Health

Βιταμίνη C: Όλες οι χρήσεις – Προσοχή σε προφυλάξεις και αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα

Το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) χρησιμοποιείται για την πρόληψη, ή τη θεραπεία χαμηλών επιπέδων βιταμίνης C σε άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη από τη διατροφή τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν μια κανονική διατροφή δεν χρειάζονται επιπλέον βιταμίνη C. Τα χαμηλά επίπεδα μπορούν να οδηγήσουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται σκορβούτο. Το σκορβούτο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως εξάνθημα, μυϊκή αδυναμία, πόνο στις αρθρώσεις, κόπωση, ή απώλεια δοντιών.

Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό. Είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος, του χόνδρου, των δοντιών, των οστών και των αιμοφόρων αγγείων. Χρησιμοποιείται επίσης για την προστασία των κυττάρων του σώματός σας από βλάβες. Είναι ευρέως γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση.

Βιταμίνη C: Χρήσεις και σωστός τρόπος λήψης

Λαμβάνετε βιταμίνη C από το στόμα με ή χωρίς φαγητό, συνήθως 1 έως 2 φορές την ημέρα. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες στη συσκευασία του προϊόντος, ή πάρτε τη βιταμίνη C σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Εάν παίρνετε τις κάψουλες παρατεταμένης αποδέσμευσης, καταπιείτε τις ολόκληρες. Μην συνθλίβετε, ή μασάτε κάψουλες, ή δισκία παρατεταμένης αποδέσμευσης. Κάτι τέτοιο μπορεί να απελευθερώσει όλο το φάρμακο ταυτόχρονα, αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών. Επίσης, μην χωρίζετε τα δισκία παρατεταμένης αποδέσμευσης, εκτός εάν έχουν γραμμή βαθμολογίας και σας το πει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας να το κάνετε. Καταπιείτε ολόκληρο ή χωρισμένο το δισκίο χωρίς να το συνθλίβετε ή να το μασάτε. Πάρτε την βιταμίνη C αυτής της μορφής με ένα γεμάτο ποτήρι νερό (240 ml) εκτός εάν ο γιατρός σας σας υποδείξει κάτι διαφορετικό.

Εάν παίρνετε βιταμίνη C με μασώμενα δισκία, μασήστε τα καλά και μετά καταπιείτε. Εάν παίρνετε τις παστίλιες, τοποθετήστε τις παστίλιες στο στόμα σας και αφήστε τις να διαλυθούν αργά.

Εάν παίρνετε βιταμίνη C σε σκόνη, ανακατέψτε την καλά με την κατάλληλη ποσότητα υγρού, ή μαλακού φαγητού και ανακατέψτε καλά. Πάρτε όλο το μείγμα αμέσως. Μην προετοιμάζετε απόθεμα για μελλοντική χρήση. Εάν χρησιμοποιείτε την υγρή μορφή αυτής της βιταμίνης, μετρήστε προσεκτικά τη δόση χρησιμοποιώντας την ειδική συσκευή μέτρησης/κουτάλι. Μην χρησιμοποιείτε οικιακό κουτάλι γιατί μπορεί να μην πάρετε τη σωστή δόση.

Η δοσολογία βασίζεται στην ιατρική σας κατάσταση και την ανταπόκριση στη θεραπεία.

Χρησιμοποιήστε τη βιταμίνη C τακτικά για να έχετε το μέγιστο όφελος από αυτήν. Για να σας βοηθήσει να θυμάστε να την παίρνετε τις ίδιες ώρες κάθε μέρα.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Βιταμίνη C: Πιθανές παρενέργειες

Μπορεί να εκδηλώσετε:

  • διάρροια
  • ναυτία
  • έμετος
  • κοιλιακές κράμπες/πόνος
  • καούρα

Εάν κάποια από αυτές τις επιδράσεις επιμένει, ή επιδεινωθεί, ενημερώστε αμέσως τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας.

Εάν ο γιατρός σας σας έχει υποδείξει να πάρετε βιταμίνη C, να θυμάστε ότι έχει ήδη κρίνει ότι το όφελος για εσάς είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο παρενεργειών. Οι περισσότεροι δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν βιταμίνη C

Ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας, εάν εμφανιστεί κάποια από τις παρακάτω σπάνιες, αλλά πολύ σοβαρές παρενέργειες:

  • επώδυνη ούρηση
  • ούρα με ροζ απόχρωση, ένδειξη για αίμα στα ούρα

Οι πολύ σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στην βιταμίνη C είναι σπάνιες. Ωστόσο, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια, εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, όπως:

  • εξάνθημα
  • κνησμός/πρήξιμο (ιδιαίτερα σε πρόσωπο, γλώσσα, λαιμό)
  • σοβαρή ζάλη
  • δυσκολία στην αναπνοή

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτή δεν είναι μια πλήρης λίστα πιθανών παρενεργειών. Εάν παρατηρήσετε άλλες επιδράσεις που δεν αναφέρονται παραπάνω, επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Βιταμίνη C: Προφυλάξεις

Πριν πάρετε βιταμίνη C ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, εάν έχετε αλλεργίες. Η βιταμίνη C μπορεί να περιέχει ανενεργά συστατικά (όπως φιστίκια/σόγια), τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ή άλλα προβλήματα. Μιλήστε με τον φαρμακοποιό σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Πριν χρησιμοποιήσετε αυτήν τη βιταμίνη, ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για το ιατρικό ιστορικό σας, ειδικά για:

  • νεφρική νόσο (π.χ. πέτρες στα νεφρά)
  • κάποια ανεπάρκεια ενζύμου (π.χ. ανεπάρκεια ενζύμου G6PD)

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η βιταμίνη C έχει βρεθεί ότι είναι ασφαλής, όταν χρησιμοποιείται σε συνιστώμενες δόσεις. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται υψηλότερες δόσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μόνο εάν είναι σαφώς απαραίτητο. Συζητήστε για τους κινδύνους και τα οφέλη με τον γιατρό σας.

Η βιταμίνη C περνά στο μητρικό γάλα και θεωρείται ασφαλής κατά τη διάρκεια του θηλασμού, όταν χρησιμοποιείται στις συνιστώμενες δόσεις. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Βιταμίνη C: Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Οι επιδράσεις ορισμένων φαρμάκων μπορεί να αλλάξουν, εάν παίρνετε άλλα φάρμακα ή φυτικά προϊόντα ταυτόχρονα. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σοβαρές παρενέργειες, ή μπορεί να κάνει τα φάρμακά σας να μην λειτουργούν σωστά. Αυτές οι φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις είναι πιθανές, αλλά δεν συμβαίνουν πάντα. Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί συχνά να αποτρέψει ή να διαχειριστεί τις αλληλεπιδράσεις, αλλάζοντας τον τρόπο χρήσης των φαρμάκων σας, ή με στενή παρακολούθηση.

Για να βοηθήσετε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας να σας παρέχει την καλύτερη φροντίδα, φροντίστε να τον ενημερώσετε για όλα τα φάρμακα ή άλλα προϊόντα, που χρησιμοποιείτε (όπως συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα και φυτικά προϊόντα), προτού ξεκινήσετε να παίρνετε βιταμίνη C.

Κατά τη χρήση της, μην ξεκινάτε, μην σταματάτε και μην αλλάζετε τη δόση οποιωνδήποτε άλλων φαρμάκων, που χρησιμοποιείτε χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

Η βιταμίνη C μπορεί να επηρεάσει ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις (όπως εξετάσεις γλυκόζης ούρων), προκαλώντας πιθανώς ψευδή αποτελέσματα. Βεβαιωθείτε ότι το εργαστηριακό προσωπικό και όλοι οι γιατροί σας γνωρίζουν ότι παίρνετε βιταμίνη C.

Φτιάξτε μια λίστα με όλα τα φάρμακα και προϊόντα που χρησιμοποιείτε. Δείξτε τη στον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας, για να μειώσετε τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα με κάποια φαρμακευτική αγωγή.

-: https://www.webmd.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν βιταμίνη Ε: Όλες οι χρήσεις, οι παρενέργειες και οι προφυλάξεις για την βιταμίνη Ε

Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν βιταμίνη Β12: Προσοχή σε χρήσεις, παρενέργειες και προφυλάξεις

Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν βιταμίνη D3: Όλες οι χρήσεις, οι παρενέργειες και οι προφυλάξεις για την βιταμίνη D

Σας λείπει βιταμίνη C αν συμβαίνει αυτό στα δόντια σας

Related posts

Όσα δεν πρέπει να κάνεις σε έναν τσακωμό με τον σύντροφό σου

admin

Υποχωρούν οι δείκτες του κορονοϊού – 4 θάνατοι από covid, 13 διασωληνωμένοι

admin

Η λήψη ορμονών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο όγκων στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη

admin

Γρίπη των πτηνών: Έξι κρούσματα το 2024 – 21 ετών το πιο πρόσφατο θύμα της

admin

Αλλαγή ώρας 2024: Οι απρόσμενοι κίνδυνοι που κρύβει για την υγεία μας

admin

Πως ερευνητές κατάφεραν να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ηλικιωμένα ποντίκια

admin

Ελπιδόφορα μελέτη: Πώς ερευνητές κατάφεραν να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ηλικιωμένα ποντίκια

admin

Δάγκειος πυρετός: Επιδημικές διαστάσεις σε χώρες της Κεντρικής, Λατινικής Αμερικής

admin

Μας «έπνιξε» η αφρικανική σκόνη – Βασιλακόπουλος: Όποιος έχει συμπτώματα και δεν έχει νόσο να μην τα αποδώσει σε αυτή

admin

Μπορείτε να ακούσετε αυτούς τους ήχους μόνο εάν είστε αρκετά νέοι – Κάντε το τεστ

admin

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

admin

Τρόφιμα και ροφήματα που προκαλούν ρινική συμφόρηση

admin