Αν σκεφτείτε ότι ο χαλβάς είναι ένα πανεύκολο γλυκό, υγιεινό και ταυτόχρονα αρέσει στους περισσότερους, θα μπορούσατε να τον θεωρήσετε ως τον «βασιλιά» του είδους.
Σε πολλά χωριά της Πελοποννήσου κερνάνε χαλβά «κουταλιαστό» στις χαρές τους. Μόνο που τον χαλβά δεν τον φτιάχνουν με σιμιγδάλι αλλά με αλεύρι.
Εγώ λοιπόν θα το πάω ένα βήμα πιο μπροστά και θα σας δείξω πώς να φτιάχνετε τον χαλβά με αλεύρι ολικής.
Τι θα χρειαστούμε
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 2 ποτήρια αλεύρι ολικής
- 2 ποτήρια ζάχαρη καστανή
- 4 ποτήρια νερό
- 2 ράβδους κανέλας Κεϋλάνης
- Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- ½ φλιτζάνι ξηρούς καρπούς
- ½ φλιτζάνι cranberry
- Τριμμένη κανέλα για το γαρνίρισμα
Πάμε να δημιουργήσουμε
Σε μία κατσαρόλα βάζω το νερό, την ζάχαρη, το ξύσμα
πορτοκαλιού, τις ράβδους κανέλας και βράζω για 2 λεπτά για να φτιάξω το σιρόπι.
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι καβουρδίζω το αλεύρι με το ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να αλλάξει ελαφρά το χρώμα από το αλεύρι. Στο τέλος προσθέτω τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύω.
Στη συνέχεια μέσα στην κατσαρόλα που είναι το αλεύρι,
προσθέτω το σιρόπι και ανακατεύω καλά.
Βάζω όλο το μείγμα σε μία φόρμα και αφήνω να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Τέλος, αναποδογυρίζουμε την φόρμα σε μία πιατέλα και γαρνίρουμε με κανέλα.
Εκτός από γλυκό μπορεί να θεωρηθεί και ένα πλήρες απογευματινό γεύμα , απολαυστικό και υγιεινό!
- Χαλβάς ολικής άλεσης με ξηρούς καρπούς & cranberrie - Diatrofi.gr | -.