Fitness

Δυνατοί σε κάθε ηλικία: Η άσκηση που το εγγυάται

FITNESS

Το γήρας συχνά ακολουθούν η αδυναμία, η κακή ισορροπία και η μείωση της ταχύτητας βάδισης. Ανακαλύψτε την άσκηση που μειώνει την ευθραυστότητα των ηλικιωμένων

ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ

Η ευθραυστότητα αποτελεί έναν από τους μεγάλους και κύριους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, σε συνδυασμό με το επιπρόσθετο βάρος χρόνιων παθήσεων ή μορφών αναπηρίας και χαρακτηρίζεται από αυξηµένη ευπάθεια, πυροδοτώντας πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία. Υπολογίζεται ότι επηρεάζει έως και το 50% των ανθρώπων ηλικίας 80 ετών και άνω, ενώ η πρόληψη και αντιμετώπισή της έχουν τεθεί εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο των επαγγελματιών υγείας.

Γι’ αυτό και ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ προχώρησαν σε μια συστηματική ανασκόπηση 33 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, θέλοντας να διερευνήσουν τα πιθανά οφέλη ενός αγαπημένου τύπου άσκησης, της γιόγκα, στη μείωση του κινδύνου για τους ηλικιωμένους να έρθουν αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της ευθραυστότητας. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Annals of Internal Medicine.

Στο πλαίσιο της ανασκόπησης, η οποία αφορούσε συνολικά σε 2.384 συμμετέχοντες ηλικίας 65 ετών και άνω, οι ερευνητές ανέλυσαν την επίδραση της γιόγκα στους δείκτες ευθραυστότητας των συμμετεχόντων. Συμπεριλήφθηκαν, μεταξύ άλλων, μετρήσεις για δείκτες όπως η ταχύτητα βάδισης, η δύναμη χειρολαβής, η ισορροπία, καθώς και η δύναμη και αντοχή των κάτω άκρων.

Η ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γιόγκα έδειξε να έχει ευεργετικά οφέλη σε δείκτες όπως η ταχύτητα βάδισης και η δύναμη των κάτω άκρων, ενώ αντίθετα μικρότερη φάνηκε να είναι η επίδρασή της σε δείκτες όπως η ισορροπία και η δύναμη της χειρολαβής. Ωστόσο, τα οφέλη παρέμεναν πιο αδύναμα συγκριτικά με άλλα είδη γυμναστικής, όπως το tai chi. Αν και δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι ένας συγκεκριμένος τύπος γιόγκα θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο ωφέλιμος από κάποιον άλλο,  οι μελετητές προτάσσουν τη γιόγκα που βασίζεται στο Iyengar, μια πρακτική που μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί και στο σπίτι και προσαρμόζεται κατάλληλα ώστε να ταιριάζει σε ηλικιωμένους συμμετέχοντες.

Σε κάθε περίπτωση, τα συμπεράσματα της ανασκόπησης προσθέτουν σε έναν αξιόλογο όγκο επιστημονικών ευρημάτων, που υποστηρίζει ότι η γιόγκα παίζει ρόλο στην υγιή γήρανση και την πρόληψη της ευθραυστότητας, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι αυτό το είδος άσκησης, με τα αποδεδειγμένα οφέλη στην ισορροπία και την κινητικότητα, θα μπορούσε να ενταχθεί στις στρατηγικές πρόληψης και διαχείρισης της ευθραυστότητας.

Διαβάστε ακόμη:

Θέλετε να γεράσετε καλά; Κάντε αυτή την άσκηση γιόγκα κάθε μέρα

Πρώτη φορά γιόγκα; Δέκα top tips για αρχάριους

Κάνουμε γιόγκα χωρίς να σηκωθούμε από την καρέκλα – 5 στάσεις για καλύτερη ισορροπία

Related posts

Για δυνατό μυαλό και μνήμη δοκιμάστε αυτές τις 5 ασκήσεις

admin

Αλλαγή ώρας: Τρία μυστικά για να μη φέρει τα πάνω-κάτω στο βιολογικό μας ρολόι

admin

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

admin

Αυτό είναι το Νο1 μυστικό για καλύτερο ύπνο

admin

Τρεις εύκολες ασκήσεις για γραμμωμένα και καλογυμνασμένα χέρια

admin

Εποχικές αλλεργίες: Οδηγίες αντιμετώπισης των συμπτωμάτων από το Harvard Health Medical

admin

Πόνος στη μέση: Τέσσερις απλές διατάσεις που προσφέρουν ανακούφιση

admin

Πειράζει που ανεβαίνω στη ζυγαριά κάθε μέρα; Μια διαιτολόγος απαντά

admin

Εμμηνόπαυση: Η No1 άσκηση που ανακουφίζει τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου

admin

Θέλετε να χτίσετε δυνατούς μύες; Γιατί δεν πρέπει να καταναλώνετε μόνο πρωτεΐνες

admin

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει

admin

Η ρήξη αυτού του τένοντα είναι 9 φορές συχνότερη στους άνδρες – Επτά παράγοντες κινδύνου – Πώς αντιμετωπίζεται

admin