Image default
Food

Χαλβάς σιμιγδαλένιος : Συνταγή δια χειρός Ευάγγελου Ζουμπανέα

Αγαπημένος χαλβάς σιμιγδαλένιος. Αν κάποιος θέλει να περιγράψει τη συνταγή του σιμιγδαλένιου χαλβά, συνήθως την αναφέρει με αριθμούς.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος; Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, ξεκάθαρα υλικά: Λάδι, σιμιγδάλι, ζάχαρη και νερό.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος : Υλικά που θα χρειαστείτε

  • 1 φλιτζάνι λάδι (προαιρετικά 2⁄3 ελαιόλαδο και 1/3 λινέλαιο)
  • 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι (κατά προτίμηση 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι σταριού ψιλό και 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι από πολέντα καλαμποκιού, τα οποία θα βρείτε σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα)
  • 3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι (μια άλλη παραλλαγή είναι να προσθέσετε ½ φλιτζάνι ξηρούς καρπούς, τριμμένους στο μούλτι πολύ καλά)
  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα καθαρισμένα
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη καστανή (ή 1 φλιτζάνι ζάχαρη και 1 φλιτζάνι μελάσα Emelia)
  • 5 φλιτζάνια νερό
  • Λίγη κανέλα ή/και γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι καβουρδίστε με το ελαιόλαδο το σιμιγδάλι, το κουκουνάρι και τα αμύγδαλα. Προσθέστε μισό κουταλάκι κανέλα (και λινέλαιο, εφόσον έχετε).

Ταυτόχρονα, σε μια κατσαρόλα ρίξτε το νερό και τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσει το βράσιμο, ρίξτε και τα υλικά από το τηγάνι και ανακατέψτε. Προς το τέλος προσθέστε την μελάσα, ώστε να μην ψηθεί για πολλή ώρα.

Μόλις αρχίσει να πήζει το μείγμα το ρίχνετε σε ένα ταψάκι και το αφήνετε να κρυώσει. Κανέλα και γαρίφαλο μπορείτε να ρίξετε, την ώρα που καβουρδίζετε το σιμιγδάλι και τους τριμμένους ξηρούς καρπούς. Μπορείτε επίσης και να πασπαλίσετε στο τέλος τον χαλβά.

Mια πιο προχωρημένη έκδοση είναι να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας κονιάκ, λίγα δευτερόλεπτα πριν βγάλετε το μείγμα από τη φωτιά. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε, την ώρα που καβουρδίζετε τους ξηρούς καρπούς, μια πολύ καλά ψιλοκομμένη μπανάνα ή ένα τριμμένο μήλο ή αχλάδι.

Εφόσον υποθέσουμε ότι η φόρμα, που θα βάλετε τον χαλβά, είναι ίδια με αυτή για κέικ με τις μαργαρίτες, τότε θα θέσετε ως μια μερίδα το πάχος μιας μαργαρίτας. Ο συγκεκριμένος χαλβάς σιμιγδαλένιος μπορεί να συνοδευθεί με ένα αφέψημα ή ένα ποτήρι γάλα και έτσι έχετε ένα μικρό, πλήρες γεύμα. Με λίγα φρούτα παρέα στο πιάτο σίγουρα δεν θα χρειαστείτε δεύτερο κομμάτι.

Σεφ…. στο παρά πέντε
sef_sto_para_pente

Βρείτε την παραπάνω συνταγή για τσιζ κέικ μαζί με πολλές άλλες στην νέα ανανεωμένη έκδοση του βιβλίου “Σεφ… στο παρά πέντε” σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο drplus.gr.

- Χαλβάς σιμιγδαλένιος : Συνταγή δια χειρός Ευάγγελου Ζουμπανέα - διατροφή.

Related posts

Φασολάκια λαδερά

admin

Μιράντα με φράουλες

admin

Εύκολο σνακ με digestive, γιαούρτι και σταφίδες

admin

Κολοκυθάκια με τζατζίκι

admin

Ταλιατέλες με κιμά από μανιτάρια 

admin

Τάρτα σύκο δια χειρός Ευάγγελου Ζουμπανέα

admin

Μουστοκούλουρα

admin

Ζελέ με γιαούρτι

admin

Παγωτό μπανάνα σοκολάτα χωρίς ζάχαρη

admin

Μπιφτέκια λαχανικών

admin

Κέικ με λιναρόσπορο και ξηρούς καρπούς

admin

Γαύρος σαγανάκι λεμονάτος με μουστάρδα

admin