Health

Το πολύ λίπος στην κοιλιά μετά τα 50 σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Τα ευρήματα νέας, μικρής μελέτης σε εθελοντές 40-60 ετών. Τι έδειξαν οι απεικονίσεις του εγκεφάλου τους.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες σπλαχνικού λίπους στη μέση ηλικία σχετίζονται με την ανάπτυξη νόσου Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA).

Το σπλαχνικό λίπος είναι αυτό που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα βαθιά μέσα στην κοιλιά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το «κρυμμένο» κοιλιακό λίπος σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο έως και 15 χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση Αλτσχάιμερ, μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους δέκα άνδρες θα την αναπτύξουν στη διάρκεια της ζωής τους.

Για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν νωρίτερα τους κινδύνους για τη νόσο, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συσχέτιση μεταξύ του όγκου του εγκεφάλου στη μαγνητική τομογραφία και της πρόσληψης β-αμυλοειδούς και πρωτεΐνης Ταυ. Πρόκειται για δύο πρωτεΐνες, οι οποίες πιστεύεται ότι παρεμβαίνουν στην επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι συγκεντρώσεις των πρωτεϊνών αυτών είναι εμφανείς στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET). Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις συγκεντρώσεις τους σε συνάρτηση με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον κοιλιακό λιπώδη ιστό σε έναν φυσιολογικό πληθυσμό μέσης ηλικίας.

Συνολικά ενέταξαν στη μελέτη τους 54 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 40-60 ετών. Ο μέσος ΔΜΣ τους ήταν 32 kg/m2. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μετρήσεις γλυκόζης (σακχάρου) και ινσουλίνης, καθώς και σε δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη.

Ο όγκος του υποδόριου λίπους και του σπλαχνικού λίπους μετρήθηκε με μαγνητική τομογραφία στην κοιλιά. Με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου μετρήθηκε το πάχος του φλοιού των περιοχών του εγκεφάλου που επηρεάζονται από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες μετρήσεις σπλαχνικού λίπους σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στον εγκέφαλο. Επιπλέον, η υψηλότερη αναλογία σπλαχνικού προς υποδόριο λίπος σχετιζόταν με υψηλότερη πρόσληψη αμυλοειδούς στον προσφηνοειδή φλοιό. Αυτός είναι μία περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται από τις πρώτες από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην πρώιμη διάγνωση της νόσου, όταν υπάρχει ακόμα περιθώριο παρέμβασης, εκτίμησε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Cyrus A. Raji, αναπληρωτής καθηγητής Ακτινολογίας & Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις.

«Η μελέτη μας αναδεικνύει έναν βασικό μηχανισμό, με τον οποίο το κρυμμένο λίπος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου Αλτσχάιμερ», είπε. «Υποδηλώνει ότι τέτοιες αλλαγές στον εγκέφαλο συμβαίνουν ήδη από την ηλικία των 50 ετών, κατά μέσο όρο – δηλαδή έως και 15 χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου».

Το σπλαχνικό λίπος μπορεί να αποτελεί θεραπευτικό στόχο για την τροποποίηση του κινδύνου μελλοντικής εγκεφαλικής φλεγμονής και άνοιας, κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Αρθροσκόπηση: Πώς επιδιορθώνει τις ρήξεις στους τένοντες του ώμου

admin

Ανεύρυσμα αορτής: Φάρμακα για την χοληστερίνη μπορεί να μας προστατεύουν από τη ρήξη

admin

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα μπορεί να «φρενάρει» την σκλήρυνση κατά πλάκας

admin

Τι να τρώτε στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

admin

Πόνος στον αυχένα: Πως να τον αντιμετωπίσετε με φυσικούς τρόπους

admin

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η μητέρα, επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου

admin

Οι τηλεδιασκέψεις εξαντλούν τον οργανισμό – Τι μπορούμε να κάνουμε

admin

Διαβήτης: Τι είναι και τι προσφέρει ο νέος δείκτης γλυκαιμικής ρύθμισης TIR

admin

Botox: Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει τη στυτική δυσλειτουργία

admin

Ποια συμπτώματα προκαλεί το ευερέθιστο έντερο και ποια δεν σχετίζονται με αυτό

admin

Τα όνειρα είναι οι «φύλακες» του ύπνου – Τι συμβαίνει με την έλλειψη του

admin

Στοματική υγεία: Πως να αποφύγετε την άσχημη αναπνοή

admin