Teen

Ψυχικές Διαταραχές: Η βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο για τα παιδιά

ΠΑΙΔΙ

Η εμφάνιση ψυχικών διαταραχών στην παιδική ηλικία γίνεται ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Για την αντιμετώπισή του ενδέχεται να φανούν χρήσιμα τα συμπεράσματα πρόσφατης φινλανδικής μελέτης για τη συσχέτιση ανάμεσα στη βιταμίνη D και την ψυχική υγεία

ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ

Οι ψυχικές διαταραχές έρχονται ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο, καθώς αναγνωρίζεται η καθοριστική συμβολή τους στη συνολική υγεία του οργανισμού. Λανθασμένα επικρατεί συχνά η αντίληψη ότι πρόκειται για ένα σύνολο παθήσεων που αφορά αποκλειστικά στους ενήλικες. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι 1 στα 8 παιδιά πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή.

Κατά τη διάρκεια ετών έρευνας, έχουν εντοπιστεί αρκετοί προγνωστικοί παράγοντες για τα ψυχικά προβλήματα στην παιδική ηλικία, ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος των αιτιών παραμένει αχαρτογράφητο. Προσπαθώντας να ρίξουν περισσότερο «φως» σε αυτό το πεδίο, ειδικοί έχουν συσχετίσει στο παρελθόν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στην πρώιμη παιδική ηλικία με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας στη μετέπειτα ζωή. Μια πρόσφατη φινλανδική μελέτη, που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό τον συσχετισμό, παρουσιάζοντας νέα δεδομένα.

Οι Φινλανδοί ερευνητές διερεύνησαν εάν ένα καθημερινό συμπλήρωμα βιταμίνης D3 θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα ψυχιατρικών προβλημάτων στην παιδική ηλικία, εάν ληφθεί σε δοσολογία υψηλότερη από τη συνιστώμενη. Η μελέτη αποτελεί μέρος της κλινικής δοκιμής Vitamin D Intervention in Infants (VIDI), η οποία διερευνά πώς η πρώιμη παρέμβαση με βιταμίνη D3 επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών. Στην έρευνα, συμμετείχαν 346 παιδιά ηλικίας από 2 εβδομάδων έως 2 ετών. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία λάμβανε σε καθημερινή βάση την τυπική δόση των 10 mg, ενώ η δεύτερη λάμβανε τριπλάσια ποσότητα (30 mg). Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 6 χρόνια και η μελέτη ολοκληρώθηκε όταν πλέον τα παιδιά ήταν ηλικίας 6 έως 8 ετών. Στην τελευταία φάση παρακολούθησης, οι γονείς αξιολόγησαν την ύπαρξη ψυχιατρικών συμπτωμάτων, συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 σε δοσολογία μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικών διαταραχών στα παιδιά. Ειδικότερα, τα παιδιά που έλαβαν την υψηλότερη δόση παρουσίαζαν λιγότερο καταθλιπτική διάθεση και μειωμένο άγχος, συγκριτικά με τα παιδιά που έλαβαν την τυπική δόση.

Αναλύοντας τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο, διαπιστώθηκε ότι οι γονείς ανέφεραν σημαντικά κλινικά συμπτώματα ψυχικών διαταραχών στο 11,8% των περιπτώσεων παιδιών που είχαν λάβει την τυπική δόση ημερήσιου συμπληρώματος βιταμίνης D των 10 μg μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Από την άλλη, από τα παιδιά που έλαβαν τριπλάσια ποσότητα του συμπληρώματος, μόνο το 5,6% έδειξε να αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, ποσοστό σημαντικό μικρότερο.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι μια υψηλότερη δόση συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ψυχιατρικών συμπτωμάτων στα τέλη της προσχολικής και πρώιμης σχολικής ηλικίας», λέει ο Samuel Sandboge, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Tampere. «Τα αποτελέσματα και οι πιθανές επιπτώσεις τους παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να επιβεβαιωθούν», προσθέτει.

Διαβάστε ακόμη:

Διαβήτης: Η βιταμίνη που βάζει φρένο στην εξέλιξη του προδιαβήτη

Επέμβαση στο γόνατο: Ποια βιταμίνη έχει παυσίπονη δράση και επισπεύδει την ανάρρωση

Άνοια: Η πασίγνωστη βιταμίνη που σώζει το μυαλό των 80ρηδων

Related posts

Μελέτη: Οι φωνές στα παιδιά μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβείς με τη σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση

admin

Το μυστικό για την ομαλή ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου είναι διασκεδαστικό – Ανακαλύψτε το

admin

Εφηβεία: Ο σοβαρός κίνδυνος υγείας που απειλεί τους 18χρονους με υπέρταση

admin

Το επιτραπέζιο που βοηθά το παιδί να γίνει αστέρι στα μαθηματικά

admin

Η καθημερινή συνήθεια που πυροδοτεί την πρώιμη εφηβεία – Έρευνα αποκαλύπτει

admin

Έξαρση ιώσεων – Σχολεία: Ποιες συμβουλές δίνουν οι παιδίατροι – Πότε να επιστρέφουν τα παιδιά στην τάξη

admin

Τι αναζήτησαν τα παιδιά στο διαδίκτυο φέτος το καλοκαίρι -Tι ισχύει για την Ελλάδα

admin

Παιδικός Καρκίνος: Συμμαχία για ψυχολογική στήριξη 70 οικογενειών

admin

Αυτισμός: Η ασυνήθιστη διατροφική συμπεριφορά που παρουσιάζει το 70% των παιδιών

admin

Μήνας Εφηβείας 2023: Δράσεις για τις τέχνες και την επιστήμη για παιδιά και εφήβους

admin

Παιδική Παχυσαρκία: Αυτό είναι το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση του βάρους

admin

Γονείς: Έξι στους δέκα περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά σε οθόνες από τα παιδιά τους

admin