Love

Συναγερμός στις ΗΠΑ για γονόρροια ανθεκτική σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά

Απομονώθηκε στέλεχος του υπαίτιου βακτηρίου με αντοχή ή μειωμένη ανταπόκριση σε όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά

Ανησυχία επικρατεί στις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Δημοσίας Υγείας της Μασαχουσέτης (MDPH) ότι ανιχνεύθηκε σε δύο ασθενείς γονόρροια με αντοχή ή με μειωμένη ανταπόκριση σε όλα τα είδη των αντιβιοτικών που καταπολεμούν το υπαίτιο βακτήριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για ένα νέο στέλεχος το οποίο απομονώνεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ. Έχει βρεθεί όμως νωρίτερα σε χώρες της Ασίας-Ειρηνικού και στη Βρετανία.

Εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι το στέλεχος που εντοπίστηκε στους δύο ασθενείς είχε μειωμένη ανταπόκριση στα αντιβιοτικά:

  • Ceftriaxone (κεφτριαξόνη)
  • Cefixime (κεφιξίμη)
  • Azithromycin (αζιθρομυκίνη)

Επιπλέον, είχε αντοχή στα αντιβιοτικά σιπροφλοξασίνη (ciprofloxacin), πενικιλλίνη και τετρακυκλίνη.

Η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των ιατρικών επισκέψεων, οδήγησε παγκοσμίως σε ραγδαία εξάπλωση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων.

Τα νοσήματα αυτά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η γονόρροια, καθίστανται ολοένα πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτά τα ανθεκτικά μικρόβια είναι θέμα χρόνου να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο.

«Το νέο στέλεχος αποτελεί υπενθύμιση ότι η γονόρροια αποκτά ολοένα μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, επομένως δυσχεραίνει ολοένα περισσότερο η αντιμετώπισή της», δήλωσε στο CNN ο Dr. Jeffrey Klausner, καθηγητής Δημοσίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες. «Εδώ και χρόνια δεν έχει αναπτυχθεί κάποιο νέο αντιβιοτικό που να την καταπολεμά. Επομένως πρέπει να βρεθεί  διαφορετική στρατηγική για τη θεραπεία της».

Το 2021, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) συνέστησαν να χορηγείται διπλή δόση του αντιβιοτικού ceftriaxone, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η αντοχή. Η τακτική αυτή απέδωσε στα δύο περιστατικά της Μασαχουσέτης. Ωστόσο ήταν η τελευταία τους ελπίδα.

Πως εκδηλώνεται

Η γονόρροια είναι ένα από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae και αφορά όλα τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα.

Οι φορείς του βακτηρίου δεν εκδηλώνουν πάντοτε συμπτώματα. Εάν υπάρξουν, συνήθως εκδηλώνονται 2 έως 7 ημέρες (το ακριβές εύρος είναι 1-14 ημέρες) μετά την ύποπτη επαφή.

Το βακτήριο μολύνει τους βλεννογόνους που επιστρώνουν τα γεννητικά και άλλα όργανα. Στους άνδρες εκδηλώνεται κυρίως ως ουρηθρίτιδα. Μπορεί επίσης να υπάρχει προσβολή του προστάτη, των όρχεων, του πρωκτού και του φάρυγγα.

Στις γυναίκες οι συνήθεις κλινικές εκδηλώσεις είναι τραχηλίτιδα, ουρηθρίτιδα και σαλπιγγίτιδα. Σπανίως υπάρχουν σοβαρές εκδηλώσεις με πυρετό, προσβολή του δέρματος και των αρθρώσεων.

Εάν η γονόρροια δεν θεραπευθεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται υπογονιμότητα και στα δύο φύλα. Μπορεί επίσης να περάσει από τις εγκύους στα μωρά τους, προκαλώντας τους ακόμα και τύφλωση.

Φωτογρaφία: Το βακτήριο της γονόρροιας (iStock)

Related posts

Ποια ΣΜΝ κολλάνε και μέσω των ρούχων

admin

Η άσκηση είναι το καλύτερο «φάρμακο» για την πρόωρη εκσπερμάτιση, δείχνει νέα έρευνα

admin

Κορωνοϊός: Πως σχετίζεται η στυτική δυσλειτουργία με την COVID-19

admin

Έχετε πρόωρη εκσπερμάτιση; Ελέγξτε τον θυρεοειδή σας

admin

Νέου τύπου αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες σταματά την κινητικότητα του σπέρματος

admin

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Τι να προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε προφυλακτικά

admin

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Οι τροφές για κορυφαία λίμπιντο – Βελτιώνουν κυκλοφορικό και αντοχή

admin

ΕΟΔΥ: Εξετάσεις στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας χωρίς ραντεβού στις 13-14 Φεβρουαρίου

admin

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν είμαστε ερωτευμένοι

admin

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Ξέρετε για την αλλαγή προφυλακτικού κάθε 30 λεπτά; Τι άλλα επισημαίνουν οι γιατροί

admin

Νέες έρευνες: Η «ορμόνη του φιλιού» ίσως είναι η λύση για την μειωμένη λίμπιντο

admin

HPV: Ο «ιός του σεξ» απειλεί περισσότερο τους καπνιστές, λένε οι ειδικοί

admin