Image default
Teen

Πνεύμονες: Τι τους προκαλούν οι συχνές βρογχίτιδες στην παιδική ηλικία

Πολλά παιδιά θα περάσουν μια βρογχίτιδα στην πρώιμη παιδική ηλικία και αυτό μπορεί να επηρεάσει την μετέπειτα υγεία των πνευμόνων τους σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της Μονάδας Αλλεργίας και Πνευμονικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, όσα παιδιά είχαν πάθει βρογχίτιδα τουλάχιστον μία φορά πριν από την ηλικία των επτά ετών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πνευμονικές παθήσεις στη μετέπειτα ζωή τους.

Οι πιο συνήθεις πνευμονοπάθειες, από τις οποίες έπασχαν τα άτομα αυτά μέχρι την ηλικία των 53 ετών ήταν το άσθμα και η πνευμονία και όχι η χρόνια βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο BMJ Open Respiratory Research και πρόκειται για μία από τις παλαιότερες μακροπρόθεσμες μελέτες υγείας στον κόσμο με τίτλο Tasmanian Longitudinal Health Study, η οποία παρακολούθησε 8.583 άτομα που γεννήθηκαν στην Τασμανία το 1961 και ξεκίνησαν το σχολείο το 1968. Όπως επισημαίνει η επικεφαλής συγγραφέας δρ Jennifer Perret, «τα παιδιά με παρατεταμένη βακτηριακή βρογχίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής χρόνιας λοιμώδους πνευμονοπάθειας μετά από δύο έως πέντε χρόνια, οπότε μελέτες όπως η δική μας τεκμηριώνουν τη δυνατότητα των συμπτωματικών παιδιών να αναπτύξουν πνευμονικές παθήσεις, όπως άσθμα και αλλαγές στην πνευμονική λειτουργία, μέχρι τα μέσα της ενήλικης ζωής».

H ερευνητική ομάδα διαπίστωσε τη σχέση μεταξύ της παιδικής βρογχίτιδας και των πνευμονικών δυσλειτουργιών των ενηλίκων, διερευνώντας τους αρχικούς συμμετέχοντες της μελέτης. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 46 χρόνια κατά μέσο όρο με το 42% να συμπληρώνει ένα άλλο ερωτηματολόγιο, μαζί με τους ασθενείς με κάποια διαγνωσμένη πνευμονική πάθηση και μιας κλινικής εξέτασης, μεταξύ 2012 και 2016.

Μετά και την κατηγοριοποίηση των συμμετεχόντων σε ομάδες με βάση τον αριθμό και τη διάρκεια των επεισοδίων βρογχίτιδας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο πιο συχνά ένα άτομο είχε διαγνωστεί από γιατρό με πνευμονία και άσθμα, τόσο πιο πιθανό ήταν να είχε βρογχίτιδα στην παιδική ηλικία.

«Σε σύγκριση με την πλειοψηφία που δεν έπασχε ποτέ από βρογχίτιδα, υπήρχε μια αυξητική τάση του κινδύνου για μεταγενέστερο άσθμα και πνευμονία, που ενισχυόταν όσο πιο συχνά ένα άτομο έπασχε από βρογχίτιδα ως παιδί, και ιδίως αν είχε επαναλαμβανόμενα επεισόδια που παρατείνονταν για τουλάχιστον ένα μήνα σε διάρκεια» εξηγεί η δρ. Jennifer Perret.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα διευκολύνει τους γιατρούς να εντοπίσουν τα παιδιά που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια πιο στενή παρακολούθηση και έγκαιρες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να διατηρηθούν υγιή μέχρι τα μέσα της ενήλικης ζωής τους.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός: Η νόσηση μπορεί να επιδεινώσει το παιδικό άσθμα

Άσθμα: Ο παράγοντας που αφορά τη μητέρα και αυξάνει τον κίνδυνο για το παιδί

Related posts

Υπερθέρμανση πλανήτη: Ποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα στους κινδύνους που εγκυμονεί

admin

Παππούς-γιαγιά: Έτσι θέτουν το παιδί σε κίνδυνο χωρίς να το θέλουν

admin

Έρευνα: Δεν σχετίζεται ο κορωνοϊός με εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά

admin

Παιδί δύσκολο με το φαγητό; Τι σημαίνει αυτό για την ανάπτυξή του

admin

Εννιάχρονα παιδιά με διατροφική διαταραχή: Τα ύποπτα συμπτώματα

admin

Εγκυμοσύνη: Τι να προσέχει η έγκυος στις διακοπές

admin

Πνεύμονες: Το μυστικό που τους δυναμώνει

admin

Κάνει το παιδί τους άλλους να γελούν; Γιατί αυτό πρέπει να σας κάνει περήφανους

admin

Παιδική και Εφηβική Παχυσαρκία: Ένα σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας

admin

Χανιά: Σε ΜΕΘ κοριτσάκι μόλις 5 ημερών με κορωνοϊό

admin

Θρίλερ με τα αίτια θανάτου της 3χρονης στο Παίδων

admin

Αγόρακι 5 ετών με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις διακομίστηκε από τη Σκόπελο στον Βόλο

admin