Image default
Health

Πώς συνδέεται η βιταμίνη D με την φλεγμονή στον οργανισμό

Ομάδα επιστημόνων ανέλυσε το πώς η βιταμίνη D λειτουργεί για να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλείται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία μπορεί να σχετίζονται με τις αποκρίσεις κατά τη διάρκεια σοβαρής COVID-19.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Immunology, οι επιστήμονες κάνουν ακριβώς αυτό.

Ο Majid Kazemian, επίκουρος καθηγητής στα τμήματα Επιστήμης Υπολογιστών και Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Purdue, ήταν συν-επικεφαλής της μελέτης, μαζί με τον δρ. Behdad Afzali, επικεφαλής του τμήματος ανοσορύθμισης του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Διαβήτη Πεπτικών και Νεφρικών παθήσεων.

Προσοχή: Όχι στην αυθαίρετη λήψη βιταμίνης D

«Η εργασία μας δείχνει έναν μηχανισμό με τον οποίο η βιταμίνη D μειώνει τη φλεγμονή που προκαλείται από τα Τ κύτταρα. Αυτά είναι σημαντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και εμπλέκονται ως μέρος της ανοσολογικής απόκρισης στην μόλυνση που προκαλεί το COVID-19. Περαιτέρω έρευνα, ειδικά κλινικές δοκιμές και δοκιμές σε ασθενείς, είναι απαραίτητες προτού αυτό υιοθετηθεί ως θεραπευτική επιλογή”. είπε ο Καζεμιάν. «Δεν συνιστούμε τη χρήση της κανονικής βιταμίνης D από το ράφι στο φαρμακείο. Κανείς δεν πρέπει να λαμβάνει περισσότερες από τις συνιστώμενες δόσεις βιταμίνης D σε μια προσπάθεια να αποτρέψει ή να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις COVID».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την ικανότητα της βιταμίνης D να μειώνει την φλεγμονή που προκαλείται από τα Τ-λεμφοκύτταρα. Αυτά είναι φλεγμονώδη κύτταρα στον πνεύμονα, χαρακτηριστικό των πιο σοβαρών και επικίνδυνων περιπτώσεων COVID-19. Αλλά εξίσου σημαντικό με την κατανόηση του ότι ένα φάρμακο λειτουργεί είναι η κατανόηση του πώς και του γιατί. Αυτό γίνεται τόσο για να μεγιστοποιήσει το όφελος και να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά, όσο και για να ανοίξει ο δρόμος για μελλοντικές θεραπείες.

Εάν οι επιστήμονες κατανοήσουν πώς λειτουργεί η βιταμίνη D για την καταπολέμηση της φλεγμονής, θα καταλάβουν περισσότερα για το πώς λειτουργούν τόσο το φάρμακο όσο και οι σχετικές ασθένειες, ανοίγοντας το δρόμο για νέα, ακόμη πιο αποτελεσματικά φάρμακα.

Πώς η βιταμίνη D επηρεάζει την λειτουργία των Τ κυττάρων

Ο Kazemian και η ομάδα του ξεκίνησαν μελετώντας πώς οι ιοί επηρεάζουν τα κύτταρα των πνευμόνων σε μια προηγούμενη μελέτη. Διαπιστώνοντας ότι οι ιοί μπορούν να ενεργοποιήσουν μια βιοχημική οδό, γνωστή ως σύστημα ανοσοποιητικού συμπληρώματος, οι ερευνητές άρχισαν να αναζητούν τρόπους να διαταράξουν αυτό το μονοπάτι και να βελτιώσουν την επακόλουθη φλεγμονή.

Η ομάδα μελέτησε και ανέλυσε μεμονωμένα πνευμονικά κύτταρα από οκτώ άτομα με COVID-19. Διαπίστωσαν ότι στα κύτταρα του πνεύμονα των ατόμων με COVID-19 μέρος της ανοσολογικής απόκρισης οδηγούσε σε υπερένταση, επιδεινώνοντας την φλεγμονή των πνευμόνων.

“Σε φυσιολογικές λοιμώξεις, τα κύτταρα Th1, ένα υποσύνολο των Τ κυττάρων, περνούν από μια προφλεγμονώδη φάση”, είπε ο Kazemian. «Η προφλεγμονώδης φάση καθαρίζει την μόλυνση και στη συνέχεια το σύστημα κλείνει και περνά στην αντιφλεγμονώδη φάση. Η βιταμίνη D βοηθά στην επιτάχυνση αυτής της μετάβασης από την προφλεγμονώδη στην αντιφλεγμονώδη φάση των Τ κυττάρων. Δεν είμαστε βέβαιοι, αλλά θεωρήστε ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει ασθενείς με σοβαρή φλεγμονή που προκαλείται από κύτταρα Th1”.

Σε τι μορφή μπορεί να βοηθήσει η βιταμίνη D

Σε ασθενείς με COVID-19, η προφλεγμονώδης φάση των κυττάρων Th1 φαίνεται να μην είναι απενεργοποιημένη, πιθανώς επειδή οι ασθενείς δεν είχαν αρκετή βιταμίνη D στο σύστημά τους, ή επειδή κάτι σχετικά με την απόκριση του κυττάρου στη βιταμίνη D ήταν ανώμαλο. Σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζουν οι ερευνητές, η προσθήκη βιταμίνης D σε υπάρχουσες θεραπείες –με την μορφή ενός συνταγογραφούμενου υψηλής συγκέντρωσης ενδοφλέβιου μεταβολίτη– μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω τους ασθενείς να αναρρώσουν από λοιμώξεις COVID-19, αν και δεν έχουν δοκιμάσει αυτήν τη θεωρία.

“Βρήκαμε ότι η βιταμίνη D -μια εξειδικευμένη μορφή της, όχι η μορφή που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο– έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη φλεγμονή στον δοκιμαστικό σωλήνα και καταλάβαμε πώς και γιατί το κάνει αυτό”, είπε ο Kazemian. «Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν πραγματοποιήσαμε κλινική μελέτη και τα αποτελέσματα των πειραμάτων μας στον δοκιμαστικό σωλήνα πρέπει να δοκιμαστούν σε κλινικές δοκιμές σε πραγματικούς ασθενείς, κατέληξε.

-: https://medicalxpress.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν βιταμίνη D3: Όλες οι χρήσεις, οι παρενέργειες και οι προφυλάξεις για την βιταμίνη D

Το #1 σημάδι ότι χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη D

Η σημαντική παρενέργεια που έχει η καφεΐνη στην βιταμίνη D του οργανισμού

Συμπληρώματα και αμπούλες για βιταμίνη D: Πόσο να παίρνετε – Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Related posts

Κορονοϊός: Απαντήσεις από το πανεπιστήμιο Harvard για το νέο στέλεχος Όμικρον

admin

Φάρμακα που προκαλούν πονοκεφάλους

admin

Θυρεοειδής: Τα συμπτώματα για υποθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό και Χασιμότο – Τι κάνουν οι ορμόνες Τ3 και Τ4

admin

Κορωνοϊός: Οριακό «ναι» των επιστημόνων για το χάπι της Merck (MSD) στις ΗΠΑ

admin

Κορονοϊός Όμικρον: «Ενα κύμα εικασιών απέναντι σε ελάχιστες βεβαιότητες»

admin

Κορονοϊός: Πολύ γνωστό φάρμακο βοηθάει σημαντικά τους βαριά ασθενείς στις ΜΕΘ COVID-19 – Δείτε ποιο είναι και κάνει

admin

Κορονοϊός: Τι αναλύουν επιστήμονες του ΕΚΠΑ για την εξάπλωση του νέου στελέχους Όμικρον

admin

Όγκοι στο ήπαρ: Τι συμπτώματα και θεραπεία υπάρχει για καρκινικούς και καλοήθεις όγκους

admin

Κορωνοϊός: Πως επηρέασε η πανδημία τη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο

admin

Οστεοπόρωση: Να γιατί δεν απειλεί όλες τις γυναίκες. Και δεν είναι αυτό που νομίζετε

admin

Κορονοϊός: Τι μαθαίνουμε για την παραλλαγή Όμικρον – Ακόμη πιο αναγκαία η τρίτη δόση, λένε οι επιστήμονες

admin

Ουρολοίμωξη: Πως μπορεί να γυρίσει σε σήψη. Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξετε

admin