμόζεται σε μια πληγή (σε ζωικό μοντέλο), παράγει τρεις φορές περισσότερη δραστηριότητα ινοβλαστών σε μια περίοδο έως και 96 ωρών και πέτυχε περισσότερο από 80% κλείσιμο του τραύματος.

Αυτό το νέο πολυμερές θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως επικάλυψη σε τυπικούς επιδέσμους τραυμάτων για να παρέχει γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία.

Τι λένε οι επιστήμονες για το νέο υλικό

Ο καθηγητής Amir Ghaemmaghami από το School of Life Sciences του UON είναι ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης και λέει:

“Αυτή η έρευνα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας νέας, χαμηλού κόστους, αποτελεσματικής θεραπείας για τα διαβητικά τραύματα. Τα αποτελέσματα που είδαμε επιτεύχθηκαν με μία μόνο εφαρμογή. Είναι μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να μεταμορφώσει την ζωή ασθενών των οποίων η τρέχουσα θεραπεία συχνά περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες θεραπείες από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας”.

Ο καθηγητής Morgan Alexander από την Φαρμακευτική Σχολή του πανεπιστημίου πρόσθεσε:

“Έχουμε δείξει τις ιατρικές δυνατότητες των νέων πολυμερών σε προηγούμενες εργασίες. Τα ανθεκτικά στο βιοφίλμ βακτηριακά μας υλικά χρησιμοποιούνται σε καθετήρες ούρων στο Εθνικό Σύτημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), δείχνοντας το πώς μπορούν να αποτρέψουν την μόλυνση, αλλάζοντας τη συμπεριφορά των βακτηριακών κυττάρων στην επιφάνεια του πολυμερούς. Αυτά τα πολυμερή έχουν επίσης τη δυνατότητα να εφαρμοστούν εύκολα σε επιδέσμους και ήδη συνεργαζόμαστε με παράγοντες της βιομηχανίας για να αναπτύξουμε τρόπους για να βοηθήσουμε στην επούλωση των πληγών με αυτόν τον τρόπο”.

-: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβήτης τύπου 2: Ποιες τροφές έχουν τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα που αυξάνουν τον κίνδυνο

Φάρμακα για τον διαβήτη συνδέονται με την πολλαπλή σκλήρυνση: Σοκ από νέα μελέτη!

Διαβήτης: Οι κορυφαίες ανακαλύψεις και εξελίξεις του 2022

Διαβητικό πόδι: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

-

Related posts

Αδυνάτισμα: Πότε και γιατί «κολλάει» η ζυγαριά;

admin

Γρίπη των πτηνών: Ανησυχίες ότι εξαπλώνεται «σιωπηλά» ανάμεσα στις αγελάδες

admin

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος: Εξατομικευμένη προσέγγιση και άμεση κινητοποίηση του ασθενή

admin

Τα ξεχασμένα μεταδοτικά νοσήματα επέστρεψαν στην Ευρώπη: «Θερίζουν» ιλαρά, κοκκύτης

admin

Δωρεάν εξετάσεις στην Ίο από τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ)

admin

Πώς θα προστατευτούμε από την αφρικανική σκόνη – Τι πρέπει να κάνουν οι ευάλωτες ομάδες

admin

Τι κερδίζεις με το να είσαι single;

admin

Πώς επηρεάζει η αφρικανική σκόνη τα ζωτικά όργανα και το ανοσοποιητικό

admin

Αυτή είναι η καλύτερη προπόνηση με βάρη

admin

Κοινό παυσίπονο μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

admin

Πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρώτε για απώλεια βάρους;

admin

Διεθνής Οργανισμός Εργασίας: Η κλιματική αλλαγή απειλεί το 70% των εργαζομένων

admin