Fitness

Έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο: Η κίνηση που μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο

Ακόμα μια έρευνα μεγάλης κλίμακας τονίζει τα οφέλη της άσκησης σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, επιβεβαιώνοντας ότι η σωματική δραστηριότητα είναι το «φάρμακο» για τη μακροζωϊα. Η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, και ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγεικών νοσημάτων, όμως, τα ευρήματα μεγάλης κλίμακας έρευνας αποκαλύπτουν ότι εάν αυτοί ασθενείς αυξήσουν την συχνότητα της άσκησης, μειώνουν τις πιθανότητες καρδιαγειακών επεισοδιών αλλά και αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο διαδικτυακό επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η συγκεκριμένη έρευνα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική διότι το δείγμα δεν αποτελείτο από άτομα του γενικού πληθυσμού, αλλά από ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως είναι όσοι πάσχουν από υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και σακχαρώδη διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, μελετήθηκαν 88.320 άτομα από την υπάρχουσα μελέτης κοόρτης LifeLines. Οι συμμετέχοντες εκτός από τις εξετάσεις που υποβλήθηκαν, συμπλήρωσαν και ερωτηματολόγια σχετικά με το ιατρικό τους ιστορικό και τον τρόπο ζωής τους και το κατά πόσο αυτός συμπεριλαμβάνει την τακτική άσκηση. Τα ερωτηματολόγια αυτά επαναλαμβάνονταν περίπου κάθε τέσσερα χρόνια.

Οι συμμετέχοντες  χωρίστηκαν σε πέντε διαφορετικές ομάδες με βάση τη συχνότητα της σωματικής άσκησης αυτά τα τέσσερα χρόνια θέτοντας την εξής κλίμακα: μεγάλη μείωση, μέτρια μείωση, καμία βελτίωση, ήπια βελτίωση και μεγάλη βελτίωση. Μετά τα την πρώτη αξιολόγηση παρακολουθήθηκαν για εφτά χρόνια για να ελεγθεί εάν εμφανίστηκε κάποια καρδιαγγειακή νόσος ή ακόμα και θάνατος.

Στην αρχή της έρευνας, 18.502 (21%) των συμμετεχόντων έπασχαν από υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη ή σακχαρώδη διαβήτη, με τη μέση ηλικία τα 55 έτη. Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και τη βασική σωματική δραστηριότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι με μέτρια έως μεγάλη βελτίωση στη σωματική δραστηριότητα είχαν περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακά νοσήματα (όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο) ή να καταλήξουν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης σε σύγκριση με εκείνους που δεν άλλαξαν καθόλου τη συχνότητα της σωματικής άσκησης.

Οι υπόλοιποι 69,808 (79%) δεν έπασχαν από κάποια από τις παραπάνω νόσους στην αρχή της έρευνας και είχαν μέση ηλικία τα 43 έτη. Κάνοντας τις ίδιες προσαρμογές σχετικά με το φύλο, την ηλικία και τη βασική σωματική άσκηση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι μείωσαν αρκετά τη σωματική άσκηση είχαν 40% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα ή να καταλήξουν πρόωρα σε σχέση με εκείνους που δεν άλλαξαν την ποσότητα της άσκησης.

Η δρ. Esmée Bakke, συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Radboud της Ολλανδίας τονίζει τα οφέλη της άσκησης για όλους: «Η μελέτη μας προτείνει ότι για να αποφευχθούν καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια και να αποκτήσουμε μακροζωία, τα υγιή άτομα θα πρέπει να διατηρήσουν μια συχνότητα στη σωματική τους δραστηριότητά, ενώ εκείνοι που διατρέχουν υψηλότερο κινδύνο θα πρέπει να γίνουν πιο δραστήριοι. Ο συσχετισμός ήταν ακόμα πιο έντονος σε άτομα που ακολουθούσαν μια καθιστική ζωή από την έναρξη της μελέτης, αποδεικνύοντας ότι τα ανενεργά άτομα έχουν τα περισσότερα οφέλη». 

Ακόμα κι αν όμως δεν έχετε καμία επαφή με τη γυμναστική, η δρ. Bakker συστήνει να ξεκινήσετε με το περπάτημα και σιγά σιγά να αυξάνετε την ποσότητά του. Για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι ευρωπαϊκές οδηγίες προτείνουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης αερόβιας σωματικής δραστηριότητας ή ισοδύναμο συνδυασμό.

Διαβάστε επίσης 

Πίεση: Τρία προγράμματα άσκησης που τη ρυθμίζουν ανάλογα με τις τιμές της

Πέντε τροφές – σύμμαχοι στη ρύθμιση της υπέρτασης

Related posts

Workout για λιγότερο στρες, καθαρό μυαλό και πιο δυνατή καρδιά

admin

Πελματογράφημα: Σε ποιες παθήσεις γίνεται – Πότε χρειάζονται ειδικά ορθοπεδικά πέλματα

admin

Πέντε απλές διατάσεις για καλύτερη κινητικότητα και ευλυγισία κάθε μέρα

admin

Πόνοι περιόδου: Το «φυσικό» φάρμακο που ανακουφίζει – Δοκιμάστε το

admin

Η αποτελεσματική άσκηση που βελτιώνει τη στάση του σώματος

admin

Βάρη ή λάστιχα; Ο ειδικός απαντά και προτείνει τον καλύτερο τρόπο για δυνατό σώμα και μυαλό μετά τα 60

admin

Γυμναστική: Ποια ώρα της ημέρας προστατεύει περισσότερο την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

admin

Νεφροί: Πέντε tips για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

admin

Το μυστικό για να χτίσουν μυς οι 60χρονοι – Ο ειδικός το αποκαλύπτει

admin

Τρέχετε ατσούμπαλα ή όλο χάρη; Τι μαρτυρά το στυλ τρεξίματος για την προσωπικότητά σας

admin

Εμμηνόπαυση: Επτά tips από τους ειδικούς για αποτελεσματική άσκηση

admin

Προπόνηση με περισσότερα σετ ή μεγαλύτερα βάρη; Οι ειδικοί απαντούν στο αιώνιο δίλημμα

admin