Image default
Love

Σεξ: Πως επηρεάζει τις γυναίκες μια υγιής ερωτική ζωή

Ποια οφέλη παρέχει μια υγιής σεξουαλική ζωή στις γυναίκες. Ποια όργανα και συστήματα επηρεάζονται και γιατί. Τι λέει μια κορυφαία αμερικανίδα ειδικός.

Το σεξ είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία, καθώς ενεργοποιεί ορισμένες ουσίες (λέγονται νευροδιαβιβαστές) που είναι απαραίτητες για την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους, αναφέρει μία αμερικανίδα ειδικός.

Η ενεργοποίηση αυτή δεν επηρεάζει μόνο τον εγκέφαλο, αλλά πολλά και διαφορετικά όργανα, κατά την Dr. Nicole Cirino, καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον (OHSU).

Ως ειδικός στην Αναπαραγωγική Ψυχιατρική, η Dr. Cirino βοηθά και τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά ή ψυχολογικά εμπόδια σε μια υγιή ερωτική ζωή. Όπως εξηγεί, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το σεξ μπορεί:

  • Να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση
  • Να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση
  • Να μειώσει την κατάθλιψη και το άγχος
  • Να αυξήσει την ερωτική επιθυμία
  • Να παράσχει άμεση, φυσική καταπράϋνση του πόνου
  • Να βελτιώσει τον ύπνο
  • Να αυξήσει την οικειότητα και το δέσιμο με το ταίρι μας
  • Να μειώσει το σωματικό και το ψυχικό στρες

«Οι γυναίκες έχουν, βεβαίως, διαφορετικό τρόπο ζωής, ανάγκες και συνθήκες στη ζωή τους. Ευτυχώς, όμως, όλες μπορούν να αποκομίσουν οφέλη από μια υγιή σεξουαλική ζωή», τονίζει.

Οι δυσκολίες

Τα προαναφερθέντα οφέλη ισχύουν όταν η ερωτική επαφή είναι ολοκληρωμένη, σπεύδει να διευκρινίσει. Στις γυναίκες χωρίς ερωτικό σύντροφο, λ.χ., ο αυνανισμός δεν διεγείρει εξίσου την έκκριση ωκυτοκίνης και άλλων ορμονών της ευεξίας, όσο το σεξ στο πλαίσιο μιας σχέσης γεμάτης αγάπη, εξηγεί.

Αυτό σημαίνει πως μπορεί να μην επιτευχθεί βελτίωση της αυτοεκτίμησης ή της κατάθλιψης. Μπορούν όμως να επιτευχθούν τα σωματικά οφέλη του σεξ, όπως η καταπράϋνση του πόνου, ο καλύτερος ύπνος και η μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αντίστοιχα, χωρίς οργασμό δεν ενεργοποιούνται ορισμένοι νευροδιαβιβαστές. Η γυναίκα όμως μπορεί να αποκομίσει τα οφέλη που παρέχουν οι νευροδιαβιβαστές που εκκρίνονται τα χάδια, τα φιλιά, την εγγύτητα με τον/την σύντροφο και την αμοιβαία σεξουαλική ικανοποίηση.

Η Dr. Cirino επισημαίνει πως το τακτικό σεξ παρέχει τα περισσότερα οφέλη στην υγεία. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει πως όσο περισσότερο είναι το σεξ, τόσο καλύτερη είναι η σεξουαλική λειτουργία. Οι γυναίκες που δεν είχαν ερωτικές επαφές για κάποιο διάστημα, μπορούν να ωφεληθούν εάν συζητήσουν με τον γιατρό τους το θέμα ώστε να βρεθεί η αιτία της αποχής τους από το σεξ και να αντιμετωπιστεί, εάν είναι εφικτό.

Όπως λέει είναι πολλά τα σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά προβλήματα που μπορεί να διαταράξουν την ικανότητα μιας γυναίκας να απολαμβάνει μια υγιή ερωτική ζωή. Οι γυναίκες, όμως, πρέπει να γνωρίζουν πως η επίλυση αυτών των προβλημάτων είναι εξίσου σημαντική για την υγεία τους με την αντιμετώπιση οποιασδήποτε νόσου.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Χωρίς θεραπεία μένει ένας στους δύο πάσχοντες

admin

Σχέσεις στον χώρο εργασίας: Σε ποιες δουλειές οι εργαζόμενοι… έρχονται πιο κοντά

admin

Κάταγμα πέους: Μία άγνωστη απειλή του καλοκαιριού για τους άνδρες

admin

Καλοκαίρι: Η βιταμίνη D μπορεί να αυξάνει την ερωτική επιθυμία

admin

Όρχεις: Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις τους και πως αντιμετωπίζονται

admin

Τι να προσέχετε όταν κάνετε σεξ στις διακοπές. Πώς να μείνετε ασφαλείς

admin

Κυστίτιδα το καλοκαίρι: Τι αυξάνει τον κίνδυνο και πώς να προφυλαχθείτε

admin

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες της και πως γίνεται η διάγνωση

admin

Στο ναδίρ η ερωτική επιθυμία των Ελλήνων. Ποιες είναι οι αιτίες, σύμφωνα με νέα έρευνα

admin

Που οφείλεται η κάμψη του πέους και πότε χρειάζεται χειρουργική θεραπεία

admin

Οι επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στην σεξουαλική ζωή σε άνδρες και γυναίκες

admin

Στυτική δυσλειτουργία: Οι άγνωστοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

admin