Must

Δύο γονείς που δεν αγαπιούνται είναι πιο επικίνδυνοι από δυο γονείς που χωρίζουν

Δύο γονείς που δεν αγαπιούνται είναι πιο επικίνδυνοι από δυο γονείς που χωρίζουν

Ένα διαζύγιο σπάνια είναι ανώδυνο για μία οικογένεια παρόλο που χάριν της ευημερίας των παιδιών είναι κάποιες φορές προτιμότερο να χωρίσει ένα ζευγάρι παρά να μείνει σε έναν προβληματικό γάμο. Εάν ένα διαζύγιο γίνει με το σωστό τρόπο και αντιμετωπιστεί σωστά θα εξασφαλίσει ένα ευτυχισμένο μέλλον για τα παιδιά σε αντίθεση με την παραμονή σε μία δυστυχισμένη σχέση που θα τους κάνει όλους και ειδικά τα παιδιά να υποφέρουν.







Ένας άσχημος γάμος είναι χειρότερος και πιο επικίνδυνος από ένα διαζύγιο για έξι βασικούς λόγους:

  1. Τα παιδιά θα έχουν σαν πρότυπο για όλη τους τη ζωή το τοξικό μοντέλο της σχέσης των γονιών τους

Τα παιδιά απορροφούν αυτά που βιώνουν και αυτά που ακούν, σαν σφουγγάρια. Όταν βλέπουν τους γονείς τους να τσακώνονται θα κάνουν κάποτε το ίδιο. Αν βλέπουν τους γονείς τους σε απόσταση και να μην επικοινωνούν, όταν κάποτε και τα ίδια παντρευτούν θα εφαρμόσουν το ίδιο μοτίβο και θα γίνουν ενήλικες που θα επιλέγουν συντρόφους συναισθηματικά μή διαθέσιμους. Τα παιδιά με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν ότι το σωστό είναι να μένουν σε ένα δυστυχισμένο γάμο και όχι να κάνουν το επόμενο βήμα για να αναπτύξουν ίσως κάποτε μία υγιή και γεμάτη αγάπη σχέση με κάποιον άλλο άνθρωπο.

Όταν ζηλεύεις, θυμώνεις εύκολα, μιλάς άσχημα στο/στη σύζυγό σου, είσαι αυταρχικός/ή και δεν προσπαθείς να βρεις μία λογική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένειά σου τότε αναγκάζεις  τα παιδιά σου να ζουν σε έναν προβληματικό γάμο με τοξικούς γονείς.

  1. Τα παιδιά δεν θα συμβιβαστούν ποτέ και δεν θα συνηθίσουν το άσχημο οικογενειακό περιβάλλον

Τα παιδιά εντοπίζουν τα αρνητικά vibes στην οικογένειά τους σαν να είναι ραντάρ και είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις καταστροφικές, οικογενειακές συγκρούσεις. Η έλλειψη σεβασμού ανάμεσα στους γονείς βλάπτει την κοινωνική και συναισθηματική ευημερία των παιδιών.







Η ένταση μεταξύ των γονέων απειλεί την αίσθηση ασφάλειας ενός παιδιού κάνοντάς το να αισθάνεται αβεβαιότητα, ενοχές, φόβο και απόρριψη. Πρόκειται για μία κατάσταση, την οποία τα παιδιά δεν θα συνηθίσουν ποτέ, αντίθετα μεγαλώνοντας θα την «υιοθετήσουν» και θα γίνουν ενήλικες με χαμηλή αυτοπεποίθηση, θέματα εμπιστοσύνης και θα αισθάνονται ανίκανα να αγαπήσουν και να αγαπηθούν με αποτέλεσμα να…

  1. Γίνονται πιο ευάλωτα στο στρες

Όταν τα παιδιά δεν αισθάνονται ασφαλή στο σπίτι και την οικογένειά τους θα αποκτήσουν άγχος και θα νιώσουν απειλή. Το άγχος τους μπορεί να τα οδηγήσει μέχρι και σε εφιάλτες και έντονη ανησυχία.

Μεγαλώνοντας αυτά τα παιδιά θα δυσκολευτούν να δεχτούν ότι μία φυσιολογική σχέση ανάμεσα σε δύο άτομα περιλαμβάνει αγάπη, κατανόηση, συζήτηση και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Δύο γονείς που επιλέγουν να μη χωρίσουν αλλά να παλέψουν στο δυστυχισμένο γάμο τους θα μεγαλώσουν παιδιά με προβλήματα αυτοπεποίθησης που μελλοντικά θα υποφέρουν από τις καταστροφικές συνέπειες του γάμου αυτού.

  1. Θα δυσκολευτούν να δημιουργήσουν οποιοδήποτε είδος σχέσεων με τους γύρω τους

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα τοξικό περιβάλλον όχι μόνο κινδυνεύουν να αποκτήσουν προβληματικές σχέσεις με το άλλο φύλο στην ενήλικη ζωή τους, αλλά κινδυνεύουν και να αποκτήσουν προβληματικές σχέσεις με κάθε άνθρωπο γύρω τους. Τα δυσεπίλυτα προβλήματα στη σχέση των γονιών τους οδηγεί σε δυσκολίες στην οικοδόμηση ισορροπημένων σχέσεων με τους συνομηλίκους τους ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέρφια μπορούν να γίνουν είτε υπερπροστατευτικές είτε απόμακρες. Σε οικογένειες που χαρακτηρίζονται δυστυχισμένες τα παιδιά πιθανότατα να μην έχουν τη δύναμη να σταματήσουν αυτό που συμβαίνει, έτσι σαν ενήλικες θα δυσκολευτούν να μιλήσουν για όσα δεν τους αρέσουν στους συντρόφους τους και να θέσουν υγιή όρια.

  1. Θα προσπαθήσουν να καταπνίξουν τα συναισθήματά τους και ίσως αποκτήσουν κακές συνήθειες

Τα παιδιά προκειμένου να  γλιτώσουν από ένα τοξικό περιβάλλον ίσως μεγαλώνοντας αποκτήσουν κακές συνήθειες ακόμα και εθισμούς. Οι ανθυγιεινές αυτές συνήθειες είναι η απάντηση στην αγχωτική κατάσταση που βιώνουν.

Μία τέτοιου είδους συμπεριφορά περιλαμβάνει στις πιο απλές περιπτώσεις υπερκατανάλωση τροφής, εξάρτηση από τα video games ή άλλες προσπάθειες να ξεφύγουν από την πραγματικότητα. Τα παιδιά μπορούν επίσης να δείξουν τη δυσαρέσκεια που υπάρχει μέσα τους έμμεσα όπως για παράδειγμα να χάσουν το ενδιαφέρον τους για το σχολείο, να τσακώνονται με τους συνομηλίκους τους ή να θυμώνουν εύκολα.

  1. Μεγαλώνοντας θα φοβούνται τα ίδια τους τα συναισθήματα

Η κριτική και ο θυμός σε μία σχέση δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτόματα παύουν να σέβονται ο ένας τον άλλον. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά αποτελούν μέρος μιας κανονικής σχέσης. Οτιδήποτε παραπέρα κάνει κακό σε όλους. Η λεκτική κακοποίηση, η απομάκρυνση του ενός από τον άλλο και η  έλλειψη σεβασμού κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ότι η έκφραση των συναισθημάτων τους δεν είναι ασφαλής στρατηγική και θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνουν την τοξική συμπεριφορά των γονιών τους και στις δικές τους σχέσεις ως ενήλικες.

Τα παιδιά συνήθως τα πάνε πολύ καλύτερα όταν οι γονείς τους πάρουν διαζύγιο. Όσο μεγαλώνουν σε μία οικογένεια που χαρακτηρίζεται κυρίως από τσακωμούς και άλλες δυσλειτουργίες, μπορεί να αναπτύξουν άγχος, κατάθλιψη και άλλα προβλήματα. Τα παιδιά, των οποίων οι γονείς επέλεξαν να πάρουν διαζύγιο προσαρμόζονται συνήθως καλύτερα με την πάροδο του χρόνου.

Όλα θα πάνε καλά αρκεί οι γονείς να είναι διατεθειμένοι να διατηρήσουν μία φιλική σχέση και να έχουν την ευημερία των παιδιών τους ως βασικό τους μέλημα.

Γνωρίζετε κάποιον που παραμένει σε έναν τέτοιο γάμο εις βάρος των παιδιών του; Αν ναι τι πιστεύετε ότι είναι καλύτερο για τα παιδιά; Να μεγαλώνουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον ή οι γονείς τους να χωρίσουν;

- : -







Related posts

Γενοκτονία των Αρμενίων: Το φρικιαστικό έγκλημα της συστηματικής εξόντωσης ενός ολόκληρου λαού

admin

Υποκλίθηκαν όλοι: 19χρονος με σύνδρομο Down τερμάτισε με ρεκóρ τον μαραθώνιο και μας έκανε να δακρύσouμε

admin

Αλφαβητάριο, το βιβλίο για τα «πρωτάκια» που άντεξε στο χρόνο και μεγάλωσε γενιές Ελλήνων

admin

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης σε ηλικία 76 ετών

admin

Ζωζώ Σαπουντζάκη: «Περιμένω την πρόταση και το μονόπετρο για τον γάμο»

admin

Φλωρέττα: Η μηχανή που άφησε εποχή στην Ελλάδα του 1960

admin

Με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα ολοκληρώθηκε το μαθητικό συνέδριο για τον Ρίτσο στην Κωνσταντινούπολη

admin

Ξεσπά η Ελεονώρα Μελέτη: «Στα social media με λένε πόρvη, φασiστρια, δολοφόvo»

admin

Ντέμης Χασάμπης: Ο ελληνοκύπριος «σούπερ ήρωας» της τεχνητής νοημοσύνης που φτιάχνει μηχανές πιο έξυπνες από τον άνθρωπο

admin

Ελένη Αρβελέρ: «Η Ελλάδα κινδυνεύει σήμερα από τους Έλληνες που ξέχασαν να είναι Έλληνες»

admin

Η Αθήνα ψηφίστηκε ως η πρώτη πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο

admin

Θρήνος για τον Φίλιππο: Έφυγε από τη ζωή μόλις στα 46 χρόνια του

admin