Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης μίλησε στη Γιάννα Δαρίλη για την καταξιωμένη ελληνική τηλεοπτική σειρά Maestro in Blue, την πρώτη παγκόσμιας διανομής ελληνικής τηλεοπτικής σειράς στην πλατφόρμα του Netflix.

«H μητέρα μου, μεγάλωσε στη Ροδεσία τότε, που τώρα είναι η Ζιμπάμπουε. Φυσικά, οι γονείς της είναι Έλληνες. Η οικογένειά της είναι Ελληνική, αλλά πήγαν εκεί και έμειναν για 25, 30 χρόνια, σχεδόν. Αυτή τη στιγμή, τα ξαδέλφια μου και εγώ έχουμε οικογένεια ακόμα στο Κέιπ Τάουν. Ο πατέρας μου είναι Έλληνας και είναι από την Κρήτη, γνωρίστηκαν και μετά η μητέρα μου, ήρθε στην Ελλάδα και έμεινε και γέννησε εμένα και τον αδελφό μου Φίλιππο».

Για τη σχέση του με τους Παξούς ανέφερε: «H προγιαγιά μου είναι από τους Παξούς και πηγαίναμε πάντα στους Παξούς τον Αύγουστο, κάθε καλοκαίρι για ένα μήνα. Είναι ένα καταπληκτικό νησί. Και ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της σειράς είναι το φόντο του νησιού. Και φυσικά, τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν δεν μας βοηθούσαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, γιατί οι άνθρωποι, οι ντόπιοι στους Παξούς, δουλεύουν σαν τρελοί, μας βοηθούν και μας στηρίζουν και κάνουν τα πάντα.

Πάντα η πραγματικότητα και τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μου με εμπνέουν. Και η σειρά διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της Πανδημίας. Στην πραγματικότητα, τα σενάριά μου, έχουν κάτι κοινωνικό, το οποίο είναι πολύ συναρπαστικό επειδή όλοι μπορούν να συσχετίσουν τι συνέβαινε εκείνη την εποχή».

«Για να μπορέσω να καθίσω το βράδυ και να γράψω το σενάριό μου, πρέπει να εμπνέομαι από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μου, ακόμη και αν τα πράγματα είναι πολύ σκληρά και πολύ δύσκολα. Για να επικοινωνήσουμε κάτι γι’ αυτό. Πολλές από αυτές τις οικογένειες έχουν μείνει με μια νοσταλγία και μια εικόνα της Ελλάδας όπως ήταν τη δεκαετία του ’50 ή μιλάνε πραγματικά ως μια ελληνική ομοιογένεια αυτή τη στιγμή. Kαι το ξέρω γιατί μεγάλωσα σε μια κοινότητα που έχει μια παλαιότερη ελληνική νοοτροπία».

«Πιστεύω ότι σε αυτή την ιστορία και σε όλα τα είδη ιστοριών που αφορούν τους Έλληνες, αυτό που προσπαθούμε να κρατήσουμε είναι η ταυτότητα. Φυσικά τα πράγματα εξελίσσονται, αλλάζουν. Αλλά κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ γιατί είναι ανθρώπινα. Γιατί όλες οι ιστορίες μου και όλες οι ιστορίες που θέλω να πω, έχουν να κάνουν με τους ανθρώπους, με τις σχέσεις. Είναι όλα συναισθηματικά. Οπότε αυτά τα πράγματα, δεν νομίζω ότι αλλάζουν. Το ανθρώπινο στοιχείο είναι πολύ σημαντικό».

«Για όλους τους ξένους να έρθουν και να επισκεφτούν τη χώρα και να γυρίσουν ταινίες στην Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα είναι ένα κινηματογραφικό σκηνικό. Έχεις αυτό το φως, το φυσικό φως, το οποίο είναι πολύ μοναδικό».

Για το αν είναι εύκολο να κάνει μικρά επεισόδια τώρα ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης, ανέφερε: «Δεν είναι καθόλου εύκολο. Γιατί θυμάμαι στην προηγούμενη ταινία μου είχα 200 σελίδες σενάριο μια ταινία 2 ωρών. Και είχα δύο χρόνια για να δημιουργήσω μια ταινία. Τώρα είχα ενάμιση χρόνο για να δημιουργήσω εννέα ταινίες ή μια ταινία εννέα ωρών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

-