Η Ρόδος, το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων φημίζεται για τα καταγάλανα νερά της και την Μεσαιωνική πόλη, που αποτελεί μια από τις καλύτερα διατηρημένες Μεσαιωνικές πόλεις σε όλο τον κόσμο. Αμμώδεις παραλίες και πευκόφυτες εκτάσεις συνθέτουν ένα ονειρεμένο σκηνικό που συνδυάζεται και με την πλούσια ιστορία του νησιού. Πόλος έλξης πολλών επισκεπτών, το «νησί των ιπποτών» συγκεντρώνει περίπου το 10% του τουρισμού της Ελλάδας και τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των τουριστών που το επισκέπτονται ετησίως ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια.

Όπως είναι φυσικό, ο μαζικός τουρισμός που δέχεται το νησί επηρεάζει όλους του τομείς της οικονομίας του νησιού, όπως συμβαίνει με τους τουριστικούς προορισμούς ανά τον κόσμο. Ανάμεσα στους τομείς που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την άφιξη επισκεπτών είναι και η αγορά ενοικίων. Οι αυξημένες ανάγκες για την κάλυψη της διαμονής των τουριστών στο νησί της Ρόδου, εχουν οδηγήσει σε βελτιστοποίηση της ποιότητας των καταλυμάτων, καθώς υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός έτσι, μπορείτε να δείτε διάφορες επιλογές για εσάς εδώ. Ακόμα, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει τεράστια ποικιλία ακινήτων, από πολυτελείς βίλες μέχρι οικονομικά διαμερίσματα, καθώς οι επιλογές είναι πολλές και διαφορετικές ώστε να ταιριάζουν με τις εξατομικευμένες ανάγκες των επισκεπτών.


Όπως είναι εμφανές, ακόμα και σε ένα μέρος τόσο τουριστικό όπως η Ρόδος, όπου για διαφόρους λόγους που αναλύονται παρακάτω οι τιμές ολοένα και αυξάνονται, η μεγάλη ποικιλία οδηγεί πάντα και σε ευκαιρίες για τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές.

by Andrey Khrobostov, Canva.com

Καλύτερη ποιότητα, υψηλότερες τιμές

Πολλοί τουρίστες που αναζητούν μια πιο αυθεντική εμπειρία, επιλέγουν την ενοικίαση σπιτιού αντί να επιλέξουν κάποιο ξενοδοχείο για τη διαμονή τους. Με τον τρόπο αυτό, ζουν για μερικές μέρες όπως οι ντόπιοι, κάτι που θα έχαναν σε περίπτωση επιλογής μιας ξενοδοχειακής μονάδας.  Σαν αποτέλεσμα, ολοένα και περισσότερες ανεγέρσεις κατοικιών με τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι τουρίστες γίνονται στο νησί. Έτσι, ανεβαίνει η ποιότητα των ακινήτων και σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ζητούν μεγαλύτερα ενοίκια. Ταυτόχρονα, παρατηρείται το φαινόμενο να αναδεικνύονται κάποια μέρη και συνοικίες τα οποία προτιμούν οι επισκέπτες, και στις περιοχές αυτές τα ενοίκια να γίνονται ακόμα πιο απρόσιτα για τους κατοίκους.

Ο ρόλος της εποχικότητας

Ακόμα, εξαιτίας της τουριστικής κίνησης, οι τιμές των ενοικίων παρουσιάζουν εποχικότητα. Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου όπου αυξάνεται η ζήτηση, οι τιμές ενοικίασης ακινήτων αυξάνονται, με αποτέλεσμα συχνά να γίνεται δύσκολο για τους κατοίκους να εξασφαλίσουν ένα προσιτό ενοίκιο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αυξάνεται και ο αριθμός των εργαζομένων στο νησί προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Η ανάγκη των εργαζομένων για οικονομική διαμονή, αυξάνει τη ζήτηση ειδικά για οικονομικά καταλύματα, με αποτέλεσμα να πιέζει τις τιμές ψηλότερα. Σε αντίθεση με την καλοκαιρινή περίοδο, την εποχή που μειώνεται η ροή τουριστών υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά διαθέσιμων κατοικιών και είναι πιθανότερο να συναντήσει κάποιος ανταγωνιστικές τιμές.


Βραχυπρόθεσμες μισθώσεις

Ταυτόχρονα, ο τουρισμός ανεβάζει συνολικά το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής. Αυτό οδηγεί πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων να μην προχωρούν σε μισθώσεις των ακινήτων τους, με αποτέλεσμα να περιορίζονται τα διαθέσιμα ακίνητα. Ταυτόχρονα, σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο συμφέρον για τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν μόνο σε βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αντί για ετησίως. Η επιλογή αυτή των ιδιοκτητών οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων κατοικιών για μόνιμες μακροπρόθεσμες μισθώσεις, και έτσι η αγορά ενοικίων οδηγείται σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των τιμών.

Αντίκτυπος στις τοπικές κοινωνίες και πιθανά μέτρα

Τα τελευταία χρόνια, οι τιμές των ενοικίων στην Ελλάδα έχουν ανέβει δραματικά. Χαρακτηριστικό είναι πως από το 2018 μέχρι το 2022 τα ενοίκια σημείωσαν αύξηση από 37,2% έως 42,1%. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει πολλούς πολίτες σε δύσκολη θέση καθώς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ποιοτική διαμονή για εκείνους και τις οικογένειες τους.

Το πρόβλημα είναι ακόμα εντονότερο στις τουριστικές περιοχές όπου κάποιες εποχές του χρόνου οι αυξήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες λόγω της τεράστιας ζήτησης. Προκειμένου να υπάρξει μια σχετική ρύθμιση των τιμών στην αγορά, υπάρχουν σκέψεις να παρθούν μέτρα ειδικά στοχευμένα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως έχει ήδη ξεκινήσει σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό πως ασκούνται μεγάλες πιέσεις στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για να λάβει άμεσα τα μέτρα που απαιτούνται. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο της αγοράς ακινήτων και ειδικότερα στις τουριστικές περιοχές όπως η Ρόδος, όπου οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Συνοψίζοντας, η Ρόδος, το όμορφο νησί των Δωδεκανήσων, είναι ένα από τα μέρη της Ελλάδας όπου οι επιπτώσεις του τουρισμού στην αγορά ενοικίων είναι εμφανείς. Από τη μια μεριά, ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών έχει οδηγήσει σε υψηλή ποιότητα και μεγάλη ποικιλία ακινήτων. Ταυτόχρονα όμως, η μεγάλη ζήτηση ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η πρακτική των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε επίπεδα που δυσκολεύουν κατοίκους και εργαζομένους στο νησί.


Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook

Ακολουθήστε το Diaforetiko στο Google news Google News

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
  • Κ. Μητσοτάκης: «Ενισχύουμε με 350 εκατ. τους πιο αδύναμους – Το 41% ισοδυναμεί με μεγάλη ευθύνη»
  • Πόλεμος στο Ισραήλ: Νέες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά της Χεζμπολάχ
  • Κτηνωδία στη Ζάκυνθο: Άγνωστος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο σε αυλή σπιτιού – Αναζητείται ο δράστης
  • Κολωνός: Συνελήφθη 54χρονος που πωλούσε παράνομα ελαιόλαδο – Του επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 €
  • Παρ’ ολίγον θύμα της αδίστακτης 45χρονης μητέρας η Δήμητρα Κατσαφάδου: Θα έδινε 40.000 ευρώ για τον έρανο-απάτη του «άρρωστου» παιδιού της
  • Τρόμος στο μετρό: Αλλοδαπός απειλούσε να σφάξeι Έλληνες πολίτες στην Αθήνα
  • Άστραψε και βρόντηξε ο Μητροπολίτης Σεραφείμ για Κασσελάκη και Τάιλερ
  • Δεν την αποχωρίζεται ποτέ: Αγκαλιά με την σκυλίτσα του Φάρλι έκανε την ραδιοφωνική του εκπομπή ο Κασσελάκης