Health

Ποιο σύνδρομο προκαλεί ξαφνική “σουβλιά στην καρδιά” σε νέους ανθρώπους: Τι πρέπει να ξέρετε

Υπάρχει ένα σύνδρομο που αποτελεί κοινή αιτία ξαφνικού πόνου στο στήθος σε μεγαλύτερα παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

Ονομάζεται Precordial Catch Syndrome (PCS). Η λέξη precordial στην προκειμένη περίπτωση έχει την έννοια “μπροστά από την καρδιά”, δηλαδή η περιοχή όπου το άτομο αισθάνεται τον πόνο.

Το PCS εμφανίζεται συνήθως όταν ένα άτομο είναι σε κατάσταση ηρεμίας, ειδικά εάν βρίσκεται σε κατάσταση χαλάρωσης ή εάν σκύβει.

Ο ξαφνικός πόνος στο στήθος από το Precordial Catch Syndrome

Όσοι το παθαίνουν αναφέρουν ότι αισθάνονται κάτι σαν “σουβλιά” στο στήθος όταν αναπνέουν, με τον πόνο να εστιάζεται κάπου κάτω από την αριστερή θηλή.

Ο πόνος, που δεν έχει καμία σχέση με το φαγητό, συνήθως διαρκεί μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να είναι μεταξύ δύο δευτερολέπτων και 3 λεπτών. Μπορεί να συμβεί μία ή περισσότερες φορές όλη την ημέρα.

Το σύνδρομο PCS επιδεινώνεται συχνά με τη βαθιά αναπνοή, αλλά δεν υπάρχει ευαισθησία στην περιοχή. Δεν “αντανακλάται” σε άλλες περιοχές του θώρακα, όπως ο πόνος που προκαλείται από έμφραγμα.

Η σοβαρότητα του πόνου ποικίλλει μεταξύ των παθόντων. Μερικοί βιώνουν έναν θαμπό, ενοχλητικό πόνο. Άλλοι βιώνουν τόσο έντονο πόνο που μπορεί να προκαλέσει στιγμιαία απώλεια όρασης, ή θόλωση!

Αυτός ο πόνος στο στήθος, που τείνει να καλύπτει μια περιοχή όχι μεγαλύτερη από ένα ή δύο δάχτυλα, εξαφανίζεται εντελώς ξαφνικά.

Τα άτομα με PCS δεν εμφανίζουν άλλα συμπτώματα ή φυσικές αλλαγές. Δεν θα εκδηλώσουν ωχρότητα, έξαψη ή συριγμό, αλλά μπορεί να αισθάνονται ζάλη από την παρατεταμένη ρηχή αναπνοή. Ο καρδιακός παλμός παραμένει φυσιολογικός.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Επειδή μπορεί να βλάψει την βαθιά αναπνοή, τα άτομα με σύνδρομο PCS τείνουν να παίρνουν ρηχές αναπνοές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδα.

Η φύση του πόνου μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε άγχος, καθώς πολλοί νομίζουν ότι είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής καρδιακής κατάστασης, όπως μια καρδιακή προσβολή. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί με περιττές, εκτεταμένες εξετάσεις ή παραπομπές σε ειδικούς στην καρδιά.

Αιτίες

Δεν υπάρχει προφανής αιτία για το σύνδρομο PCS. Ενώ η ξαφνική έναρξη του πόνου μπορεί να είναι τρομακτική, δεν προκαλείται από καρδιακή προσβολή ή πνευμονική νόσο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτός ο πόνος, σαν “σουβλιά”, προκαλείται από τα νεύρα που πιάνονται ή ερεθίζονται στην εσωτερική επένδυση του θωρακικού τοιχώματος.

Τα συμπτώματα “έρχονται και φεύγουν” πολύ ξαφνικά και μπορεί να ξεκινούν από το θωρακικό τοίχωμα, τα πλευρά ή τον συνδετικό ιστό.

Το σύνδρομο PCS μπορεί να εμφανιστεί λόγω απότομης σωματικής ανάπτυξης στην εφηβεία, ή κακής στάσης σώματος, ή ενός τραυματισμού, όπως κάποιο χτύπημα στο στήθος.

Θεραπεία

Ο πόνος που σχετίζεται με το σύνδρομο PCS θα εξαφανιστεί μόνος του, επομένως συνήθως δεν απαιτείται ειδική θεραπεία.

Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν κάποιο απλό αντιφλεγμονώδες για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου. Η χαλάρωση και η αργή αναπνοή μπορεί να βοηθήσουν, όπως και η αλλαγή της στάσης του σώματος από καθιστή ή ξαπλωμένη σε όρθια θέση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν PCS συμβουλεύουν να παίρνει κανείς ρηχές αναπνοές μέχρι να εξαφανιστεί ο πόνος.

Να είστε ήσυχοι πάντως ότι πρόκειται για μια ακίνδυνη κατάσταση.

-: https://www.medicalnewstoday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδιά: Φυσιολογικοί παλμοί σε κάθε στάδιο της ζωής και το τεστ για την ηλικία της καρδιάς σου

Τι συμβαίνει στην καρδιά αν τρώτε τυρί κάθε μέρα

Related posts

Νέα μελέτη μαγνητικής τομογραφίας ανιχνεύει εγκεφαλικές αλλαγές σε ασθενείς με long COVID

admin

«Σήμα κινδύνου» για διαβήτη, η στυτική δυσλειτουργία στους νέους

admin

Εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, σύμφωνα με τους γιατρούς

admin

Η εισπνοή ρύπανσης με βάση τον άνθρακα είναι θανατηφόρα – Μελέτη

admin

Αρθροσκόπηση: Πώς επιδιορθώνει τις ρήξεις στους τένοντες του ώμου

admin

Ανεύρυσμα αορτής: Φάρμακα για την χοληστερίνη μπορεί να μας προστατεύουν από τη ρήξη

admin

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα μπορεί να «φρενάρει» την σκλήρυνση κατά πλάκας

admin

Τι να τρώτε στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

admin

Πόνος στον αυχένα: Πως να τον αντιμετωπίσετε με φυσικούς τρόπους

admin

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η μητέρα, επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου

admin

Οι τηλεδιασκέψεις εξαντλούν τον οργανισμό – Τι μπορούμε να κάνουμε

admin

Διαβήτης: Τι είναι και τι προσφέρει ο νέος δείκτης γλυκαιμικής ρύθμισης TIR

admin