Image default
Food

Ποια είναι η ιδανική εβδομαδιαία μεταβολή βάρους

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που καλούμαστε εμείς οι διαιτολόγοι να απαντήσουμε από το πρώτο κιόλας ραντεβού με τον πελάτη είναι η εξής «Πόσα κιλά πρέπει να χάνω την εβδομάδα ή τον μήνα?», βάζοντας έτσι έναν στόχο για την ιδανική απώλεια βάρους. Η απάντηση φυσικά σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Πολλές φορές καλό θα ήταν να βάζουμε τον διαιτώμενο σε μια διαδικασία περαιτέρω σκέψης σε ότι έχει να κάνει με το βάρος αλλά και τον στόχο που έχει.

Αυτό που παρατηρούμε ρωτώντας τον διαιτώμενο τι ακριβώς θέλει να πετύχει μέσα από αυτή του τη προσπάθεια ή με τι σωματικό βάρος θα ήταν ικανοποιημένος, η απάντηση ως επί το πλείστον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε μια φυσιολογική απώλεια βάρους. Τις περισσότερες φορές οι διαιτώμενοι βάζουν σαν στόχο την μεγάλη και γρήγορη απώλεια κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο φυσικά και είναι λάθος ενώ σε πολλές περιπτώσεις εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Κοιτάμε λοιπόν ο στόχος μας να είναι εφικτός, συγκεκριμένος, μετρήσιμος και φυσικά να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κάτι ακόμη πολύ σημαντικό είναι όχι μόνο το τελικό νούμερο που θα δείξει η ζυγαριά αλλά η απώλεια λίπους, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η αλλαγή της σχέσης του ατόμου με την τροφή.

Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι δίαιτες που κατά καιρούς κυκλοφορούν οι οποίες υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους δεν έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς και με βάση τις πιο πρόσφατες συστάσεις για τη διατροφή, σε περίπτωση που έχουμε επιπλέον βάρος ο στόχος μας θα πρέπει να είναι αρχικά η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και η συνολική μείωση του βάρους μας κατά 5-10% από το αρχικό το οποίο κυρίως να είναι λίπος.

Μια ασφαλής απώλεια βάρους είναι το 0,5-1 κιλό την εβδομάδα ή αλλιώς το 1% του σωματικού μας βάρους, για παράδειγμα μια γυναίκα 60 κιλών καλό θα ήταν να χάνει 0,60 κιλά την εβδομάδα ένας άντρας 90 κιλών καλό θα ήταν να χάνει 0,9 κιλά την εβδομάδα. Επίσης η συνολική απώλεια ανά μήνα θα πρέπει να είναι 2-4 κιλά και όχι περισσότερο.

Μισό κιλό λίπους αποδίδει 3500kcal θερμίδες οπότε για να χάνουμε 0,5 κιλό την εβδομάδα χρειαζόμαστε μείωση 500 θερμίδων την ημέρα (500kcal X 7 μέρες=3.500 kcal). Αντίστοιχα για να χάσουμε 1 κιλό την εβδομάδα χρειαζόμαστε μείωση 1000 θερμίδων την ημέρα. Βέβαια πολύ σημαντικό είναι η διατροφή που θα ακολουθήσουμε να μην είναι κάτω από 1200kcal για τις γυναίκες και 1500kcal για τους άντρες.

Δίαιτες κάτω από αυτές τις θερμίδες δεν μπορούν να μας καλύψουν σε θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη φυσιολογική λειτουργιά του οργανισμού μας (όπως τη λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου κτλ). Ακόμη η διατροφή – δίαιτα που θα ακολουθήσουμε εκτός από τις θερμίδες θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη έτσι ώστε να έχει όλα τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λιπίδια, υδατάνθρακες) στις επιτρεπόμενες αναλογίες.

Επίσης θα πρέπει να είναι πλήρης σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες τα οποία είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον φροντίζουμε να βάλουμε την άσκηση στην καθημερινότητα μας, να ελαττώσουμε την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, ενώ παράλληλα να βελτιώσουμε την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε επιλέγοντας τοπικά προϊόντα εποχής, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα-τυποποιημένα τρόφιμα.

Συμπερασματικά μια απώλεια βάρους 0,5-1 κιλό/ εβδομάδα ή συνολικά η απώλεια του 5-10% του βάρους μας έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σε συνδυασμό φυσικά με τη μείωση του σωματικού λίπους και τη μείωση της περιμέτρου μέσης. Μερικά από αυτά τα οφέλη είναι ότι συμβάλλει στη μείωση της υπέρτασης, στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στη μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών.

Βιβλιογραφία:

  • «Dietary guidelines for Americans 2015-2020, eight edition», USDA, chapter 1
  • «Want to lose weight?», food fact sheet, British dietetic association (BDA), 2019, bda.uk.com/foodfacts
  • «Position of the American Dietetic Association: Weight Management», 2009 Journal of the American Dietetic Association, 0002-8223/09/10902-0016$36.00/0, doi: 10.1016/j.jada.2008.11.041
  • «Beneficial health effects of modest weight loss.» Goldstein DJ, PMID:1322866, [01 Jun 1992, 16(6):397-415], https://europepmc.org/abstract/med/1322866

 

Ποια είναι η ιδανική εβδομαδιαία μεταβολή βάρους | -.

Related posts

Μελομακάρονα με… βρώμη!

admin

Εύκολα τυροπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού

admin

Φάβα με χταπόδι και κάπαρη

admin

Πένες με καλαμπόκι

admin

Μηλοπιτάκια της Εύης: Πεντανόστιμα & έτοιμα σε 10 λεπτά!

admin

Parfait με μπισκότα digestive, φρούτα και μέλι

admin

Λαζάνια με πράσα

admin

Άγρια χόρτα με αυγά

admin

Συνταγές για θρεπτικά & υγιεινά σνακ

admin

Ενεργοποιημένος Καφές ή ο καφές των επιστημόνων

admin

Healthy pot με Μιράντα 30% λιγότερη ζάχαρη

admin

Μπάρα δημητριακών με βρώμη και σουσάμι

admin