Teen

Υπέρταση: Υψηλότατος ο κίνδυνος για παιδιά και εφήβους με αυτό το προφίλ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Νεότερη μελέτη κρούει ακόμα πιο δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την παιδική παχυσαρκία και τις επιπτώσεις της στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς

-

Ακόμα ένας κίνδυνος, αυτή τη φορά για την καρδιά, κρύβεται στο επιπλέον βάρος των παιδιών. Σύμφωνα με νεότερη μελέτη της υγειονομικής δομής Kaiser Permanente σε περισσότερους από 800.000 παιδιά ηλικίας 3 έως 17 ετών, όσα παιδιά συγκέντρωναν και τα περισσότερα κιλά, διέτρεχαν έως και 26% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, σε σύγκριση με όσα που βρίσκονταν πιο κοντά στο μέσο βάρος.

Η αναδρομική μελέτη μελέτησε τους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους των παιδιών την περίοδο μεταξύ 2008 και 2015. Οι ερευνητές προέβησαν σε μια σύγκριση του αρχικού δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) με τη μεταβολή του ΔΜΣ κατά τη διάρκεια της πενταετούς παρακολούθησης. Διερεύνησαν επίσης την αρτηριακή τους πίεση για να προσδιορίσουν ποιοι είχαν υπέρταση.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα χώρισε το μέσο σωματικό βάρος σε χαμηλό (5η έως 39η εκατοστιαία θέση), μεσαίο (40η έως 59η εκατοστιαία θέση) και υψηλό (60η έως 84η εκατοστιαία θέση) για να δώσουν μια εικόνα του κινδύνου υπέρτασης σε βάρος κάτω από αυτό που συνήθως θεωρείται υπέρβαρο. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα επίπεδα ΔΜΣ μεταξύ των παιδιών και των εφήβων πρέπει να εκφράζονται σε σχέση με άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας και του ίδιου φύλου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Σε σύγκριση με τους νέους που βρίσκονταν στο μεσαίο εύρος του μέσου βάρους, ο κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης εντός 5 ετών ήταν 26% υψηλότερος για τους νέους που βρίσκονταν στο υψηλό άκρο του εύρους του μέσου βάρους.
  • Η πρόσληψη του βάρους αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου. Κάθε μονάδα ΔΜΣ που αυξανόταν ανά έτος, αυξανόταν παράλληλα και ο κίνδυνος υπέρτασης κατά 4%.
  • Το ποσοστό υπέρτασης ήταν υψηλότερο μεταξύ των αγοριών από ό,τι των κοριτσιών και μεταξύ των νέων που συμμετείχαν σε προγράμματα υγείας που επιδοτούνται από το κράτος σε σύγκριση με εκείνους που δεν συμμετείχαν σε προγράμματα υγείας που επιδοτούνται από το κράτος.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη για τους επαγγελματίες υγείας να επανεκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο συσχετίζουμε τους κινδύνους για την υγεία σε όλο το φάσμα του βάρους των παιδιών» επισημαίνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Poornima Kunani, παιδίατρος και ερευνήτρια στο ιατρικό γραφείο Kaiser Permanente Manhattan Beach. «Η παχυσαρκία μπορεί να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για υπέρταση κατά την παιδική ηλικία. Οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους για να εντοπιστεί εγκαίρως ο κίνδυνος της υπέρταση και άλλες χρόνιες ιατρικές παθήσεις που θα μπορούσαν να προληφθούν και σχετίζονται με την παχυσαρκία. Σημαντική θεωρείται και η υιοθέτηση συνηθειών που θα διατηρήσουν το παιδί σας υγιές μέχρι την ενηλικίωση» καταλήγει.

Η χώρα μας κατέχει μία από τις υψηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σε ποσοστά παχυσαρκίας των πολιτών της, ενώ η θέση της επιδεινώνεται όσον αφορά το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας.

Διαβάστε ακόμη:

Παιδική και Εφηβική Παχυσαρκία: Ένα σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας

Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα για τα παιδιά – Απειλούν καρδιά και ανάπτυξη

Related posts

Παιδική Κακοποίηση: Πρώιμη ανίχνευση και παρέμβαση στον φυσικό και διαδικτυακό κόσμο

admin

Τερηδόνα – Παιδιά: Μελέτη βρήκε χαμηλού κόστους εναλλακτική στο σφράγισμα

admin

Dentist Pass: Ωφελήθηκε μόλις 1 στα 3 παιδιά – Γιατί δεν ανταποκρίθηκαν οι γονείς

admin

Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων: Νέα συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του νοσοκομείου Παπανικολάου

admin

Γονείς: Πώς να διαχειριστούν τις αδικίες και τις κακές συμπεριφορές των παιδιών – Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουν

admin

Κάπνισμα: Πότε το αρχίσατε; Απαντήστε και δείτε πόσο κινδυνεύετε από διαβήτη

admin

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

admin

Άσθμα: Τα επικίνδυνα χημικά που απειλούν τους πνεύμονες των παιδιών

admin

«Τεμπέλικο» μάτι: Μπορεί να ευθύνεται για το μεταβολικό σύνδρομο στην ενήλικη ζωή; Έρευνα απαντά

admin

Βρετανία: 4,3 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε κατάσταση φτώχειας

admin

Οι έφηβοι ρωτάνε για τους ιούς HIV και HPV – Οι ειδικοί εξηγούν

admin

Διαβήτης κύησης: Ανησυχία για την ασφάλεια πασίγνωστου αντιδιαβητικού στην ανάπτυξη του εμβρύου

admin