Image default
Fitness

Πόνος στη μέση: Τα 15′ που προσφέρουν άμεση ανακούφιση

Αυξημένο άγχος λόγω πανδημίας κορωνοϊού, περισσότερη καθιστική ζωή και περιορισμένη σωματική δραστηριότητα έφεραν στη ζωή πολλών ανθρώπων έναν απρόσμενο και ενοχλητικό επισκέπτη: τον πόνο στη μέση. Και ενώ η ξεκούραση και ακινησία έρχονται στο μυαλό μας ως οι πρώτες βασικές κινήσεις για την ανακούφιση, η πραγματικότητα μάλλον διαφέρει.

Οι καθηγητές από τα τμήματα Υγείας, Πόνου και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Επιστημών Υγείας RCSI, Suzanne McDonough και Michael Thacker, εξηγούν γιατί η μεγαλύτερη κινητικότητα και σωματική άσκηση δεν θα ανακουφίσουν απλώς από τον πόνο αλλά, παράλληλα, θα προφυλάξουν από αντίστοιχες μελλοντικές ενοχλήσεις.

Άσκηση και νευρικό σύστημα

Από τις πρώτες παρεμβάσεις που συστήνεται σε πάσχοντες από μόνο στη μέση, η σωματική άσκηση, θεωρείται ότι βοηθά χάρη στην ενδυνάμωση των μυών της πλάτης και την καλύτερη στήριξη που προσφέρει. Αυτή τη σύνδεση έχει αναδείξει πλήθος ερευνών, χωρίς όμως να έχει αποκαλυφθεί το σύνολο των εμπλεκόμενων μηχανισμών.

Όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία αποδίδουν στη σωματική άσκηση ευεργετικές αλλαγές σε συγκεκριμένες λειτουργείες του νευρικού συστήματος και, ειδικότερα, την αίσθηση του πόνου. Μέσα από μια διαδικασία γνωστή ως επαγόμενη από την άσκηση υποαλγησία, ο οργανισμός εμφανίζει μικρότερη ευαισθησία σε ερεθίσματα πόνου. Όπως έδειξε σχετική μελέτη, μόλις 15 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης εξασφάλισαν στους συμμετέχοντες μειωμένη αίσθηση πόνου για 30 λεπτά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υποαλγησία προκαλείται χάρη σε ιδιότητες της άσκησης που σχετίζονται με τους νευροδιαβιβαστές και τη νευροπλαστικότητα.

Συγκεκριμένα, η άσκηση ενισχύσει την απελευθέρωση στο νευρικό και το κυκλοφορικό σύστημα νευροδιαβιβαστών με αναλγητική και  ψυχοδιεγερτική δράση όπως τα ενδοκανναβινοειδή, η αδρεναλίνη, η νοραδρεναλίνη, οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη.

Έπειτα, προωθεί τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, την ικανότητά του δηλαδή να αναδιοργανώνεται μέσα από δομικές και λειτουργικές αλλαγές όπως νέες συνάψεις μεταξύ των νευρώνων.

Προσαρμόστε τη σωματική σας δραστηριότητα

Η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση δεν αποτελούν οδηγία «καρμπόν» αλλά καθένας πρέπει να τις προσαρμόζει στο πρόγραμμα και τις ικανότητές του, στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωσή του συν τω χρόνω και εξασφαλίζοντας ότι θα αποφευχθεί κάποιος τραυματισμός. Κυρίως, πρέπει καθένας να επιλέξει τον τύπο προπόνησης και δραστηριοτήτων που του είναι ευχάριστες και μπορούν ευκολότερα να αποτελέσουν κομμάτι ρουτίνας.

Παράλληλα, λιγότερο καθισιό και περισσότερη κίνηση συμπληρώνουν το σχήμα που προφυλάσσει τη μέση από τον απευκταίο πόνο. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ακόμη και αν ο πόνος επιμένει για μήνες, τα παραπάνω μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείρισή του.

Διαβάστε επίσης

Πόνος στη μέση: Δέκα κανόνες που προφυλάσσουν και απαλλάσσουν από την ενόχληση

Πόνος στη μέση: Η καινοτόμος εφαρμογή που ανακουφίζει

Πόνος στη μέση: Αυτά τα φάρμακα που παίρνουν όλοι, δεν βοηθούν

Related posts

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Οι ασκήσεις που ανακουφίζουν

admin

Διώξτε την ένταση από το μυαλό και το σώμα σε 10′ – Δείτε τον τρόπο

admin

Τρία workout που κάνουν θαύματα στη λίμπιντο

admin

Διαβήτης: Ρίξτε το σάκχαρο σε 2′ – Η SOS κίνηση μετά το γεύμα

admin

Δέκα κινήσεις που δυναμώνουν το μυαλό και προφυλάσσουν από τη γήρανση

admin

Κρίση ημικρανίας: 5 κινήσεις για άμεση ανακούφιση χωρίς φάρμακα

admin

Αδυνάτισμα: Πόσο αποτελεσματικό είναι το περπάτημα

admin

Αυτή είναι η προπόνηση που καίει περισσότερο λίπος – Ξεκινήστε τώρα!

admin

Πέντε top ασκήσεις για την ομαλή λειτουργία του εντέρου – Δοκιμάστε τις

admin

Πέντε ασκήσεις για τέλεια χέρια και κοιλιακούς σε 15′

admin

«Μπορώ να χάσω λίπος μόνο από την κοιλιά» – Και άλλοι 7 μύθοι για το fitness που καταρρίπτονται

admin

Κυνηγάτε την ευτυχία; Ποιος βάζει εμπόδια στην πορεία σας – Οι λύσεις

admin