Teen

Αυτισμός: Ο παράγοντας που οδηγεί σε βελτίωση της κοινωνικότητας

Τα δυνητικά οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού βρίσκονται στο επίκεντρο μιας συνεχιζόμενης διαμάχης για την αναγκαιότητα του γενικευμένου ελέγχου των νηπίων, αλλά και του ύψους της δαπάνης που απαιτείται για την διενέργεια πρώιμων διαγνώσεων.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από τους επιστήμονες του ισραηλινού Πανεπιστημίου Ben-Gurion της Νεγκέβ (BGU) φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση οδηγούν σε σημαντική βελτιώση των κοινωνικών συμπτωμάτων των παιδιών με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Autism.

Ο καθηγητής Ilan Dinstein του BGU, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Azrieli για την Έρευνα Αυτισμού και Νευροανάπτυξης, ηγήθηκε μιας ομάδας που εκτίμησε τις αλλαγές στα συμπτώματα της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού σε μια περίοδο 1-2 ετών σε 131 παιδιά που είχαν διαγνωστεί με τη διαταραχή σε διάστημα 1,2-5 ετών και αντιμετωπίζονταν στην κοινότητα. Στο Ισραήλ η κοινοτική θεραπεία ορίζεται ως η συνήθης αντιμετώπιση, σε αντιδιαστολή με τα εξειδικευμένα προγράμματα παρέμβασης που αναπτύσσονται σε πανεπιστημιακά περιβάλλοντα. Προηγούμενες μελέτες δεν είχαν εξετάσει εάν τα παιδιά που είχαν διαγνωστεί πριν από την ηλικία των 2,5 ετών και αντιμετωπίστηκαν στο πλαίσιο της κοινότητας είχαν μεγαλύτερη βελτίωση συγκριτικά με εκείνα που διαγνώστηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα παιδιά που είχαν διαγνωστεί πριν από την ηλικία των 2,5 ετών είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σημαντικές βελτιώσεις σε βασικές κοινωνικές δεξιότητες, ενδεικτικές του αυτισμού, σε σύγκριση με τα παιδιά που διαγνώστηκαν σε μεταγενέστερες ηλικίες.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η βελτίωση οφείλεται στη μεγαλύτερη πλαστικότητα του εγκεφάλου και στην ευελιξία της συμπεριφοράς που αποτελεί θεμελιώδες γνώρισμα της πρώιμης παιδικής ηλικίας», λέει ο καθηγητής Dinstein. «Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού. Επιπλέον, αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την αναγκαιότητα του καθολικού ελέγχου των παιδιών πριν την ηλικία των 2,5 ετών» συμπληρώνει.

Διαβάστε επίσης

Αυτισμός: Το κατοικίδιο που κάνει τα παιδιά να νιώθουν καλύτερα

Αυτισμός: Πώς μπορεί μια αγκαλιά να αποκαλύψει το πρόβλημα

Related posts

Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων: Νέα συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του νοσοκομείου Παπανικολάου

admin

Γονείς: Πώς να διαχειριστούν τις αδικίες και τις κακές συμπεριφορές των παιδιών – Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουν

admin

Κάπνισμα: Πότε το αρχίσατε; Απαντήστε και δείτε πόσο κινδυνεύετε από διαβήτη

admin

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

admin

Άσθμα: Τα επικίνδυνα χημικά που απειλούν τους πνεύμονες των παιδιών

admin

«Τεμπέλικο» μάτι: Μπορεί να ευθύνεται για το μεταβολικό σύνδρομο στην ενήλικη ζωή; Έρευνα απαντά

admin

Βρετανία: 4,3 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε κατάσταση φτώχειας

admin

Οι έφηβοι ρωτάνε για τους ιούς HIV και HPV – Οι ειδικοί εξηγούν

admin

Διαβήτης κύησης: Ανησυχία για την ασφάλεια πασίγνωστου αντιδιαβητικού στην ανάπτυξη του εμβρύου

admin

Κυριάκος Πιερρακάκης: Επανανέρχεται η 5ημερη αποβολή για bullying

admin

Βία – Βullying: Διπλασιάστηκαν τα ποσοστά εκφοβισμού για το 50% των εφήβων

admin

Με ρευματοπάθειες 1 στα 1.000 παιδιά κάτω των 18 ετών

admin