Health

Αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου; Μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη

Πως συσχετίζεται ο κακής ποιότητας ύπνος με την καρδιομεταβολική υγεία και τον τύπου 2 διαβήτη. Τι έδειξε η πρώτη του είδους μελέτη σε περισσότερους από 1.000 40άρηδες. Τι λένε οι ερευνητές

Αν θέλετε να κάνετε ένα σημαντικό δώρο στον εαυτό σας τις εφετινές γιορτές, φροντίστε να θέσετε ως προτεραιότητα τον ύπνο. Αυτό συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA), οι οποίοι σε νέα μελέτη ανακάλυψαν ότι ο κακής ποιότητας ύπνος σχετίζεται με παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη.

Στην πρώτη του είδους μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που δεν κοιμούνται καλά έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν προβλήματα υγείας που υποδηλώνουν φτωχή καρδιομεταβολική υγεία. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη τύπου 2 διαβήτη και είναι:

  • Τα περιττά κιλά
  • Η αυξημένη φλεγμονή στο σώμα
  • Τα παθολογικά επίπεδα χοληστερόλης

«Όλοι γνωρίζουν ότι ο ύπνος είναι σημαντικός. Ωστόσο όταν μιλάμε γι’ αυτόν, ασχολούμαστε κυρίως με τη διάρκειά του. Θα έπρεπε όμως να ασχολούμαστε και με την ποιότητά του», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Lisa Matricciani, λέκτορας Νοσηλευτικής Φροντίδας στο UniSA.

Όπως εξήγησε, το πόσο βαθιά κοιμάται κάποιος είναι πολύ σημαντικό. Το ίδιο και το αν έχει ένα συγκεκριμένο ωράριο ύπνου και έγερσης, αλλά και το αν υιοθετεί υγιεινές συνήθειες στον ύπνο του.

«Στη μελέτη μας εξετάσαμε πως συσχετίζεται ο ύπνος με τους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη. Βρήκαμε ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των δυσκολιών στον ύπνο και τους παράγοντες αυτούς», είπε η Dr. Matricciani.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Science of Diabetes Self-Management and Care. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 1.017 εθελοντές. Σχεδόν οι εννέα στους δέκα ήταν γυναίκες και μάλιστα μητέρες.

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν σχεδόν 45 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν πλήθος χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του ύπνου όπως:

  • Η δυσκολία στο να αποκοιμηθεί κάποιος
  • Η διάρκεια του ύπνου
  • Η ώρα της νυχτερινής κατάκλισης
  • Αν ο ύπνος ήταν αποδοτικός
  • Η ημερήσια διακύμανση στη διάρκεια του ύπνου

Περίπου οι μισοί εθελοντές (το 48%) ανέφεραν ότι ο ύπνος τους ήταν ήσυχος και δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα με αυτόν.

Όσοι όμως αντιμετώπιζαν δυσκολίες στον ύπνο, ήταν πιθανότερο να διαθέτουν περιττά κιλά. Είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να έχουν αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους και υψηλή χοληστερόλη.

«Ο ύπνος πρέπει να είναι προτεραιότητα για να έχουμε καλή υγεία. Πρέπει όμως να τον αντιμετωπίζουμε ολιστικά και όχι μόνο ως διάρκεια», τόνισε η Dr Matricciani. «Στη μελέτη μας, το πρόβλημα σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν η διάρκεια του ύπνου, αλλά  η ποιότητά του. Επομένως πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για να βελτιώνεται και αυτή».

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Επιληψία: Σημαντική ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για αποτελεσματική αντιμετώπιση σε δύσκολες περιπτώσεις

admin

Μια γυναίκα αποφασίζει ποια παιδιά θα γεννηθούν και ποια όχι

admin

Δερματικό επίθεμα θα προειδοποιεί αν ο οργανισμός απορρίπτει το μόσχευμα

admin

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

admin

Καρκίνος του μαστού: 1 στα 4 κρούσματα μπορούν να αποφευχθούν – Τι να κάνετε

admin

Ψυχική ανθεκτικότητα: Έτσι θα την καλλιεργήσεις

admin

Εγκυμοσύνη: Οι γυναίκες που εμφανίζουν επιπλοκές έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

admin

Αντιβιοτικά: Γιατί δεν τα χρειαζόμαστε στις περισσότερες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού

admin

Μελέτη: Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά για τις περισσότερες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού

admin

Τι σημαίνει να είναι κάποιος κοινωνιοπαθής

admin

Είναι αποτελεσματικές οι πολυβιταμίνες;

admin

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός για μεταλλαγμένο στέλεχος ικανό να προκαλέσει πανδημία

admin