Health

Είστε σίγουροι ότι βάζετε σωστά το αντηλιακό; Ποια σημεία του δέρματος συνήθως ξεχνάμε

Τι αναφέρουν ειδικοί από το British Skin Foundation. Ποια είναι τα σημεία που οι περισσότεροι ενήλικες παραμελούν κατά την εφαρμογή του αντηλιακού.

Η επάλειψη του δέρματος που αρκετό αντηλιακό είναι απαραίτητη όταν πρόκειται κάποιος να εκτεθεί άμεσα ή έμμεσα στον ήλιο του καλοκαιριού επί αρκετή ώρα. Ωστόσο είναι πολλά τα σημεία του δέρματος που οι περισσότεροι από εμάς αμελούν να προστατεύσουν.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Δέρματος (BSF) δημοσίευσε έναν μίνι-κατάλογο με τα πιο παραμελημένα σημεία του σώματος. Να ποια είναι:

Τα βλέφαρα

Οι ακτίνες του ηλίου μπορεί να βλάψουν τα μάτια και τους περιβάλλοντες ιστούς. Το δέρμα στο άνω και στο κάτω βλέφαρο είναι λεπτό και ευαίσθητο, και χρειάζονται εντατική προστασία. Οι καρκίνοι των βλεφάρων αντιπροσωπεύουν το 5-10% όλων των δερματικών καρκίνων. Αναπτύσσονται συχνότερα στο κάτω βλέφαρο.

Η καλύτερη άμυνα εναντίον του ηλίου είναι η χρήση μεγάλων γυαλιών ηλίου, που θα παρέχουν 100% προστασία από την UVA και την UVB. Πρέπει όμως να αλείφουμε και τα βλέφαρά μας με ειδικό αντηλιακό για την περιοχή γύρω από τα μάτια. Βεβαιωθείτε ότι έχει υψηλό δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF).

Το πίσω μέρος των γονάτων

Τα πόδια αποτελούν την συνηθέστερη ανατομική θέση όπου αναπτύσσεται μελάνωμα στις γυναίκες. Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Είναι πολύ σημαντικό να βάζετε αντηλιακό σε όλα τα τμήματα των ποδιών που εκτίθενται στον ήλιο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι κλειδώσεις των γονάτων, τις οποίες συνήθως ξεχνάμε.

Τα αυτιά

Τα πτερύγια των αυτιών αποτελούν περιοχή υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη κυρίως μη-μελανωματωδών μορφών καρκίνου του δέρματος. Στους δερματικούς καρκίνους που δεν είναι μελανώματα (μη-μελανωματώδεις) ανήκουν:

  • Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
  • Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

Οι καρκίνοι αυτοί στα αυτιά είναι πιο συχνοί στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, τα αυτιά είναι η τρίτη συχνότερη θέση του σώματος όπου αναπτύσσονται βασικοκυτταρικά καρκινώματα.

Το δέρμα του κρανίου

Τα σημεία του τριχωτού της κεφαλής με αραίωση ή λέπτυνση των μαλλιών είναι εξαιρετικά ευάλωτα στις επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Το πρόβλημα είναι πολύ εντονότερο και συχνότερο στους άνδρες, για ευνόητους λόγους. Ιδανικά πρέπει να κυκλοφορούν το καλοκαίρι φορώντας πάντοτε καπέλο.

Όσον αφορά τις γυναίκες, εκείνες πρέπει να θυμούνται να αλείφουν με αρκετό αντηλιακό το δέρμα που βρίσκεται στο όριο της γραμμής των μαλλιών τους γύρω από το πρόσωπο.

Τα χείλη

Στα χείλη επίσης μπορούν να αναπτυχθούν μη-μελανωματώδεις δερματικοί καρκίνοι. Αυτό συνήθως παρατηρείται σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίοι έχουν ανοικτόχρωμο δέρμα. Το κάτω χείλος κατά κανόνα δέχεται περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία, επομένως είναι πιθανότερο να αναπτυχθεί σε αυτό καρκίνος παρά στο άνω χείλος.  Για να είναι προστατευμένα τα χείλη, χρειάζεστε ένα lip block ή lip balm με αντηλιακή προστασία.

Το ντεκολτέ

Οι δερματολόγοι συνιστούν να αλείφουμε το δέρμα μας με αντηλιακό τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι. Η επάλειψη πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2 ώρες έκθεσης στον ήλιο. Για να εξασφαλίσουμε ότι η πρώτη επάλειψη θα γίνει σωστά, καλό είναι να βάλουμε το αντηλιακό πριν ντυθούμε. Έτσι θα θυμηθούμε και το ντεκολτέ, στο οποίο πιθανότερο είναι να βάλουμε άρωμα παρά αντηλιακό.

Άλλα σημεία

Αντηλιακή προστασία χρειάζονται και άλλα σημεία του δέρματος που κατά κανόνα ξεχνάμε, όπως:

  • Το πάνω τμήμα του άκρου ποδός (κουντεπιέ) και της άκρας χείρας
  • Το δέρμα κάτω από τα μπράτσα
  • Οι φτέρνες
  • Το περίγραμμα του προσώπου

Το αντηλιακό που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να έχει SPF τουλάχιστον 30, ώστε να παρέχει ικανοποιητική προστασία από τον ήλιο, τονίζει το BSF.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Η δουλειά με τα χέρια κάνει καλό στο μυαλό

admin

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

admin

Αφρικανική σκόνη: Μέχρι τη Δευτέρα θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων

admin

Τα σκυλιά μπορούν όντως να συνδέουν λέξεις με αντικείμενα, δείχνει νέα έρευνα

admin

Δεν επετεύχθη συμφωνία για την πρόληψη των πανδημιών στους κόλπους του ΠΟΥ

admin

5 λόγοι που το πιλάτες θεωρείται η ιδανική άσκηση για την εμμηνόπαυση

admin

Περισσότεροι από 3.400 Έλληνες νεκροί στους επαρχιακούς δρόμους την τελευταία δεκαετία

admin

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ιδίως στις γυναίκες

admin

Φάρμακα μπορεί να αποτρέπουν τον καρκίνο στις γυναίκες με το «γονίδιο της Τζολί»

admin

Αυτοί είναι οι καλύτεροι τρόποι για τη διαχείριση του θυμού

admin

Δυσκοιλιότητα και Διατροφή: Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα

admin

Δάγκειος πυρετός: Στα 3,5 εκατομμύρια τα κρούσματα σε Λατινική Αμερική, Καραϊβική

admin