Image default
Travel

Σκόπελος: 4 πράγματα που μπορείς να κάνεις στο νησί των Σποράδων

Ένα από τα αγαπημένα ελληνικά νησιά είναι η αγαπημένη Σκόπελος, που αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών κάθε χρόνο.

Λίγα λόγια για τη Σκόπελο…

Η Σκόπελος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων, και πιο συγκεκριμένα των Βόρειων Σποράδων αποτελώντας το δεύτερο νησί των Σποράδων μετά την εξίσου δημοφιλή Σκιάθο. Στην αρχαιότητα η Σκόπελος ήταν γνωστή με το όνομα Πεπάρηθος και ήταν περιβόητη για το κρασί της.

Λέγεται ότι αρχικά κατοικήθηκε από Κρήτες, αρχηγός των οποίων ήταν ο Στάφυλος, ο οποίος ήταν γιος της Αριάδνης. Το σημερινό όνομα δόθηκε κατά την περίοδο των ελληνιστικών χρόνων. Το πιθανότερο είναι πως ονομάστηκε Σκόπελος τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Αν όμως αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις στη Σκόπελο, παρακάτω θα βρεις την απάντηση που ψάχνεις!

1.Σκόπελος και… μουσεία

Όσο και να αγαπάς την ξεκούραση, ίσως θα άξιζε να αφιερώσεις μία ημέρα στο να περιηγηθείς σε μέρη που έχουν άμεση σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό. Στη Σκόπελο θα βρεις το Λαογραφικό Μουσείο στη Χώρα, ενώ αν αγαπάς την ελληνική ποίηση δεν πρέπει να παραλείψεις την επίσκεψή σου στο σπίτι-μουσείο του γνωστού Έλληνα ποιητή της λεγόμενης γενιάς του ’20, Παύλου Νιρβάνα.

2. Σκόπελος και…αρχαιότητα

Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίζονται στη Σκόπελο από τους ελληνιστικούς χρόνους, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο το νησί να κατοικείται από  τους αρχαϊκούς χρόνους. Αυτό σημαίνει ότι η Σκόπελος κατοικείται εδώ και πολλά χρόνια και άρα, χρήζει μεγάλης ιστορικής σημασίας και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Αν και οι αρχαιολογικοί χώροι δεν είναι πολύ οργανωμένοι, αξίζει να επισκεφτείτε σίγουρα τους λαξευτούς τάφους στα Σεντούκια, για τους οποίους κυκλοφορούν πολλές ιστορίες περί θησαυρών. Ως ένα σημείο μπορείτε να πάτε με αμάξι ή μηχανάκι, αλλά υποχρεωτικά σε κάποιο σημείο θα πρέπει να αφήσετε το όχημα και να περπατήσετε προς τους τάφους, όπου με λίγη τύχη θα μπορείτε να διακρίνετε τη Σκιάθο, την Αλόννησο, το Πήλιο, ακόμη και την Εύβοια.

Επιπλέον, στη Σκόπελο υπάρχει το αρχαιότερο Ασκληπιείο του Αιγαίου, όπου μάλιστα έχουν βρεθεί  και κάποια αρχαιολογικά ευρήματα, όπως αμφορείς και τμήματα αγαλμάτων και αγγείων. Μάλιστα, στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει ένα κιόσκι, όπου υπάρχει έκθεση λίγων ευρημάτων, τα οποία μπορεί να δει ένας επισκέπτης.

3. Σκόπελος και… παραλίες

Η Σκόπελος θεωρείται το πιο πράσινο νησί των Σποράδων με τα βουνά να ενώνονται με τη θάλασσα δημιουργώντας την αίσθηση του παραμυθένιου και εξωτικού τοπίου. Αν και στη Σκόπελο καμία παραλία δε θα σας απογοητεύσει, εμείς προτείνουμε την παραλία, αλλά και την παραλία Βελάνιο  που βρίσκεται παραδίπλα από την παραλία Στάφυλος. Βέβαια, το Βελάνιο είναι για τους λίγο πιο τολμηρούς και τολμηρές, αφού είναι η μόνη παραλία του νησιού αποκλειστικά για γυμνισμό. Εκεί μάλιστα εκτός από γυμνούς και γυμνές κολυμβητές/-τριες, μπορείτε να δείτε κατσίκες να πίνουν νερό, μόλις ο ήλιος πέσει.

4. Σκόπελος και… βουνά

Η Σκόπελος διαθέτει παραπάνω από 1ο βουνά, με υψηλότερο να είναι αυτό της Δέλφη;. Επίσης, η Σκόπελος διαθέτει πολλά μοναστήρια, τα οποία είναι «κρυμμένα» μέσα στο βουνά. Μπορεί κανείς λοιπόν να συνδυάσει μία βόλτα στην φύση, η οποία είναι ό,τι πρέπει για να χαλαρώσει και να αναζωογονηθεί, με την επίσκεψη μικρών και γραφικών μοναστξριών και εκκλησιών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως για όσους δεν είναι έτοιμοι για πολύ περπάτημα, υπάρχουν πιο easy διαδρομές, αφού υπάρχει ένα δίκτυο, πετρόχτιστων καλντεριμιών και μονοπατιών.. Οι ίδιες διαδρομές ενδείκνυνται μεταξύ άλλων και για ποδηλασία.

Δείτε επίσης: Κύθηρα: 4 πράγματα που μπορείς να κάνεις στο νησί της Αφροδίτης

Related posts

4 λόγοι για τους οποίους αξίζει να ταξιδέψεις κάποια στιγμή μόνος σου!

admin

5 νησιά για σένα που θέλεις να διασκεδάσεις αυτό το καλοκαίρι!

admin

Αγίου Πνεύματος 2020: 3 προορισμοί κοντά στη Θεσσαλονίκη για ένα υπέροχο τριήμερο

admin

Leave a Comment