Fitness

Τι κερδίζετε αν γυμνάζεστε μόνο τα Σαββατοκύριακα

Είναι γνωστή η αξία της άσκησης για τη διατήρηση της καλής υγείας και τη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων όπως η αρθρίτιδα. Γνωστό, όμως, είναι και το πόσο δύσκολο είναι για έναν σύγχρονο, πολυάσχολο άνθρωπο να πραγματοποιεί καθημερινά την προπόνησή του, μέσα σε ένα υπερφορτωμένο πρόγραμμα που απαιτείται για την εκπλήρωση των ελάχιστων εβδομαδιαίων υποχρεώσεων.

Ως εναλλακτική λύση, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αντισταθμίσουν την αξία της φυσικής δραστηριότητας καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας μέσα σε ένα μόνο σαββατοκύριακο. Και ενώ η προσέγγιση αυτή αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό στο παρελθόν (μαζί με τις ανησυχίες για τραυματισμούς), νέα έρευνα δείχνει ότι ένας άνθρωπος μπορεί να απολαύσει τα οφέλη της άσκησης για την υγεία ακόμα και με αυτό τον τρόπο.

Η βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να εγκαταλείψουμε εντελώς την άσκηση εάν δεν μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς η συγκέντρωση της άσκησης μέσα στο σαββατοκύριακο αποτελεί πραγματικά μια βιώσιμη επιλογή.

Με βάση δεδομένα ερευνών από 63.000 άτομα, αποδεικνύεται ότι οποιοδήποτε είδος και τρόπος άσκησης είναι καλύτερος από το τίποτα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν σε υψηλό ποσοστό τα Σαββατοκύριακα – ακολουθώντας τις οδηγίες για τα 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας ή τα 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας – είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όσους δεν ασκούνταν καθόλου.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν συχνότερα αλλά για μικρότερες χρονικές περιόδους, μπορούσαν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο για χρόνιες καταστάσεις, ακόμη και αν δεν πραγματοποιούσαν τα 150 λεπτά συνολικά την εβδομάδα.

Το συμπέρασμα που προκύπτει, λοιπόν, από τη μελέτη αυτή είναι: Σηκωθείτε και ασκηθείτε όπως και όποτε μπορείτε.

Εάν όμως δεν είστε σε φόρμα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και ξεκινήστε αργά, ακόμα και αν προπονήστε ελαφρώς μόνο τα Σαββατοκύριακα. Αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια της άσκησης προτού αυξήσετε την ένταση. Και να θυμάστε πάντα ότι πρέπει να κάνετε ζέσταμα πριν και διατάσεις μετά την προπόνηση για την πρόληψη τόσο των τραυματισμών όσο και του πόνου.

Related posts

Διαβήτης: Μειώνουμε έως και 39% τον κίνδυνο νόσου με αυτή τη μικρή αλλαγή στις συνήθειές μας

admin

Άσκηση: Υπάρχουν «μαγικά» χάπια που την αντικαθιστούν; Οι ειδικοί απαντούν

admin

Πέντε στάσεις της γιόγκα που διώχνουν το στρες – Όλοι μπορούν να τις κάνουν

admin

Tips για κατ’ οίκον άσκηση σε ασθενείς με ΧΑΠ

admin

Οστεοπόρωση: Αυτές είναι οι καλύτερες ασκήσεις για γερά οστά

admin

Καμπουριάζετε; Διορθώστε την κακή στάση σώματος σε 10΄ – Δείτε video

admin

Δεν κοιμηθήκατε καλά; Τα 20 λεπτά που θα σας τονώσουν – Και χωρίς γουλιά καφέ

admin

Δείτε πόσο θα αδυνατίσετε περπατώντας μια ώρα την ημέρα

admin

Η άσκηση που ρίχνει τη χοληστερόλη, δυναμώνει το μυαλό και βελτιώνει τον ύπνο

admin

Το φυσικό βάλσαμο που προστατεύει την καρδιά όσων ταλαιπωρούνται από άγχος και κατάθλιψη

admin

Γιόγκα: Εννέα οφέλη για την καρδιά – Οι θέσεις που τη θωρακίζουν

admin

Η παιχνιδιάρικη άσκηση που δυναμώνει το σώμα και προστατεύει την καρδιά

admin