Fitness

Εξαντληθήκατε στην προπόνηση; Πότε φταίει το smartphone

FITNESS

Τον αντίκτυπο της πνευματικής κόπωσης στις σωματικές αντοχές κατα- μελέτη και δείχνει πώς λίγος χρόνος διανοητικής προσπάθειας μπορεί να βλάψει τις αθλητικές επιδόσεις

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Αν η προπόνηση φαντάζει άθλος και νιώθετε την απόδοσή σας πεσμένη, ίσως θα πρέπει να αναζητήσετε την εξήγηση σε ό,τι ταλαιπώρησε τον εγκέφαλό σας μέσα στην ημέρα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο International Journal of Sports Physiology and Performance, τα άτομα με έντονη πνευματική κόπωση αισθάνονται ότι καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Τα σχετικά ευρήματα ανήκουν σε ομάδα από τη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού, Άσκησης και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, η οποία διερεύνησε την επίπτωση που είχαν διάφορες γνωστικές εργασίες στην αντίληψη 16 ανδρών και γυναικών περί τη σωματική δραστηριότητα ώστε να αναδείξει τρόπους βελτίωσης των επιδόσεων σε αθλητές.

Οι δοκιμές συμπεριέλαβαν δύο διαφορετικά πειράματα. Κατά το πρώτο, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια νοητική εργασία διάρκειας 90 λεπτών που περιελάμβανε την αναγνώριση ακολουθιών γραμμάτων σε μια οθόνη και, έπειτα, πραγματοποίησαν ένα πρόγραμμα με ασκήσεις άρσης βαρών. Η ομάδα ελέγχου παρακολούθησε ουδέτερα βίντεο πριν τη σωματική προπόνηση.

Στο δεύτερο πείραμα, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια προπόνηση ενδυνάμωσης, ακολουθούμενη από 20 λεπτά ποδήλατο. Πραγματοποίησαν πνευματικές εργασίες πριν και κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, ενώ μια ομάδα ελέγχου παρακολούθησε και πάλι ένα ουδέτερο βίντεο. Μετά τις γνωστικές εργασίες οι συμμετέχοντες έκαναν ένα διαδικτυακό τεστ για να επιβεβαιώσουν τα επίπεδα κόπωσης.

Και στα δύο πειράματα, καταγράφηκε μεγαλύτερη αντιλαμβανόμενη προσπάθεια σε όσους ένιωθαν πνευματική εξάντληση, πόσο δύσκολο θεωρούσαν δηλαδή να εκτελέσουν μια σωματική άσκηση. Στο δεύτερο πείραμα, η ίδια ομάδα σημείωσε μειωμένη ένταση κατά την ποδηλασία και κάλυψε μικρότερη απόσταση.

Αφήστε το smartphone στην άκρη

Υπό το φως των νέων ευρημάτων, οι ερευνητές συστήνουν στους προπονητές να μειώσουν την έκθεση των αθλητών σε καθήκοντα διανοητικών απαιτήσεων όπως η απλή χρήση του smartphone, πριν και κατά τη διάρκεια της προπόνησης και των αγώνων. Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας «προπόνησης εγκεφαλικής αντοχής» για να αυξήσουν την ανθεκτικότητα στην πνευματική κόπωση.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Chris Ring δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος παίζει ρόλο στις σωματικές επιδόσεις, αλλά οι συγκεκριμένες επιπτώσεις της πνευματικής κόπωσης δεν είναι ακόμα επαρκώς κατανοητές. Γνωρίζουμε ότι οι αθλητές χρησιμοποιούν συχνά τα smartphones τους για πλοήγηση στο διαδίκτυο και τα social media κατά τα διαλείμματα αγώνων και προπονήσεων. Όλα αυτά απαιτούν πνευματική προσπάθεια και τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν σοβαρά ότι οι αθλητές και οι προπονητές πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις αυτών των δραστηριοτήτων στη συνολική απόδοση».

Διαβάστε επίσης:

Γυμναστική: 4 tips για να μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια

Γεννημένοι το καλοκαίρι ή το χειμώνα; Τι αλλάζει για την ψυχική μας υγεία

Burn out: Τα επικίνδυνα σημάδια και πώς θα το ξεπεράσουμε

Related posts

Πόσο γρήγορα σηκώνεστε από την καρέκλα; Τι αποκαλύπτει αυτό για την υγεία σας

admin

Για δυνατό μυαλό και μνήμη δοκιμάστε αυτές τις 5 ασκήσεις

admin

Αλλαγή ώρας: Τρία μυστικά για να μη φέρει τα πάνω-κάτω στο βιολογικό μας ρολόι

admin

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

admin

Αυτό είναι το Νο1 μυστικό για καλύτερο ύπνο

admin

Τρεις εύκολες ασκήσεις για γραμμωμένα και καλογυμνασμένα χέρια

admin

Εποχικές αλλεργίες: Οδηγίες αντιμετώπισης των συμπτωμάτων από το Harvard Health Medical

admin

Πόνος στη μέση: Τέσσερις απλές διατάσεις που προσφέρουν ανακούφιση

admin

Πειράζει που ανεβαίνω στη ζυγαριά κάθε μέρα; Μια διαιτολόγος απαντά

admin

Εμμηνόπαυση: Η No1 άσκηση που ανακουφίζει τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου

admin

Θέλετε να χτίσετε δυνατούς μύες; Γιατί δεν πρέπει να καταναλώνετε μόνο πρωτεΐνες

admin

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει

admin