Image default
Travel

Σπέτσες: 6 πράγματα που μπορείς να κάνεις στο γραφικό νησί του Αργοσαρωνικού

Οι Σπέτσες είναι το νησί που σίγουρα θα ερωτευτείς…

Οι Σπέτσες είναι ένα πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικό. Αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά μέρη της χώρας, αφού έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και σίγουρα είναι αρκετά ιδιαίτερο και όμορφο.

Οι Σπέτσες είναι ένας ιδανικός προορισμός για σένα που θέλεις να χαλαρώσεις λίγες ημέρες και δε θέλεις να απομακρυνθείς πολύ από την Αθήνα, αφού απέχει περίπου 3 ώρες με το πλοίο από τον Πειραιά.

Λίγα λόγια για τις Σπέτσες…

Οι Σπέτσες όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως είναι ένα μικρό και όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού. Το νησί των Σπετσών πήρε το όνομά του από τους Ενετούς, οι οποίοι το ονόμασαν Ιζόλα ντι Σπέτζια που σημαίνει Νησί των Αρωμάτων.

Όσον αφορά την Επανάσταση του 1821 οι Σπέτσες έπαιξαν σημαντικό ρόλο, αφού πρώοι οι Σπετσιώτες ύψωσαν τη 2η και 3η Απριλίου του 1821 τη σημαία της Επανάστασης. Κατά γενική ομολογία αυτό συνέβη την Κυριακή του Λαζάρου, ενώ άλλοι ιστορικοί μελετητές υποστηρίζουν ότι συνέβη στις 26 Μαρτίου.

Οι Σπέτσες όμως έχουν συνδέσει το  όνομά τους με τον ικανό τους στόλο και ονόματα όπως αυτό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και του Ανδρέα Μιαούλη. Άλλωστε ο στόλος των Σπετσών συμμετείχε σε σημαντικές ναυμαχίες, όπως αυτή της Αρμάτας που έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 1822.

Μάλιστα η Ναυμαχία της Αρμάτας αναπαρίσταται κάθε χρόνο στο νησί των Σπετσών τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και γιορτάζεται με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις της «Αρμάτας» έχουν διάρκεια μίας εβδομάδας προσελκύοντας πολλούς ξένους και Έλληνες τουρίστες. Έτσι, εκείνη είναι μία όμορφη περίοδος για να επισκεφτεί κανείς το νησί.

Ωστόσο, όντας ένα γραφικό και εύκολα προσβάσιμο νησί, αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Παρακάτω λοιπόν θα βρεις μερικά  πράγματα που μπορείς να κάνει στις Σπέτσες και περάσεις φανταστικά!

1. Μπορείς να κάνεις βόλτα με άμαξα

Κάτι που μάλλον πρέπει να γνωρίζεις εκ των προτέρων για τις Σπέτσες είναι ότι απαγορεύονται τα αυτοκίνητα. Δε μπορείς λοιπόν ούτε να πάρεις το αυτοκίνητό σου μαζί ούτε και να νοικιάσεις κάποιο στη νησί. Οι μόνοι τρόποι μετακίνησης στο νησί είναι το περπάτημα, το ταξί, το ποδήλατο, το λεωφορείο και η άμαξα.

Φυσικά, η άμαξα είναι ένα μέσο που δε συνίσταται να χρησιμοποιείς κάθε φορά που θέλεις να πας κάπου, αλλά αξίζει να τη χρησιμοποιήσεις έστω μία φορά για το feeling. Άλλωστε το νησί έχει από μόνο του μία κοσμοπολίτικη αύρα που σε ταξιδεύει, η οποία σίγουρα γίνεται πιο έντονη αν προσθέσει κανείς μία βόλτα με άμαξα.

2. Μπορείς να επισκεφτείς το μουσείο της Μπουμπουλίνας

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ήταν μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Επανάστασης του 1821. Αν και η καταγωγή της ήταν από την Ύδρα, στην ηλικία των 5 ετών μετακόμισε στις Σπέτσες, όπου και παντρεύτηκε 2 φορές. Ωστόσο, και τις δύο φορές έμεινε χήρα αποκτώντας συνολικά και από τους δύο γάμους της 6 παιδιά και μεγάλη περιουσία, την οποία χρησιμοποίησε προς όφελος της Ελληνικής Επανάστασης.

Στις Σπέτσες θα βρεις τόσο το αρχοντικό σπίτι της Μπουμπουλίνας όσο και το πατρικό της. Το αρχοντικό σπίτι της Μπουμπουλίνας πλέον είναι μουσείο , όπου κανείς μπορεί να ακούσει για το βίο και το έργο της Μπουμπουλίνα, να δει κειμήλια του Αγώνα και προσωπικά αντικείμενα της ίδιας. Επιπλέον, κατά καιρούς φιλοξενούνται αξιόλογα εκθέματα, ενώ διεξάγονται και διάφορες εκδηλώσεις, όπως θεατρικά έργα. Όσον αφορά το πατρικό σπίτι της Μπουμπουλίνας δεν είναι προσβάσιμο στο κοινό, αλλά μπορεί κανείς να το δει απ’ έξω.

3. Μπορείς να κάνεις μπάνιο στις (υπέροχες) παραλίες

Οι Σπέτσες είναι νησί και φυσικά όπως κάθε νησί της χώρας μας διαθέτει όμορφες και γραφικές παραλίες. Αυτές που εμείς προτείνουμε είναι ο Βρέλλος, το Λιγονέρι και ο Άγιος Μάμας. Οι συγκεκριμένες παραλίες βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του νησιού, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορείς να τις επισκεφτείς ακόμη και σε μία ημέρα. Επίσης, όμορφη, ήσυχη και με καταγάλανα νερά είναι και η παραλία του Αγίου Νικολάου.

4. Μπορείς να επισκεφτείς τη Σπηλιά του Μπεκίρη

Η Σπηλιά του Μπεκίρη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα των Σπετσών. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη σπηλιά που παλαιότερα αποτελούσε καταφύγιο από επιδρομές στο νησί υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα. Εντός της σπηλιάς μπορείς να βρεις σταλαγμίτες και ένα μικρό σημείο με ψιλή άμμο. Η διαδρομή, αλλά και ο προορισμός θα σού αρέσει σίγουρα, ιδιαιτέρως αν είσαι φυσιολάτρης.

5. Μπορείς να πιεις καφέ στο Ποσειδώνιο

Το «Ποσειδώνιο» είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο που άνοιξε το 1914 και αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Σπέτσες. Με το πέρασμα των χρόνων έχει φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες της Ελλάδας και όχι μόνο, ενώ η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του παραπέμπει σε μία άλλη εποχή προσδίδοντάς του παράλληλα μία κοσμοπολίτικη νότα.

Εσύ και η παρέα σου βρείτε το «Ποσειδώνιο» στο κέντρο των Σπετσών, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας έχοντας θέα τον κατάμεστο πεζόδρομο των Σπετσών και το λιμάνι. Η ιδανικότερη ώρα είναι αυτή του ηλιοβασιλέματος.

6. Μπορείς να επισκεφτείς τη Μονή του Αγίου Νικολάου

Ο Άγιος Νικόλαος Σπετσών είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις ομορφότερες Εκκλησίες της χώρας μας. Η ομορφιά της Μονής του Αγίου Νικολάου ξεκινάει από το παραδοσιακό βοτσαλωτό προαύλιο. Αν και η Μονή υπάρχει από το 1700, έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά της διάρκεια της Επανάστασης του 1821 από όπου ξεκίνησε η εξέγερση των Σπετσιωτών.

Επιπλέον, στη Μονή Αγίου Νικολάου Σπετσών φυλάσσονται τα οστά του Paul Marie Bonaparte, γιου του αδερφού του Ναπολέοντος Βοναπάρτη, ο οποίος πολέμησε στο πλάι των Σπετσιωτών κατά τα χρόνια της Επανάστασης και άφησε την τελευταία του πνοή στο νησί, αφού αυτοτραυματίστηκε θανάσιμα την ώρα που καθάριζε το όπλο του στο πλοίο του που είχε αγκυροβολήσει στο στενό έξω από τις Σπέτσες.

Δείτε επίσης: 4 ιδανικοί προορισμοί για εσένα που αγαπάς τα θαλάσσια σπορ

Related posts

Οι 10 καλύτεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί για τα Χριστούγεννα 2021

admin

Διακοπές Χριστουγέννων στη Μπριζ: 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε

admin

Το CNN αποθεώνει το Ναύπλιο: Είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης

admin

Θεσσαλονίκη: Έξι προορισμοί για υπέροχες φθινοπωρινές εξορμήσεις

admin

10 προορισμοί για μοναδικά (και μαγευτικά) φθινοπωρινά weekends

admin

Αγίου Πνεύματος 2021: Τέσσερα μέρη κοντά στην Αθήνα για ένα υπέροχο τριήμερο

admin

Ανοίγει η φοιτητική κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι

admin

3 ελληνικές Covid-free παραλίες για να ξεκαλοκαιριάσεις

admin

4 ελληνικά νησιά ιδανικά για να πας διακοπές με το ταίρι σου

admin

Δεκαπενταύγουστος 2020: 4 ονειρικές παραλίες κοντά στη Θεσσαλονίκη

admin

Δεκαπενταύγουστος 2020: 5 προορισμοί για μονοήμερη κοντά στην Αθήνα

admin

Μήλος: 4 πράγματα που μπορείς να κάνεις στο νησί των Κυκλάδων

admin