Image default
Fitness

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κοιμηθούμε – Έρευνα απαντά

Υπάρχει σωστή ώρα του ύπνου σε περίπτωση που θέλουμε να θωρακίσουμε την καρδιά μας από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων; Απ’ ότι φαίνεται, σύμφωνα με τους ερευνητές νέας μελέτης, υπάρχει αυτή η ιδανική ώρα που θα πρέπει να πέσουμε για ύπνο, εάν θέλουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο και είναι μεταξύ 10 και 11 το βράδυ.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ανήκετε στους ελάχιστους που πέφτουν για ύπνο ακόμα νωρίτερα, πριν από τις 10 το βράδυ; Απρόσμενα ίσως, και αυτοί διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο σχετικά με την εμφάνιση καρδιακής νόσου κατά περίπου 25%, μαζί με εκείνους που κοιμούνται αργότερα, μετά τα μεσάνυχτα.

Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές για τον αυξημένο αυτό κίνδυνο θα μπορούσε να εντοπιστεί στην αλλαγή του κιρκαδικού μας ρυθμού, του βιολογικού μας δηλαδή ρολογιού: «Το κιρκάδιο σύστημα ελέγχει τους καθημερινούς συμπεριφορικούς και σωματικούς ρυθμούς. Η διαταραχή του κιρκαδικού ρυθμού δημιουργεί σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, με αποτέλεσμα χαμηλότερη γνωστική απόδοση και αυξημένο κίνδυνο για διάφορες καταστάσεις σωματικής και ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής David Plans, ανώτερος λέκτορας νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στην Αγγλία. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η ώρα που κοιμάται κάποιος μπορεί να προκαλέσει κάποια καρδιαγγειακή νόσο, αλλά θα μπορούσε, εάν επιβεβαιωθεί, να αποτελεί έναν πιθανό παράγοντα κινδύνου.

Η μελέτη 

Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκεκριμένη μελέτη ήταν σχετικά μεγάλο, καθώς ο δρ. Plans και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δεδομένα περισσότερων από 88 χιλιάδων αντρών και γυναικών, με μέση ηλικία τα 61 έτη, την περίοδο μεταξύ 2006 και 2010.

Οι πληροφορίες σχετικά με τις ώρες του ύπνου όσο και τις ώρες αφύπνισης για περισσότερο από μια βδομάδα προέκυψαν από μετρητές που φορούσαν οι συμμετέχοντες στους καρπούς τους και από ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν σχετικά με την υγεία τους και τον τρόπο ζωής τους.

Στην επανεξέταση των ερευνητών περίπου 6 χρόνια μετά την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης των συμμετεχόντων, το 3.6% αυτών εμφάνισαν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα. Οι περισσότεροι από αυτούς κοιμόντουσαν στις 12 το βράδυ ή ακόμα και αργότερα. Από την άλλη, όσοι είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα, έπεφταν στην αγκαλιά του Μορφέα μεταξύ 10 και 10.59 το βράδυ.

Ο κίνδυνος παρόλα αυτά διέφερε ανάλογα με την ώρα του ύπνου, καθώς όσοι έπεφταν για ύπνο μεταξύ 11 και 11:59 είχαν 12% υψηλότερο κίνδυνο και όσοι κοιμόντουσαν πριν από τις 10 το βράδυ είχαν 24% υψηλότερο κίνδυνο. Όσον αφορά τη διαφοροποίηση στα φύλα, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τις γυναίκες, ενώ για τους άντρες ο κίνδυνος ελλόχευε όταν πήγαιναν για ύπνο πριν τις 10 το βράδυ.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε συμβουλές με βάση τα νέα μας αποτελέσματα, καθώς έχουμε εντοπίσει μόνο μια συσχέτιση», σημειώνει παρόλα αυτά ο δρ. Plans. «Γενικότερα, ωστόσο, υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι το πρωινό φως επαναπρογραμματίζει τον κιρκάδικο ρυθμό και, επομένως, μπορεί να είναι ωφέλιμο στον υγιή ύπνο» καταλήγει.

Πώς θα κοιμηθούμε καλύτερα; Χρήσιμες είναι και οι συμβουλές που δίνει ο ίδιος, βασισμένες σε συνολικά ερευνητικά ευρήματα: «Κοιμηθείτε μια λογική ώρα και ξυπνήστε αρκετά νωρίς για να περάσετε λίγο χρόνο το πρωί έξω στο φως του ήλιου, αποφύγετε την έκθεση στο μπλε φως, το φως που εκπέμπουν δηλαδή οι ηλεκτρονικές συσκευές, την καφεϊνη αλλά και τον μεσημεριανό ύπνο μετά τις 4 το μεσημέρι. Χρησιμοποιήστε την κρεβατοκάμαρα μόνο για να κοιμηθείτε και ξαπλώστε μόνο σε περίπτωση που έχετε νυστάξει και όντως θέλετε να κοιμηθείτε». 

Διαβάστε επίσης: 

Πέντε λάθη που κάνουμε όλοι και χαλούν τον ύπνο μας

Ύπνος: Πέντε κίνδυνοι για όσους κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες

Related posts

Τέσσερις ασκήσεις γιόγκα που μειώνουν θεαματικά το άγχος και την ένταση

admin

Κορωνοϊός – Κουραστήκατε να ανησυχείτε για την Οmicron; Tips για να κυκλοφορείτε χωρίς άγχος

admin

HIIT στο πάρκο: Η τέλεια προπόνηση που δυναμώνει την καρδιά και καίει θερμίδες

admin

Πέντε ασκήσεις για δυνατό κορμό και κοιλιακούς σε μόλις 20′

admin

Με μάσκα στο γυμναστήριο: Τρία σημεία SOS που πρέπει να προσέξουμε

admin

Άσκηση: Να την αποφύγουμε αν είμαστε κουρασμένοι; Δείτε την απάντηση

admin

Οστεοπόρωση: Αυτές είναι οι καλύτερες ασκήσεις για γερά οστά

admin

Η top αντιγηραντική άσκηση για πιο δυνατό σώμα και μυαλό

admin

Η τεχνική για top αθλητικές επιδόσεις χωρίς προσπάθεια

admin

Αδυνάτισμα: Έξι λόγοι να χάσετε τα περιττά κιλά – Από ποιες παθήσεις γλυτώνετε

admin

Μνήμη: Αυτό είναι το καλύτερο τονωτικό – Δοκιμάστε το

admin

Με πόσο περπάτημα θα κάψουμε 3 σοκολατένια μπισκότα

admin