To Mega Stories κατέγραψε τις ιστορίες των καλλιτεχνών που κατέβηκαν στον δρόμο για να διεκδικήσουν εκείνο που οι ίδιοι θεωρούν όχι μόνο δίκαιο αλλά και αυτονόητο. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Μπισμπίκης ο οποίος μίλησε στη Δώρα Αναγνωστοπούλου έξω από την κατάληψη του θεάτρου REΧ για τον αγώνα που δίνουν οι καλλιτέχνες.

«Αντιδρούμε για την αξιοπρέπεια μας, των ανθρώπων που σπουδάσαμε και περάσαμε χρόνια μέσα σε σχολές για να πάρουμε το πτυχίο του ηθοποιού και πλέον δεν υφίσταται αυτό το πράγμα. Γίνεται ένα χαρτί Λυκείου. Αλλά πάνω από αυτό νιώθεις ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη για όλο αυτό, δεν σε σέβονται. Όσο περνάει ο καιρός αυτό που βλέπουμε όλο και περισσότερο είναι ότι απαξιώνουν τον πολιτισμό και την υποκριτική. Και δεν σε ακούνε κιόλας. Σε απαξιώνουν και αυτό είναι το χειρότερο. Αυτό είναι που σε κάνει να είσαι στα κάγκελα.

Οι καταλήψεις και οι διαδηλώσεις ναι, είναι μια από τις λύσεις. Και το θέατρο να κλείσει, και η τηλεόραση και οι ηθοποιοί να απεργήσουν. Όλα αυτά είναι λύσεις. Είναι ένας τρόπος για να πιέσεις μια κατάσταση» ο Βασίλης Μπισμπίκης.

Στη συνέχεια ο Βασίλης Μπισμπίκης εξομολογήθηκε: «Για κάποιους ανθρώπους που μπορεί να θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό να κάνουν μεταπτυχιακά, να μπουν σε μια δημόσια υπηρεσία, να διδάξουν θέατρο στα παιδιά στα σχολεία, εκεί παίζει ρόλο. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν έχει τελειώσει το Λύκειο, αλλά το Γυμνάσιο. Μέσα από τα εξαιρετικά ταλέντα του Υπουργείου Πολιτισμού έδωσα εξετάσεις και πέρασα σε μια ιδιωτική σχολή και πήρα το πτυχίο που δεν έχει την ίδια αναγνώριση με το πτυχίο των παιδιών που είχαν τελειώσει Λύκειο. Δεν μπήκα στο Εθνικό, ενώ με ήθελαν ως ταλέντο, επειδή δεν είχα τελειώσει το Λύκειο και τώρα σου λένε ότι και να το έχεις τελειώσει είναι πάλι σαν να έχεις ένα χαρτί Λυκείου. Δεν είναι λίγο παράλογο όλο αυτό;».

Επιπλέον ο ηθοποιός ανέφερε: «Προφανώς και υπάρχει και η μισθολογική ανασφάλεια. Η δουλειά αυτή είναι στην ανασφάλεια έτσι κι αλλιώς. Παλεύουμε για τις συλλογικές συμβάσεις αλλά ήρθε αυτό και άφησε αυτή την ιστορία απ’ έξω. Ποιες θεσούλες στο Δημόσιο; Είναι ξεκάθαρα θέμα αξιοπρέπειας και ηθικής. Δεν είναι για το χρήμα αυτό που γίνεται, για να πάρουμε 170 ευρώ παραπάνω. Είναι ότι βλέπεις απέναντί σου κάποιους ανθρώπους που κάνουν πόλεμο στον πολιτισμό και στην Τέχνη. Έχουν ανοίξει βεντέτα. Θα το πάμε στα άκρα, να μας ακούσουν πραγματικά. Για μένα μια πρόταση θα ήταν να μη συμμετέχουν οι καλλιτέχνες στο Φεστιβάλ Αθηνών. Να μη γίνει καθόλου. Είναι οικονομική πληγή. Δεν είναι πληγή να μην μας αναγνωρίζουν τα πτυχία; Πρέπει να τα βάλουμε σε μια ζυγαριά. Είναι σημαντικό για τους νέους, αυτοί είναι το μέλλον».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

-