Image default
Teen

Φάσμα αυτισμού: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας

Οι ρύποι της ατμόσφαιρας μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού. Ειδικότερα, τα αυτιστικά παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο μετά από τη σύντομη έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση, με τα αγόρια να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα κορίτσια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open.

Πώς εξηγείται το φαινόμενο; Θεωρείται ότι η σύντομη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση (ημέρες έως εβδομάδες) μπορεί να προκαλέσει συστηματική φλεγμονή και νευροφλεγμονή, αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο στα αυτιστικά άτομα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι νοσηλείες για διαταραχές, όπως η υπερκινητικότητα, η επιθετικότητα ή ο αυτοτραυµατισµός θα µπορούσαν να αποφευχθούν µε την ελαχιστοποίηση της έκθεσης αυτών των παιδιών στην ατµοσφαιρική ρύπανση.

Οι επικίνδυνες ουσίες

Θέλοντας να διαπιστώσουν ερευνητικά εάν η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, η ερευνητική ομάδα βασίστηκε σε επίσημα δεδομένα σχετικά με τις ημερήσιες εισαγωγές σε νοσοκομεία για διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού μεταξύ παιδιών ηλικίας 5 έως 14 ετών για την περίοδο 2011 και 2015.

Συνέλεξαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τα εθνικά ημερήσια επίπεδα λεπτών σωματιδίων (PM2.5), διοξειδίου του αζώτου (NO2) και όζοντος (O3) σε κάθε μία από τις 16 περιοχές της Δημοκρατίας της Κορέας, σε διάστημα έως και έξι ημερών.

Ο μέσος ημερήσιος αριθμός εισαγωγών κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης ήταν 8,5 για τα αυτιστικά παιδιά και ήταν πολύ υψηλότερος για τα αγόρια (7) από ό,τι για τα κορίτσια (1,6).

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, η πρόσκαιρη έκθεση σε PM2.5, NO2 και O3 σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο για διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού. Μια αύξηση κατά 10 µg/m3 στα επίπεδα των PM2.5 συσχετίστηκε µε 17% υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας σε νοσοκοµείο, και µια αύξηση κατά 10 µέρη ανά δισεκατοµµύριο στα NO2 και O3 συσχετίστηκε µε 9% και 3% υψηλότερο κίνδυνο, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η έκθεση σε αυτούς τους ρύπους σχετίζεται με αύξηση ενός τεταρτημορίου, η οποία αντιστοιχεί σε 29% υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο για αυτισμό, με τα NO2 να ασκούν τις ισχυρότερες επιδράσεις.

Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι χρησιμοποίησαν τοπικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και όχι επιμέρους, γεγονός που μπορεί να επηρέασε τα ευρήματά τους. Ακόμα, τα αυτιστικά παιδιά με ήπια συμπτώματα μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν ψυχιατρική θεραπεία και έτσι μπορεί να μην είχαν συμπεριληφθεί στα δεδομένα.

Παρόλα αυτά, επισημαίνουν ότι πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αξιολογεί άμεσα τις επιπτώσεις της σύντομης έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση στις εκβάσεις υγείας που σχετίζονται με τη διαταραχή φάσματος του αυτισμού. «Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν ότι η μείωση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση θα πρέπει να εξεταστεί, για τη διαχείριση των συμπτωμάτων των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού, με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και το οικονομικό κόστος» καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης

Αυτισμός: Το κατοικίδιο που κάνει τα παιδιά να νιώθουν καλύτερα

Αυτισμός: Πώς μπορεί μια αγκαλιά να αποκαλύψει το πρόβλημα

Related posts

Το άγχος της εγκύου μπορεί να επισπεύσει τον τοκετό – Έρευνα απαντά

admin

Η αυτοάνοση πάθηση που «παιδεύει» περισσότερο τα κορίτσια

admin

Το άγχος στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, δείχνει έρευνα

admin

Μελέτη: Σημαντικά αυξημένος ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 1 για τα παιδιά που πέρασαν κορωνοϊό

admin

Τι αλλάζει στο μυαλό του παιδιού όταν βλέπουμε τηλεόραση μαζί του

admin

Πλεύρης: Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο προσωπικός γιατρός για παιδιά

admin

Οκτώ λόγοι που οι παιδίατροι συστήνουν εμβολιασμό των παιδιών έναντι της γρίπης

admin

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Εγκαινιάστηκε η νέα κινητή ιατρική μονάδα για παιδιά και νεογνά

admin

Μικρότερα αδέρφια: Ένας μεγάλος μπελάς ή ένα πλεονέκτημα; Έρευνα απαντά

admin

Έκθεση CDC: 4 στους 5 θανάτους από επιπλοκές εγκυμοσύνης μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στις ΗΠΑ

admin

Πρώιμη ήβη: Ένας σοβαρός λόγος να μη χρησιμοποιούν τα παιδιά tablet το βράδυ

admin

Αντιβιοτικά σε παιδιά: Πόσο επιβαρύνουν το γαστρεντερικό τους σύστημα

admin