Teen

Δομές για τη διάγνωση ψυχωσικών επεισοδίων σε εφήβους δημιουργεί το υπουργείο Υγείας

Ένα διευρυμένο δίκτυο Ψυχικής Υγείας που θα αποτυπωθεί και με τη μορφή ψηφιακού χάρτη, υλοποιεί το υπουργείο Υγείας, υπό την αρμοδιότητα της υφυπουργού Ζωής Ράπτη.

«Η σημαντικότερη παρέμβαση ξεκινά από τις δομές για τη διάγνωση των ψυχωσικών επεισοδίων σε εφήβους», σύμφωνα με την κυρία Ράπτη αφού εκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται στην Ελλάδα 3.000 ψυχωσικά επεισόδια σε εφήβους.

Θα δημιουργηθούν αρχικά 10 Κέντρα πανελλαδικά (2 στην Αθηνα, 1 στη Θεσσαλονικη, 1 στα Δωδεκάνησα, 1 στα Ιωάννινα, 1 στην Πελοπόννησο) τα οποία θα αρχίσουν να λειτουργούν από το 2023 με σκοπό την πρώιμη διάγνωση και την έγκαιρη παρέμβαση ώστε τα παιδιά με ψυχωσικά επεισόδια να έχουν καλύτερη πρόγνωση. Πρόθεση του υπουργείου είναι η σταδιακή αύξηση του αριθμού των Κέντρων ώστε να μην χρειάζεται οι πολίτες να μετακινούνται από την περιφέρεια προς αστικές περιοχές για την αναζήτηση ιατρικής φροντίδας.

Η στελέχωση των κέντρων αυτών θα γίνει με ψυχολόγους, ψυχιάτρους και εξειδικευμένους νοσηλευτές. Το υπουργείο Υγείας «τρέχει» προκηρύξεις για την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών, μεταξύ των οποίων και 215 ειδικευόμενων σε ψυχικές παθήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη διετία της πανδημίας σημειώθηκε σημαντική αύξηση της κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους, όπως επίσης και της παιδικής αυτοκτονικότητας

Νέες κλίνες για παιδιά και εφήβους με ψυχικά νοσήματα

Παράλληλα η υφυπουργός Υγείας με αρμοδιότητα την Ψυχική Υγεία συνεχίζει την προσπάθεια ανάπτυξης νέων κλινών ψυχικής φροντίδας για παιδιά. Εγκαινίασε πρόσφατα 15 κλίνες στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» ώστε να μην χρειάζεται οι έφηβοι με ψυχικά νοσήματα να νοσηλεύονται σε δομές ενηλίκων, όπως το Δρομοκαΐτειο και το Δαφνί, όπως συμβαίνει τώρα. Να σημειωθεί ότι σήμερα λειτουργούν κλίνες σε Τρίπολη (7), Αλεξανδρούπολη (11) και “Ασκληπιείο” Βούλας (6) για εφήβους με ψυχικές παθήσεις .

Ιδιαίτερης σημασίας παρέμβαση είναι και η ανάπτυξη υποδομών για την έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού, με παράλληλη δημιουργία Μητρώου Πασχόντων. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι πέραν της αρχικής διάγνωσης να προσφέρεται στα παιδιά και τις οικογένειες τους ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρακολούθησης και δημιουργικής απασχόλησης, διευκολύνοντας την ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Μητρώο Ασθενών προβλέπεται και για τους πάσχοντες από άνοια, ώστε να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για αυτή την κατηγορία των ασθενών στην Ελλάδα – προς το παρόν η καταγραφή των ασθενών γίνεται από τις επιστημονικές εταιρείες – και συνεχεία θα δομηθεί πανελλαδικό δίκτυο φροντίδας και υποστήριξης των πασχόντων και των οικογενειών τους.

Κλινική για διατροφικές διαταραχες στο «Σισμανόγλειο»

Τέλος, στις 5 Ιουλίου το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των δράσων για την Ψυχική Υγεία εγκαινιάζει Κλινική για Διατροφικές Διαταραχές στο «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο. Η δομή θα αφορά εφήβους και ενήλικες, καθώς κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η νευρογενής ανορεξία και η βουλιμία αποτελούν από τις βαρύτερες ψυχικές παθήσεις με εμμένοντα χαρακτήρα.

Eιδήσεις σήμερα:

Πλεύρης: Δεν θα λάβουμε μέτρα – Σε λογική συνύπαρξης με τον ιό και από το φθινόπωρο

Ηλίας Μόσιαλος: Χρειαζόμαστε πλέον καλύτερα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Σε επίπεδα Απριλίου έφτασαν ξανά τα κρούσματα – Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Related posts

Υπουργείο Παιδείας: Νέο βίντεο για την ενδοσχολική βία – Βήμα βήμα ο τρόπος επώνυμης αναφοράς περιστατικών

admin

Kατάψυξη ωαρίων: Μια βιώσιμη λύση για τις γυναίκες με ενδομητρίωση – Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία

admin

Επτά πολύτιμες συμβουλές που αυξάνουν τη γονιμότητα

admin

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς και τα παιδιά

admin

Ευρώπη: Συναγερμός για τον επικίνδυνο παρβοϊό – Πέντε θάνατοι σε παιδιά

admin

Σύνδρομο Turner: Από τι έπασχε το μωρό που έχασε η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση

admin

Ο απροσδόκητος παράγοντας που επιταχύνει τη γήρανση στις γυναίκες – Τους «κλέβει» έως και 6 μήνες

admin

Aυτισμός: Νέο διαγνωστικό εργαλείο εντοπίζει τους προβληματικούς νευρώνες στον εγκέφαλο

admin

Συγχωνευτικές σχέσεις: Όταν γονείς και παιδιά χάνουν τα όρια και τον εαυτό τους – Τα «καμπανάκια» κινδύνου

admin

ΟΗΕ: Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών κινδυνεύουν παγκοσμίως, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη

admin

Γονείς: 4 τοξικές φράσεις που βλάπτουν τη σχέση του παιδιού με το φαγητό

admin

Σωματείο Eliza: Διοργανώνει webinar για την Ενδοσχολική Βία

admin