Fitness

Δέκα κινήσεις που δυναμώνουν το μυαλό και προφυλάσσουν από τη γήρανση

Οι διατροφικές μας επιλογές, ο χρόνος που αφιερώνουμε για να ασκηθούμε ή η φροντίδα για την ενυδάτωσή μας δεν επηρεάζουν μόνο το σωματικό μας βάρος ή την ποιότητα της επιδερμίδας μας. Όπως εξηγεί η Kristen Reed, νοσηλεύτρια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Νευροχειρουργικής πτέρυγας του νοσοκομείου Brigham and Women’s Hospital, τα παραπάνω όπως και επτά ακόμα παράγοντες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη και διατήρηση της καλής εγκεφαλικής υγείας.

Ποιες είναι οι δέκα κινήσεις που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τον προφυλάσσουν από τις επιπτώσεις του χρόνου;

1. Προσοχή στη διατροφή

Την επόμενη φορά που θα κάνετε τα ψώνια της εβδομάδας, προτιμήστε τρόφιμα που μπορούν να θωρακίσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τις συνέπειες του οξειδωτικού στρες όπως αυτά που προτείνουν μιλώντας στο ygeiamou ειδικοί. Σημειώστε έπειτα στη λίστα τροφές που «εκτοξεύουν» την εγκεφαλική λειτουργία όπως σολομό, σαρδέλες και άλλα λιπαρά ψάρια καθώς και καρύδια που με τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν σε αφθονία προάγουν τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων και βελτιώνουν τη μνήμη και την ικανότητα μάθησης. Επωφεληθείτε έπειτα από τις ευεργετικές για τη διάθεση ιδιότητες του κουρκουμά (κουρκουμίνη) και των αυγών (χολίνη), τα οποία ευνοούν την έκκριση νευροδιαβιβαστών και ορμονών της ευτυχίας όπως η σεροτονίνη και η ακετυλοχολίνη.

2. Δώστε ερεθίσματα στον εγκέφαλό σας

Διάβασμα, συγγραφή κειμένων, η συμπλήρωση ενός παζλ ή ενός σταυρολέξου και τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι μερικές μόνο δραστηριότητες που εμπλέκονται με τις συνάψεις και τη δημιουργία κυττάρων του νευρικού συστήματος.

3. Φροντίστε τον ύπνο σας

Ο κακός και ανεπαρκής ύπνος είναι εχθρός της εγκεφαλικής υγείας και λειτουργίας. Αν σας ταλαιπωρεί η αϋπνία, διαβάστε τα δέκα top κινήσεις για να την καταπολεμήσετε.

4. Διαχειριστείτε το άγχος

Έρευνα έχει δείξει ότι το άγχος μπορεί να μειώσει τον όγκο σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον μεταβολισμό, τα συναισθήματακαι τη μνήμη σε υγιή κατά τ’ άλλα άτομα. βρείτε εδώ πέντε τρόπους για να αντιμετωπίσετε το στρες.

5. Κινηθείτε

Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλαπλά, από τη βελτίωση της διάθεσης και τη μεγαλύτερη ενεργητικότητα έως τη μείωση του άγχους και των κινδύνων της καρδιαγγειακής υγείας και την επίτευξη της μακροζωίας. Διαβάστε εδώ ποια προπόνηση δυναμώνει 100% σώμα και μυαλό.

6. Εξασφαλίστε την επαρκή ενυδάτωσή σας

Η ελλιπής ενυδάτωση πλήξει τη λειτουργία του εγκεφάλου προκαλώντας μεταξύ άλλων «ομίλχη», μειωμένη διαύγεια και πονοκεφάλους μεταξύ άλλων. Ιδίως τώρα το καλοκαίρι, ίσως σας φανούν χρήσιμοι οι δέκα τρόποι να μην αφυδατωθείτε, ακόμη και χωρίς να πιείτε νερό!

7. Κοινωνικοποιηθείτε

Μην αποκόπτεστε από το κοινωνικό σας δίκτυο. Οι δραστηριότητες που προαπαιτούν κοινωνικοποίηση συμβάλλουν στη μακροβιότητα του εγκεφάλου, μειώνουν το άγχος και τον προστατεύουν από νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Οι 60άρηδες μάλιστα ξέρουν το μυστικό. Μάθετέ το εδώ.

8. Μάθετε κάτι νέο

Η διαδικασία της μάθησης έχει συνδεθεί επιστημονικά με την ενεργοποίηση νευρώνων που οδηγούν την λειτουργία του εγκεφάλου στα βέλτιστα επίπεδα και συνδέεται με τα εγκεφαλικά κύματα θήτα. Ο ρυθμός θήτα συνδέεται με τη δημιουργικότητα, την ονειροπόληση, τη διαίσθηση και τη μνήμη. Αντίστοιχα, η μουσική, ο χορός και η άσκηση βοηθούν τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, την ικανότητά του, δηλαδή, να διαμορφώνει εκ νέου τις νευρικές οδούς που βασίζονται σε νέα ερεθίσματα και εμπειρίες.

9. Αυτοφροντίδα

Η κακή ψυχική υγεία μπορεί να προκαλέσει δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τη Kristen Reed, η αυτοφροντίδα μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση και να διατηρήσει την υγεία του εγκεφάλου. Διαβάστε εδώ δύο συνήθειες αυτοφροντίδας.

10. Πρόληψη

Το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και προβλήματα της μεταβολικής υγείας αφήνουν σκληρό αποτύπωμα στην εγκεφαλική υγεία. Φροντίστε για την πρόληψη παραγόντων κινδύνων μέσα από αλλαγές και παρεμβάσεις καθημερινότητα και διενέργεια ενός ετήσιου check-up.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο ξύπνιος είναι ο εγκέφαλός μας όταν κοιμόμαστε και τι ακριβώς κάνει

Δείτε real-time πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος

Ελληνίδα ανακάλυψε πότε έχει συνείδηση ο εγκέφαλος

Related posts

Τρέξιμο: Μη φοβάστε να το ξεκινήσετε ακόμη και αν έχετε πατήσει τα 50 – Τα οφέλη

admin

Workout για λιγότερο στρες, καθαρό μυαλό και πιο δυνατή καρδιά

admin

Πελματογράφημα: Σε ποιες παθήσεις γίνεται – Πότε χρειάζονται ειδικά ορθοπεδικά πέλματα

admin

Πέντε απλές διατάσεις για καλύτερη κινητικότητα και ευλυγισία κάθε μέρα

admin

Πόνοι περιόδου: Το «φυσικό» φάρμακο που ανακουφίζει – Δοκιμάστε το

admin

Η αποτελεσματική άσκηση που βελτιώνει τη στάση του σώματος

admin

Βάρη ή λάστιχα; Ο ειδικός απαντά και προτείνει τον καλύτερο τρόπο για δυνατό σώμα και μυαλό μετά τα 60

admin

Γυμναστική: Ποια ώρα της ημέρας προστατεύει περισσότερο την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

admin

Νεφροί: Πέντε tips για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

admin

Το μυστικό για να χτίσουν μυς οι 60χρονοι – Ο ειδικός το αποκαλύπτει

admin

Τρέχετε ατσούμπαλα ή όλο χάρη; Τι μαρτυρά το στυλ τρεξίματος για την προσωπικότητά σας

admin

Εμμηνόπαυση: Επτά tips από τους ειδικούς για αποτελεσματική άσκηση

admin