19 C
Athens
November 29, 2023
Trending now

Όμηρος Ευστρατιάδης για Σταμάτη Γαρδέλη: «Είναι αδικία για ένα αυθαίρετο…

Βάσω Λασκαράκη: «Θεωρώ άκομψο να με ρωτάνε αν θα καλέσω…

Ο Κώστας Τσουρός για τα κακά παιδιά της τηλεόρασης: «Ας…

Κάρμεν Ρουγγέρη: «Πολύ μεγάλη πληγή, ό,τι πολυτιμότερο στη ζωή μου…

Ταμίλα Κουλίεβα: «Ήταν σαν να καλούμαι να απολογηθώ για κάτι…

Κώστας Τσουρός: «Έχω ακούσει τραγικά πράγματα που θίγουν την υπόληψη…

coollife.gr

  • Home
  • Health
  • Beauty
  • Fitness
  • Fashion
  • Love
  • Food
  • LifeStyle
  • Teen
  • Travel
  • Must
  • INSTA
  • ShowBiz
Coollife
  • Home
  • Health
  • Πότε αφαιρούνται χειρουργικά οι πέτρες στους νεφρούς και πότε όχι
Health

Πότε αφαιρούνται χειρουργικά οι πέτρες στους νεφρούς και πότε όχι

November 16, 2019

Εξατομικευμένη είναι η απόφαση για τον τρόπο αντιμετώπισης όταν υπάρχουν πέτρες στους νεφρούς (νεφρόλιθοι), καθώς πρέπει να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες που σχετίζονται τόσο με τον ασθενή όσο και με το είδος της πέτρας.

Η συντηρητική αντιμετώπιση αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για τις πέτρες στους νεφρούς, αλλά μόνο για τους σωστά ενημερωμένους ασθενείς που μπορούν να συμμορφωθούν με την ενεργή απεικονιστική παρακολούθηση. Ωστόσο, υπάρχουν παράμετροι που διαφοροποιούν την απόφαση, η λήψη της οποίας θα πρέπει να υιοθετείται κατόπιν συζήτησης μεταξύ ιατρού και ασθενή.

«Η νεφρολιθίαση επηρεάζει περίπου το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού. Με την αυξανόμενη χρήση των ακτινολογικών εξετάσεων, η ανίχνευση των ασυμπτωματικών νεφρόλιθων γίνεται όλο και συχνότερα τυχαία. Όμως, ο τρόπος αντιμετώπισής τους προκαλεί έντονο προβληματισμό στους ουρολόγους», σημειώνει ο ειδικευθείς στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική, Χειρουργός Ουρολόγος  Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης, MD, MSc, DIC (Imperial College), PhD, FEBU, Αs. Member European Association of Urology Guidelines Office και εξηγεί:

«Το επιχείρημα για όσους υποστηρίζουν τη συντηρητική διαχείριση ή παρακολούθηση των λίθων που δεν προκαλούν συμπτώματα είναι ότι η πέτρα ίσως να μην γίνει ποτέ συμπτωματική, οπότε αποφεύγεται και η περιττή νοσηρότητα από χειρουργικές παρεμβάσεις. Το επιχείρημα για προφυλακτική χειρουργική παρέμβαση είναι ότι για έναν ασθενή που είναι ιατρικά έτοιμος, η αφαίρεση μίας πέτρας που πιθανόν να απαιτεί επέμβαση στο μέλλον μπορεί να αποτρέψει τη νοσηρότητα ενός οξέος συμβάντος και μπορεί να έχει μεγαλύτερη επιτυχία στην επίτευξη ενός υγιούς νεφρού», προσθέτει.

Ασυμπτωματικοί νεφρόλιθοι: Όταν οι πέτρες στους νεφρούς δεν ενοχλούν

Αρκετές μελέτες έχουν ασχοληθεί με τη φυσική εξέλιξη των ασυμπτωματικών νεφρόλιθων, δηλαδή την ανάπτυξη συμπτωμάτων, την αυθόρμητη αποβολή και τελικά την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης, για να καθορίσουν εάν είναι απαραίτητη η προφυλακτική χειρουργική επέμβαση.

Μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες (2015) επανεξέτασε άτομα με μη αποφρακτικές ασυμπτωματικές πέτρες, εντοπίζοντας 160 πέτρες μεταξύ 110 ασθενών. Το 28% αυτών προκάλεσαν συμπτώματα στην πορεία, με το 3% να προκαλεί σιωπηλή απόφραξη, επιβάλλοντας τη χειρουργική επέμβαση. «Ο μόνος σημαντικός προγνωστικός παράγοντας που επέβαλε την ανάγκη επέμβασης ήταν η θέση, με τις πέτρες που βρίσκονταν στον κάτω πόλο να έχουν μικρότερες πιθανότητες να γίνουν συμπτωματικές ή να αποβληθούν. Η πλειονότητα των ασθενών παρέμεινε ασυμπτωματική, στο 20% απαιτήθηκε χειρουργική επέμβαση για συμπτωματική εξέλιξη και στο 7% η πέτρα αποβλήθηκε.

Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες, με διαφορετική διάρκεια παρακολούθησης, έχουν βρει κάπως αντιφατικά ποσοστά εξέλιξης (31,8% -77%) αν και παρόμοια χαμηλά ποσοστά χειρουργικής επέμβασης (7,1-26%).

Προϋποθέσεις για χειρουργείο αφαίρεσης των νεφρόλιθων

Για τη υιοθέτηση της καταλληλότερης στρατηγικής διαχείρισης των ασυμπτωματικών νεφρόλιθων, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που άλλους ασθενείς ευνοούν για την εφαρμογή προφυλακτικής χειρουργικής θεραπείας και άλλους για ενεργή παρακολούθηση.

Αυτοί είναι, η ηλικία του ασθενούς, οι συννοσηρότητες, η εγκυμοσύνη, η νεφρική ανεπάρκεια, η απασχόληση και η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη. Το ενδεχόμενο προληπτικής χειρουργικής επέμβασης πρέπει να εξετάζεται για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, οι ανοσοκατασταλμένοι, οι γυναίκες που σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη, άτομα με συγκεκριμένα επαγγέλματα (π.χ. πιλότος, στρατιωτικοί, οδηγοί φορτηγών, επαγγελματίες ταξιδιώτες) ή/και με ανεπαρκή πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη. Όποιος δεν έχει τη επιθυμία ή δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει τη συντηρητική αντιμετώπιση με τακτικό απεικονιστικό έλεγχο, είτε λόγω περιορισμένης πρόσβασης είτε για άλλους κοινωνικούς λόγους, η προφυλακτική χειρουργική θα πρέπει να εξετάζεται ως πιθανή λύση.

«Υπάρχουν ωστόσο και ασθενείς με σημαντικές συννοσηρότητες που δεν είναι κατάλληλοι για χειρουργική επέμβαση. Εάν σε αυτούς οι νεφρόλιθοι γίνουν συμπτωματικοί, οι παρεμβάσεις που φέρουν τη μικρότερη νοσηρότητα, όπως η τοποθέτηση stent ή σωλήνων νεφροστομίας μπορεί να είναι η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία.», επισημαίνει ο Δρ. Καραβιτάκης.

Όσον αφορά στα παιδιά με ασυμπτωματικούς λίθους, μια μελέτη του 2017, σε 242 παιδιά με ασυμπτωματικές νεφρικές πέτρες μικρότερες από 10 mm στον κάτω πόλο, διαπίστωσε ότι «τα παιδιά που έχουν νεφρόλιθο πάνω από 7 mm, νεφρικές ανωμαλίες, πέτρες από κυστίνη ή φωσφορικό άλας μελλοντικά θα πρέπει να υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση», τονίζει. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι πιθανότητες εξέλιξης της πέτρας (πόνος μόλυνση, απόφραξη ή αύξησή της), είναι μεγάλες (άνω του 61%) σε αυτόν τον πληθυσμό.

Εκτός από τις κατηγορίες των ασθενών και τις συννοσηρότητες, υπάρχουν ορισμένα ανατομικά χαρακτηριστικά αλλά και χαρακτηριστικά της σύνθεσης των νεφρόλιθων που είναι επίσης σημαντικά, γιατί μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα εξέλιξης της πέτρας ή την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση. Τέτοιοι παράγοντες περιλαμβάνουν το μέγεθος και τη θέση της πέτρας, την παρεμπόδιση των ούρων, την ύπαρξη ενός μόνο νεφρού, την ταχύτητα ανάπτυξης της πέτρας και το είδος της.

«Αν και περίπου το 50% των ασυμπτωματικών νεφρόλιθων θα προχωρήσει σε συμπτωματική νόσο, η πλειοψηφία των ασθενών δεν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Η συντηρητική διαχείριση με παρακολούθηση είναι κατάλληλη εφόσον οι ασθενείς ενημερώνονται κατάλληλα. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, η ενεργή επίβλεψη είναι μια επιλογή για τις ασυμπτωματικές, μη αποφρακτικές νεφρικές πέτρες. Ωστόσο, οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν πιστά ένα πλάνο απεικονιστικής παρακολούθησης για την αύξηση του μεγέθους της πέτρας ή νέων σχηματισμών.

Επιπρόσθετα δεν υπάρχει γενική παραδοχή σχετικά με την κατάλληλη χρονική στιγμή ή χειρουργική μέθοδο, αν αποφασιστεί η επεμβατική θεραπεία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξετάζεται η νοσηρότητα αυτών των παρεμβάσεων σε έναν κατά τα άλλα ασυμπτωματικό ασθενή. Επίσης, οι κίνδυνοι και τα οφέλη πρέπει να υπολογίζονται προσεκτικά. Ωστόσο, με την κατάλληλη παροχή συμβουλών, η προφυλακτική χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι η καταλληλότερη απόφαση», καταλήγει ο Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης.

previous post
Η αναγκαία “κίνηση” στο σεξ για να φτάσει σε οργασμό η γυναίκα
next post
Καρκίνος και βότανα: Ένας ριψοκίνδυνος συνδυασμός

Related posts

Νέα μελέτη μαγνητικής τομογραφίας ανιχνεύει εγκεφαλικές αλλαγές σε ασθενείς με long COVID

adminNovember 28, 2023

«Σήμα κινδύνου» για διαβήτη, η στυτική δυσλειτουργία στους νέους

adminNovember 28, 2023

Εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, σύμφωνα με τους γιατρούς

adminNovember 28, 2023

Η εισπνοή ρύπανσης με βάση τον άνθρακα είναι θανατηφόρα – Μελέτη

adminNovember 28, 2023

Αρθροσκόπηση: Πώς επιδιορθώνει τις ρήξεις στους τένοντες του ώμου

adminNovember 28, 2023

Ανεύρυσμα αορτής: Φάρμακα για την χοληστερίνη μπορεί να μας προστατεύουν από τη ρήξη

adminNovember 28, 2023

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα μπορεί να «φρενάρει» την σκλήρυνση κατά πλάκας

adminNovember 28, 2023

Τι να τρώτε στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

adminNovember 27, 2023

Πόνος στον αυχένα: Πως να τον αντιμετωπίσετε με φυσικούς τρόπους

adminNovember 27, 2023

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η μητέρα, επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου

adminNovember 27, 2023

Οι τηλεδιασκέψεις εξαντλούν τον οργανισμό – Τι μπορούμε να κάνουμε

adminNovember 27, 2023

Διαβήτης: Τι είναι και τι προσφέρει ο νέος δείκτης γλυκαιμικής ρύθμισης TIR

adminNovember 27, 2023

MOST POPULAR

14
Nov

Ελένη Μενεγάκη: Επέλεξε παρόμοιο caramel φόρεμα με τη Σία Κοσιώνη και την...

adminNovember 14, 2023
13
Nov
November 13, 2023

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ;

adminNovember 13, 2023November 13, 2023
21
Nov

Σοφία της Ισπανίας: Με αυτό το στιλιστικό τρικ έδωσε χρώμα στην κομψή...

adminNovember 21, 2023
17
Nov

Κώστας Μαρτάκης: «Δεν κρύβομαι, απλά δεν θέλω να το μοιραστώ και δεν...

info@queen.gr QueenNovember 17, 2023
09
Jul

Τηλεθέαση Παρασκευής (7/7): Στην κορυφή οι σειρές «Σασμός» και «Αυτή η νύχτα...

adminJuly 9, 2023
26
Jun

Εκλογές 2023: Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Στις 17:00 η ανακοίνωση...

adminJune 26, 2023
14
Nov

Εύη Βατίδου: Βίντεο ντοκουμέντο από το επεισόδιο με τον οδηγό της μηχανής...

adminNovember 14, 2023
05
Jul

Ελένη Μενεγάκη: «Ήμουν 23 ετών, αν δεν δούλευα τότε…»

adminJuly 5, 2023
09
Jul

Ιωάννα Τούνη: Στη Σύρο μαζί με τον γιο της για χάρη του...

adminJuly 9, 2023
15
Nov

Μάνα και κόρη πάλεψαν μαζί με τον καρκίνο και τον νίκησαν

adminNovember 15, 2023
Athens
broken clouds
64%
7.2km/h
72%
19°C
20°
18°
19°
Wed
14°
Thu
14°
Fri
15°
Sat
16°
Sun

RSS thetimes.gr

  • Miranda Kerr: Νέες φωτογραφίες με φουσκωμένη κοιλίτσα
  • Σωκράτης Αλαφούζος: Με την φοιτήτρια κόρη του, Μαρίλια, σε πάρκο στην Αμερική
  • Γερμανικός Τύπος για Κασσελάκη: Είναι η αιτία της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, χοντροκομμένος ο τρόπος διοίκησής του
  • Φλωρίδης: «Οι εμπρηστές θα πηγαίνουν σίγουρα φυλακή και θα δημεύεται η περιουσία τους»
  • Τσιόδρας: Βρετανοί στέλνουν μηνύματα στον Μητσοτάκη – Του ζητούν συγγνώμη για την συμπεριφορά του Σούνακ
  • Μπεσίκτας – Παναθηναϊκός 79-80: Μεγάλο διπλό στην Κωνσταντινούπολη οι «πράσινες»
  • Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν – Γκουτέρες
  • Παγιδευμένοι: Ένα πρόσωπο κλειδί βοηθάει τον Αλέκο στην καταστροφή του Δημήτρη και του Σταύρου
  • Σαμαράς: Ναι στον διάλογο με την Τουρκία, όχι στην παράδοση
  • Μετά το unfair του Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο Κάμερον ζήτησε και συνάντησε τον Γεραπετρίτη στο ΝΑΤΟ

RSS sofokleous10.gr

  • Θεματική εκδήλωση για την υγεία από το ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο παρουσία Ανδρουλάκη
  • Πελώνη: «Δεν θα δεχτούμε να σύρεται η Ελλάδα στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση της Βρετανίας»
  • Noval: Πότε καταβάλλονται οι τόκοι από το «πράσινο» ομολογιακό
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι αλλάζει στο φορολογικό νομοσχέδιο
  • Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του στην Επιτροπή το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια
  • Άδωνις Γεωργιάδης στο BBC: Η άποψη του Μητσοτάκη για τα Γλυπτά είναι η γνώμη 11 εκατομμυρίων Ελλήνων
  • Συνάντηση Οικονόμου – Χαρδαλιά: Προτεραιότητα η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου
  • Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα κόκκινα δάνεια – «Αξιοπρέπεια και ελπίδα για δανειολήπτες και οφειλέτες»
  • Νίκος Παπανδρέου: Απειλή για την ύπαρξη της Ευρώπης η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος
  • Η εκδήλωση στη μνήμη του Ηλία Νικολακόπουλου που ένωσε Χαρίτση, Ηλιόπουλο με Μάντζο, Χριστοδουλάκη και Χρηστίδη

RSS CARSNEWS

  • Στα όρια του… χουλιγκανισμού οι νέες Aston Martin Vantage και DBS
  • Χειμερινό Ράλι ΦΙΛΠΑ 2023
  • Δεν πουλήθηκε η τρακαρισμένη Lamborghini Countach του “Λύκου της Wall Street”
  • Όλα τα ρεκόρ που σημείωσε ο Φερστάπεν στο «μαγικό» 2023
  • Σαν Σήμερα: Η μέρα που «έφυγε» ο Φρανκ Ουίλιαμς
  • Alfa Romeo: Αποχώρησε από τη Formula 1
  • F1: Αλλαγές στα sprint το 2024 (vid)
  • Επιδοτήθηκε με 22.000 ευρώ το πρώτο «πράσινο» ταξί
  • Η Ανάβαση Διονύσου 2023 έκρινε τους τίτλους της χρονιάς – Ποιοι ήταν οι νικητές
  • Σαν Σήμερα: O άθλος του Ρόσμπεργκ στο Άμπου Ντάμπι
Coollife.gr
Το νούμερο ένα site για μία χαλαρή και ευχάριστη ζωή!
Contact us: sofokleous10.gr@gmail.com
@2019 - coollife.gr. All Right Reserved.
  • Terms
  • Contact us
Coollife.gr
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutubeSnapchat
  • Home
  • Health
  • Beauty
  • Fitness
  • Fashion
  • Love
  • Food
  • LifeStyle
  • Teen
  • Travel
  • Must
  • INSTA
  • ShowBiz