Health

Αν νιώθετε αυτά ίσως έχετε στένωση αορτής: Τι επιλογές θεραπείες υπάρχουν

Η στένωση αορτικής βαλβίδας (ή στένωση αορτής) συμβαίνει όταν η αορτική βαλβίδα της καρδιάς στενεύει. Η βαλβίδα δεν ανοίγει πλήρως, γεγονός που μειώνει ή εμποδίζει τη ροή του αίματος από την καρδιά στην κύρια αρτηρία στο σώμα (αορτή) και στο υπόλοιπο σώμα.

Η θεραπεία στην στένωση αορτής σας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασής σας. Μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για να επισκευάσετε ή να αντικαταστήσετε τη βαλβίδα. Χωρίς θεραπεία, η σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Στένωση αορτής: Συμπτώματα

Η στένωση αορτικής βαλβίδας κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Τα συμπτώματα γενικά εμφανίζονται όταν η στένωση της βαλβίδας είναι σοβαρή. Ορισμένα άτομα με στένωση αορτής μπορεί να μην έχουν συμπτώματα για πολλά χρόνια.

Τα σημάδια και συμπτώματα της στένωσης της αορτικής βαλβίδας είναι:

  • μη φυσιολογικός ήχος της καρδιάς (“μουρμούρισμα”, ή “φύσημα” στην καρδιά) που ακούγεται μέσω ενός στηθοσκοπίου
  • πόνος στο στήθος (στηθάγχη) ή σφίξιμο
  • αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης
  • δύσπνοια
  • κούραση
  • γρήγοροι καρδιακοί παλμοί (αίσθημα παλμών)
  • απώλεια όρεξης (κυρίως σε παιδιά με στένωση αορτικής βαλβίδας)μη
  • αύξηση του βάρους (κυρίως σε παιδιά με στένωση αορτικής βαλβίδας)

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα εκδηλώνονται ή επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας.

Η στένωση αορτής μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν:

  • κόπωση
  • δύσπνοια
  • πρησμένους αστραγάλους
  • οίδημα στα πόδια

Βίντεο: Καρδιολόγος της κλινικής Mayo εξηγεί την στένωση αορτής

Στένωση αορτής: Τι επιλογές θεραπείας υπάρχουν

Η θεραπεία της στένωσης της αορτικής βαλβίδας εξαρτάται από τα συμπτώματά σας και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Εάν έχετε ήπια, ή καθόλου συμπτώματα, μπορεί απλά να χρειαστεί να παρακολουθείτε την κατάστασή σας με τακτικά ραντεβού στον γιατρό. Εκείνος μπορεί να συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής και φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων, ή την μείωση του κινδύνου επιπλοκών.

Ενδέχεται τελικά να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για να επιδιορθώσετε ή να αντικαταστήσετε την πάσχουσα αορτική βαλβίδα, ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα. Η χειρουργική επέμβαση αορτικής βαλβίδας μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με άλλες χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς.

Η χειρουργική επέμβαση για την επισκευή ή την αντικατάσταση μιας αορτικής βαλβίδας γίνεται συνήθως μέσω κοπής (τομής) στο στήθος. Λιγότερο επεμβατικές προσεγγίσεις μπορεί να είναι διαθέσιμες.

στένωση αορτής

Το κυκλοφορικό σύστημα της ανθρώπινης καρδιάς

Οι χειρουργικές επιλογές για στένωση αορτής περιλαμβάνουν:

Επισκευή αορτικής βαλβίδας

Για την επιδιόρθωση μιας αορτικής βαλβίδας, οι χειρουργοί διαχωρίζουν τα πτερύγια των βαλβίδων που έχουν συγχωνευθεί. Ωστόσο, οι χειρουργοί σπάνια επιδιορθώνουν μια αορτική βαλβίδα προκειμένου να θεραπεύσουν την στένωση αορτής. Γενικά η στένωση της αορτικής βαλβίδας απαιτεί αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας.

Βαλβιδοπλαστική

Αυτή η διαδικασία μπορεί να θεραπεύσει τη στένωση της αορτικής βαλβίδας σε βρέφη και παιδιά. Ωστόσο, η βαλβίδα τείνει να στενεύει ξανά σε ενήλικες που έχουν ήδη κάνει την επέμβαση, γι’ αυτό συνήθως γίνεται μόνο σε ενήλικες που είναι πολύ άρρωστοι για χειρουργική επέμβαση ή που περιμένουν αντικατάσταση βαλβίδας.

Σε αυτήν τη διαδικασία, ο χειρουργός εισάγει έναν μακρύ, λεπτό σωλήνα (καθετήρα) με ένα μπαλόνι στην άκρη σε μια αρτηρία στο χέρι ή στη βουβωνική χώρα και τον καθοδηγεί στην αορτική βαλβίδα. Μόλις είναι στη θέση του, το μπαλόνι φουσκώνει, κάτι που διευρύνει το άνοιγμα της βαλβίδας. Το μπαλόνι στη συνέχεια ξεφουσκώνει και ο καθετήρας και το μπαλόνι αφαιρούνται.

Αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας

Η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας είναι συχνά απαραίτητη για τη θεραπεία της στένωσης της αορτικής βαλβίδας. Στην αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας, ο χειρουργός αφαιρεί τη βαλβίδα που έχει υποστεί βλάβη και την αντικαθιστά με μηχανική βαλβίδα ή βαλβίδα κατασκευασμένη από ιστό καρδιάς αγελάδων, χοίρων ή ανθρώπων (βαλβίδα βιολογικού ιστού).

Οι βαλβίδες βιολογικών ιστών διασπώνται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί τελικά να χρειαστούν αντικατάσταση. Οι ασθενείς με μηχανικές βαλβίδες θα πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος εφ’ όρου ζωής, για να αποτρέψουν τους θρόμβους αίματος.

Αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας με διακαθετήρα (μέθοδος TAVR)

Αυτή η λιγότερο επεμβατική διαδικασία μπορεί να είναι μια επιλογή για άτομα που θεωρούνται ότι βρίσκονται σε ενδιάμεσο ή υψηλό κίνδυνο επιπλοκών από χειρουργική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας.

Με την TAVR, ο χειρουργός εισάγει έναν καθετήρα στο πόδι ή το στήθος σας και τον καθοδηγεί στην καρδιά σας. Μια βαλβίδα αντικατάστασης εισάγεται στη συνέχεια μέσω του καθετήρα και οδηγείται στην καρδιά σας. Ένα μπαλόνι μπορεί να επεκτείνει τη βαλβίδα ή μερικές βαλβίδες μπορεί να αυτο-επεκταθούν. Όταν εμφυτεύεται η βαλβίδα, ο χειρουργός αφαιρεί τον καθετήρα από το αιμοφόρο αγγείο σας. Με την ίδια μέθοδο για να εισάγει μια βαλβίδα αντικατάστασης σε μια βαλβίδα βιολογικού ιστού που δεν λειτουργεί πλέον σωστά.

-: https://www.mayoclinic.org

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σιωπηλή καρδιακή προσβολή: Αυτά τα μικρά συμπτώματα θέλουν μεγάλη προσοχή

Οι στατίνες βοηθούν την καρδιά αλλά ίσως επιδεινώνουν άλλη πολύ σοβαρή πάθηση

Το κάλιο σώζει την καρδιά: Σε ποιες τροφές υπάρχει

Τι είναι πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις που σας κάνουν να νιώθετε ακανόνιστους χτύπους στην καρδιά: Πότε πρέπει να δείτε γιατρό

Related posts

Πρέπει να καθαρίζω τη γλώσσα μου ή όχι;

admin

Αιματολογικό τεστ ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών σε αρχικά στάδια [μελέτη]

admin

Ποδηλασία: 15 κορυφαίες συμβουλές για να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας

admin

Είμαι ογκολόγος και αυτό είναι το κορυφαίο αντικαρκινικό γεύμα

admin

9 «κατ’ οίκον» θεραπείες για τις καούρες με τη σφραγίδα του Harvard

admin

Η άσκηση κάνει καλό στην καρδιά μέσω… εγκεφάλου!

admin

Νέα έρευνα: Πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σοβαρά τη γονιμότητα

admin

Covid: Το μυστικό της «αντοχής» των παιδιών μπορεί να κρύβεται στη μύτη τους [μελέτη]

admin

Προσέξτε αυτό το κοινό παυσίπονο: Μπορεί να επηρεάζει την καρδιά

admin

Υπέρταση: Πως συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας στους μεσήλικες

admin

Έτσι θα μείνεις πιστή στο τρέξιμό σου

admin

Βόλος: Φίδι δάγκωσε 40χρονη γυναίκα μέσα στη θάλασσα

admin