Health

Αυτή η μόλυνση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου, γνωστός και ως γαστρικός καρκίνος, είναι μια σπάνια ασθένεια. Συχνά συλλαμβάνεται στα τελευταία της στάδια και θεωρείται μια απειλητική για τη ζωή νόσος.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι ένας παράγοντας κινδύνου – μια κοινή υποκείμενη πάθηση που έχουμε πολλοί από εμάς – θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης έλκους και γαστρικού καρκίνου. Αντιμετωπίζοντάς το, μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τον κίνδυνο.

Πολλοί παράγοντες κινδύνου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου ξεκινά συνήθως στην επένδυση του στομάχου, όταν ένα κύτταρο στο στομάχι αναπτύσσει αλλαγές στο DNA του. Το DNA ενός κυττάρου περιέχει τις οδηγίες που λένε στο κύτταρο τι να κάνει. Οι αλλαγές λένε στο κύτταρο να αναπτυχθεί γρήγορα και να συνεχίσει να ζει, όταν τα υγιή κύτταρα θα πέθαιναν. Τα συσσωρευόμενα κύτταρα σχηματίζουν έναν όγκο που μπορεί να εισβάλει και να καταστρέψει τον υγιή ιστό. Τα κύτταρα μπορούν να σπάσουν και να εξαπλωθούν (να κάνουν μετάσταση) σε άλλες περιοχές του σώματος.

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου είναι:

  • παχυσαρκία
  • γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • γαστρίτιδα
  • οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου

Επιπλέον, ορισμένες επιλογές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο. Αυτές είναι:

  • κάπνισμα
  • πλούσια σε αλμυρά ή καπνιστά τρόφιμα ή χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά διατροφή
  • Αυτός είναι ο #1 παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του στομάχου

Αν και οποιοσδήποτε από τους παραπάνω παράγοντες θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, ένας παράγοντας θεωρείται ο πιο σημαντικός: Η μόλυνση με το βακτήριο Helicobacter pylori (H. pylori) είναι ο ισχυρότερος γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του στομάχου. Είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο παγκοσμίως”, εξηγεί μια μελέτη του 2010 στο περιοδικό Clinical Microbiology Reviews.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το να έχετε λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ΔΕΝ σημαίνει ότι θα αναπτύξετε απαραίτητα καρκίνο του στομάχου, ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Πολλοί μολύνονται από αυτό το γαστρικό βακτήριο, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό αναπτύσσει καρκίνο του στομάχου.

Ωστόσο, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει τη συγκεκριμένη μόλυνση από μόνο του: “Μόλις το ελικοβακτηρίδιο αποικίσει το γαστρικό περιβάλλον, μένει εκεί για όλη τη ζωή του ξενιστή, υποδηλώνοντας ότι η ανοσολογική απόκριση του ξενιστή είναι αναποτελεσματική στην εκκαθάριση αυτού του βακτηρίου”, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πώς το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του στομάχου

Σε εκείνους που όντως αναπτύσσουν καρκίνο ως αποτέλεσμα μόλυνσης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, οι ειδικοί λένε ότι συχνά ευθύνεται η φλεγμονή. “Η όλη διαδικασία του κινδύνου καρκίνου του στομάχου που σχετίζεται με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι μια φλεγμονή”, - ο δρ. Patrick Lynch, γαστρεντερολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Anderson του πανεπιστημίου του Τέξας. «Με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, έχετε μια λοίμωξη, η οποία προκαλεί φλεγμονή, μετά επούλωση και μετά περισσότερη φλεγμονή. Με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο κύκλος συνεχούς κυτταρικής αναγέννησης μπορεί να οδηγήσει σε λάθη που οδηγούν σε καρκίνο».

Η πλειονότητα των ατόμων με αυτό το βακτήριο αναπτύσσει συνυπάρχουσα χρόνια φλεγμονή, επιβεβαιώνει η μελέτη CMS, σημειώνοντας ότι “η μακροχρόνια μεταφορά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με το σημείο”.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να διαχειριστείτε τον κίνδυνο

Πολλά πράγματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών σας (ειδικά όταν ετοιμάζετε φαγητό), η σωστή διατροφή για την πρόληψη της αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου και η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών, όπως το μπρόκολο και το λάχανο, λένε ειδικοί από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας της Αριζόνα.

Εάν αντιμετωπίζετε χρόνια γαστρεντερικά προβλήματα, όπως δυσπεψία, πόνο στο στομάχι, φούσκωμα, ή επίμονη επιθυμία για ρέψιμο, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με εξετάσεις για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Εάν διαγνωστείτε, ο γιατρός σας θα σας προτείνει διάφορες θεραπείες, που μπορεί να αποτελούνται από αντιβιοτικά, αναστολείς οξέος και αναστολείς ισταμίνης.

Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://www.publichealth.arizona.edu, https://www.mayoclinic.org, https://bestlifeonline.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Τι είναι, συμπτώματα και πώς μεταδίδεται

Καρκίνος του στομάχου (γαστρικός): Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Related posts

Δυσκοιλιότητα και Διατροφή: Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα

admin

Δάγκειος πυρετός: Στα 3,5 εκατομμύρια τα κρούσματα σε Λατινική Αμερική, Καραϊβική

admin

Επίμονη ξηροφθαλμία – Ποια προβλήματα μπορεί να κρύβει

admin

Όσα δεν πρέπει να κάνεις σε έναν τσακωμό με τον σύντροφό σου

admin

Υποχωρούν οι δείκτες του κορονοϊού – 4 θάνατοι από covid, 13 διασωληνωμένοι

admin

Η λήψη ορμονών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο όγκων στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη

admin

Γρίπη των πτηνών: Έξι κρούσματα το 2024 – 21 ετών το πιο πρόσφατο θύμα της

admin

Αλλαγή ώρας 2024: Οι απρόσμενοι κίνδυνοι που κρύβει για την υγεία μας

admin

Πως ερευνητές κατάφεραν να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ηλικιωμένα ποντίκια

admin

Ελπιδόφορα μελέτη: Πώς ερευνητές κατάφεραν να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ηλικιωμένα ποντίκια

admin

Δάγκειος πυρετός: Επιδημικές διαστάσεις σε χώρες της Κεντρικής, Λατινικής Αμερικής

admin

Μας «έπνιξε» η αφρικανική σκόνη – Βασιλακόπουλος: Όποιος έχει συμπτώματα και δεν έχει νόσο να μην τα αποδώσει σε αυτή

admin