15.9 C
Athens
November 30, 2023
Trending now

Βασίλης Γιακουμάρος: «Αν όσοι έχουν χιλιάδες followers, γεμίζανε τα θέατρα…

Έρωτας Φυγάς – Η Δένια Μιμερίνη σατιρίζει το πρόωρο φινάλε:…

Φάρμα – Κατέρρευσε η Νάσια πριν τη μονομαχία: «Σπάει η…

Milky Way: Mία παράξενη γυναίκα αυτοσαρκάζεται μέσα στο τέλμα της

Πόπη Μαλλιωτάκη: Ποζάρει ως σέξι αγιοβασιλίτσα στον καναπέ και ανάβει…

Η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου ζητά να ερωτηθεί για πολιτικά φαινόμενα δηλώντας…

coollife.gr

  • Home
  • Health
  • Beauty
  • Fitness
  • Fashion
  • Love
  • Food
  • LifeStyle
  • Teen
  • Travel
  • Must
  • INSTA
  • ShowBiz
Coollife
  • Home
  • Teen
  • Παιδιά-κορωνοϊός: Πώς λειτουργεί το ένζυμο που «κλείνει την πόρτα» στον ιό για τα παιδιά μικρής ηλικίας
Teen

Παιδιά-κορωνοϊός: Πώς λειτουργεί το ένζυμο που «κλείνει την πόρτα» στον ιό για τα παιδιά μικρής ηλικίας

May 22, 2020

Στο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο κορωνοϊός στο ανθρώπινο σώμα και το οποίο εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά αναφέρθηκε την Πέμπτη ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα κύρια ευρήματα της εργασίας που δημοσιεύτηκε στο  περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA) και στην οποία ερευνητές προσδιόρισαν ένα παράγοντα που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή τη διαφορά με την οποία προσβάλλει ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 ορισμένες ευπαθείς ομάδες (π.χ ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα όπως υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο).

Πολλές μελέτες έχουν επισημάνει τα χαμηλά ποσοστά λοίμωξης με τον SARS-CoV-2 στα παιδιά, τα οποία φαίνεται ότι έχουν λιγότερα και λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Σε μια μελέτη από την Κίνα, εξετάστηκαν άτομα με στενές επαφές με ασθενείς με COVID-19, και διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά μόλυνσης στα παιδιά ήταν συγκρίσιμα με τα ποσοστά σε νεότερους ενήλικες (ηλικίας 30-49 ετών) αλλά ήταν σημαντικά χαμηλότερα από ότι σε ηλικιωμένους ασθενείς (ηλικίας ≥60 ετών).

Στην Ισλανδία, μεταξύ των ατόμων με σχετικά υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, διαπιστώθηκε μόλυνση από τον SARS-CoV-2 στο 6.7% των παιδιών κάτω των 10 ετών σε σύγκριση με το 13.7% των ατόμων ηλικίας 10 ετών και άνω. Όμως στην μαζική εξέταση του γενικού πληθυσμού, δεν διαπιστώθηκαν κρούσματα SARS-CoV-2 σε παιδιά κάτω των 10 ετών, σε σύγκριση με 0.8% των ατόμων ηλικίας άνω των 10 ετών.

Φαίνεται ότι και στις ΗΠΑ η συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης SARS-CoV-2 σε παιδιά είναι χαμηλότερη των ενηλίκων. Μια μελέτη που ονομάζεται Human Epidemiology and Response to SARS-CoV-2 (HEROS), και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθήσει 6000 παιδιά για να προσδιορίσει παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της COVID-19.

Τα αίτια αυτής της διαφοράς αποτελούν αντικείμενο έρευνας, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιθανές θεραπείες ή στρατηγικές πρόληψης. Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA), ερευνητές προσδιόρισαν ένα παράγοντα που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή την διαφορά σε σημαντικό βαθμό. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα κύρια ευρήματα της εργασίας.

Το ρινικό επιθήλιο είναι μία από τις πρώτες θέσεις λοίμωξης με τον SARS-CoV-2. Οι ερευνητές μελέτησαν τη γονιδιακή έκφραση (δηλαδή κατά πόσο το γονίδιο που περιέχει μια πληροφορία τελικά εκφράζεται) σε δείγματα από ρινικό επιθήλιο. Πιο συγκεκριμένα, εξέτασαν την έκφραση του γονιδίου που κωδικοποιεί το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2) που βρίσκεται στην κυτταρική επιφάνεια.

Έχει αποδειχθεί ότι η πρωτεΐνη-ακίδα του ιού SARS-CoV-2 συνδέεται με το ένζυμο αυτό πάνω στο κύτταρο, ώστε ο ιός να μπορέσει τελικά να μπει μέσα στα κύτταρα. Μεταξύ μιας ομάδας 305 ατόμων ηλικίας 4 έως 60 ετών, φάνηκε ότι η έκφραση του γονιδίου της ACE2 είχε συσχέτιση με την ηλικία, έτσι τα μικρότερα παιδιά (4-9 ετών) είχαν σημαντικά χαμηλότερη έκφραση σε σύγκριση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες και αυτή αυξανόταν στα μεγαλύτερα παιδιά (ηλικίας 10-17 ετών), κατόπιν στους νεαρούς ενήλικες (18-24 ετών) και ακόμα περισσότερο στους ενήλικες (≥25 έως 60 ετών).

Ο υποδοχέας ACE2 είναι η θέση που συνδέεται η πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2. Η ακίδα έχει μια περιοχή που προσδένεται στον ACE2, όμως για να αποκαλυφθεί αυτή η περιοχή και να συνδεθεί πρέπει πρώτα να υποστεί «επεξεργασία» από μια άλλη πρωτεΐνη, την TMPRSS2, που επίσης βρίσκεται πάνω στα ανθρώπινα κύτταρα. Η TMPRSS2 φαίνεται να διασπά το «κάλυμμα» της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2, επιτρέποντας τη σύνδεση με τον ACE2 και την είσοδο του ιού ώστε να πολλαπλασιαστεί.

Σε μελέτη όπου αναλύθηκε η έκφραση του RNA σε επίπεδο μοναδιαίου κυττάρου (δηλαδή σε κάθε ένα κύτταρο ξεχωριστά) χαρτογραφήθηκε η έκφραση της ACE2 σε διάφορα κύτταρα. Εκεί διαπιστώθηκε ότι η ACE2 εκφράζεται στα εκκριτικά κύτταρα του ρινικού επιθηλίου (στην ανώτερη αναπνευστική οδό δηλαδή) και στα κυψελιδικά κύτταρα (πνευμονοκύτταρα) τύπου II της κατώτερης αναπνευστικής οδού (στον πνεύμονα). Σε ινωτικούς ιστούς ανθρώπινου πνεύμονα, μόνο το 1.4% των κυψελιδικών κυττάρων τύπου II εξέφραζε την ACE2 και μόνο 0.8% εξέφραζε τόσο την ACE2 όσο και την TMPRSS2. Σε χειρουργικά δείγματα από ηθμοειδείς κόλπους (τμήμα του ανώτερου αναπνευστικού), το 1.3% όλων των εκκριτικών κυττάρων εξέφραζαν ACE2 ενώ 0.3% εξέφρασαν τόσο ACE2 όσο και TMPRSS2 αλλά αυτό ήταν υψηλότερο μεταξύ των εκκριτικών κυπελλοειδών κυττάρων.

Φαίνεται δηλαδή, ότι ο αριθμός κυττάρων στην αναπνευστική οδό που εκφράζουν ACE2 είναι μάλλον περιορισμένος. Η περαιτέρω αξιολόγηση της έκφρασης ACE2 σε επίπεδο μοναδιαίου κυττάρου και σε παιδιά, θα μπορούσε να βοηθήσει να καταλάβουμε αν στα παιδιά ένα χαμηλότερο ποσοστό κυττάρων εκφράζει την ACE2 ή αν αυτό που συμβαίνει είναι ουσιαστικά μείωση της έκφρασης της ACE2 ανά κύτταρο.

Το ACE2 έχει σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση της δράσης του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (του ACE). Το ACE αποκόπτει την αγγειοτενσίνη II από την αγγειοτενσίνη I. Κατόπιν, η αγγειοτενσίνη II μπορεί να προκαλέσει αγγειοσύσπαση, φλεγμονή και ίνωση. Το ACE2 όμως μπορεί να διασπάσει την αγγειοτενσίνη II σε αγγειοτενσίνη 1-7, η οποία μπορεί να καταστέλλει τη φλεγμονή και την ίνωση και να προκαλέσει αγγειοδιαστολή. Σε προηγούμενες μελέτες έχει βρεθεί ότι το ACE2 παίζει προστατευτικό ρόλο σε σοβαρό πνευμονική βλάβη σε ποντίκια. Έτσι, στο ρινικό επιθήλιο, η χαμηλότερη έκφραση ACE2 θα μπορούσε να ελαττώσει τον κίνδυνο λοίμωξης από τον SARS-CoV-2, όμως στην κατώτερη αναπνευστική οδό (δηλαδή στον πνεύμονα) , η μειωμένη έκφραση του ACE2 θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και πνευμονικής βλάβης.

Βέβαια στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMΑ, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η έκφραση του ACE2 στο ρινικό επιθήλιο (την οποία μελέτησαν) δεν αντικατοπτρίζει την έκφραση ACE2 στο πνευμονικό επιθήλιο (το οποίο δεν μελέτησαν). Επιπλέον τονίζουν ότι η έκφραση του ACE2 στην κατώτερη αναπνευστική οδό βρίσκεται υπό διαφορετική ρύθμιση.

Αυτό τονίζει τη σημασία της κατανόησης της κατανομής του ACE2 στα διάφορα κύτταρα σε διάφορα μέρη του αναπνευστικού (και άλλων οργάνων όπως έχει διαπιστωθεί πρόσφατα). Επίσης έχει σημασία η μελέτη της κατανομή του ACE2 που βρίσκεται συνδεδεμένο πάνω στα κύτταρα και του ACE2 που κυκλοφορεί ελεύθερο στο πλάσμα. Το ACE2 αποσπάται από την κυτταρική μεμβράνη κατά τη σύνδεση του με τον SARS-CoV-2, απελευθερώνοντας το ACE2 στο πλάσμα. Ο ρόλος του διαλυτού ACE2 στην εξουδετέρωση του ιού SARS-CoV-2 έχει δειχθεί πρόσφατα σε πειράματα in vitro, αλλά η δεν έχει ακόμη καθοριστεί ακόμα η δραστικότητα του in vivo, σαν πιθανή θεραπευτική στρατηγική.

Ειδήσεις σήμερα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
  • Τεχνητή Νοημοσύνη εντοπίζει 9 αλλαγές στον εγκέφαλο των παιδιών με ΔΕΠΥ – Τι αλλάζει στη διάγνωση
    November 30, 202329
  • Εκφοβισμός: Γιατί είναι τόσο σκληρά τα παιδιά που κάνουν bullying – Μία ψυχολόγος εξηγεί
    November 30, 202319
  • «Επιτρέπεται» να κοιμάται η μαμά με το μωρό στο ίδιο κρεβάτι; Οι ειδικοί απαντούν
    November 29, 202336
  • Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει τα παιδιά – «Ένα στα 3 εκτίθεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα»
    November 28, 202356
  • Γονείς: Πέντε τοξικές φράσεις που πληγώνουν το παιδί – Μοιάζουν αθώες, αλλά δεν είναι
    November 28, 202351
  • Οι γυναίκες με ρευματική νόσο μπορούν να γεννήσουν υγιή παιδιά
    November 28, 202340
  • Γονείς: Πέντε (όχι και τόσο) αθώα συμπτώματα που δε θα πρέπει να αγνοήσετε
    November 27, 202332
  • Έφηβοι: Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να τους μιλήσετε σοβαρά; Μια ψυχολόγος συμβουλεύει
    November 24, 202353
previous post
Tα νέα μαγιό Yamamay είναι εδώ και είναι απλά υπέροχα!
next post
Racerback Top: Το μόνο basic κομμάτι που χρειάζεσαι τώρα

Related posts

Τεχνητή Νοημοσύνη εντοπίζει 9 αλλαγές στον εγκέφαλο των παιδιών με ΔΕΠΥ – Τι αλλάζει στη διάγνωση

adminNovember 30, 2023

Εκφοβισμός: Γιατί είναι τόσο σκληρά τα παιδιά που κάνουν bullying – Μία ψυχολόγος εξηγεί

adminNovember 30, 2023

«Επιτρέπεται» να κοιμάται η μαμά με το μωρό στο ίδιο κρεβάτι; Οι ειδικοί απαντούν

adminNovember 29, 2023

Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει τα παιδιά – «Ένα στα 3 εκτίθεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα»

adminNovember 28, 2023

Γονείς: Πέντε τοξικές φράσεις που πληγώνουν το παιδί – Μοιάζουν αθώες, αλλά δεν είναι

adminNovember 28, 2023

Οι γυναίκες με ρευματική νόσο μπορούν να γεννήσουν υγιή παιδιά

adminNovember 28, 2023

Γονείς: Πέντε (όχι και τόσο) αθώα συμπτώματα που δε θα πρέπει να αγνοήσετε

adminNovember 27, 2023

Έφηβοι: Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να τους μιλήσετε σοβαρά; Μια ψυχολόγος συμβουλεύει

adminNovember 24, 2023

Εγκυμοσύνη: Πώς το έμβρυο προστατεύει τη μητέρα από τα αυτοάνοσα

adminNovember 23, 2023

Κλιματική αλλαγή: Μια αναδυόμενη απειλή για τις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά

adminNovember 22, 2023

Έτσι τα «πρωτάκια» μαθαίνουν να διαβάζουν καλύτερα και γίνονται «αστέρια» στην ορθογραφία

adminNovember 20, 2023

Παθητικό κάπνισμα: Πόσο επικίνδυνο είναι για τα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο

adminNovember 19, 2023

MOST POPULAR

28
Nov

Άννα Φόνσου: «Του είπα ότι είναι ο μοναδικός άντρας που θέλω να...

adminNovember 28, 2023
14
Nov

Ελένη Μενεγάκη: Επέλεξε παρόμοιο caramel φόρεμα με τη Σία Κοσιώνη και την...

adminNovember 14, 2023
13
Nov
November 13, 2023

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ;

adminNovember 13, 2023November 13, 2023
21
Nov

Σοφία της Ισπανίας: Με αυτό το στιλιστικό τρικ έδωσε χρώμα στην κομψή...

adminNovember 21, 2023
17
Nov

Κώστας Μαρτάκης: «Δεν κρύβομαι, απλά δεν θέλω να το μοιραστώ και δεν...

info@queen.gr QueenNovember 17, 2023
09
Jul

Τηλεθέαση Παρασκευής (7/7): Στην κορυφή οι σειρές «Σασμός» και «Αυτή η νύχτα...

adminJuly 9, 2023
26
Jun

Εκλογές 2023: Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Στις 17:00 η ανακοίνωση...

adminJune 26, 2023
09
Jul

Ιωάννα Τούνη: Στη Σύρο μαζί με τον γιο της για χάρη του...

adminJuly 9, 2023
05
Jul

Ελένη Μενεγάκη: «Ήμουν 23 ετών, αν δεν δούλευα τότε…»

adminJuly 5, 2023
17
Jun

Survivor All Star: Πότε θα γίνει ο μεγάλος τελικός;

adminJune 17, 2023
Athens
clear sky
71%
1.8km/h
0%
16°C
18°
13°
15°
Thu
14°
Fri
15°
Sat
17°
Sun
15°
Mon

RSS thetimes.gr

  • Επιστολή Κασσελάκη σε Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα και Κωνσταντοπούλου για τα Γλυπτά
  • Αχτσιόγλου κατά Κασσελάκη: Εξαιρετικά προβληματικές οι θέσεις του, δεν θυμίζουν Αριστερά
  • Nicky και Paris Hilton: Με τους γιους τους στη παραλία
  • Wow! Η Κατερίνα Παπουτσάκη μάς δείχνει το μακιγιάζ με κρυστάλλους- Να πώς θα το κάνεις κι εσύ
  • Επ’ αόριστον συνέχιση της αποχής αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι Αθήνας, Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσου
  • Παυλόπουλος: Η στρατιωτική-πολεμική ιδιοφυία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
  • Στο Ντουμπάι ο Μητσοτάκης: Μιλά το Σάββατο στην 28η Διάσκεψη για το Κλίμα – Βλέπει αύριο Τζον Κέρι και Αλ Τζαμπέρ
  • Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Βασίλη Βασιλικό
  • Ρωσία: Ακαδημαϊκός που κατηγορείται ότι χρηματοδοτούσε το Ίδρυμα του Ναβάλνι, στέλνεται σε ψυχιατρική κλινική με δικαστική απόφαση
  • Σωκράτης Φάμελλος: Έχουμε την ευθύνη να τιμήσουμε την ψήφο των πολιτών και το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας έδωσαν

RSS sofokleous10.gr

  • Δείτε live: Η ομιλία Κασσελάκη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Οι 11 δεν σεβάστηκαν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να παραδώσουν τις έδρες τους
  • Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Google: «Οι τρεις δημόσιοι τομείς εφαρμογής της ΑΙ στην Ελλάδα, στόχος να γίνουμε παγκόσμιο κέντρο»
  • ΔΥΠΑ: Τη Δευτέρα ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και δώρου Χριστουγέννων
  • Αντιπαράθεση Θεοχάρη με αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο των κόκκινων δανείων
  • Ο Γεραπετρίτης θα ενημερώσει αύριο τα κόμματα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία
  • Γερουλάνος: 9 προτάσεις και 4 νέες τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια
  • Νίκος Παπανδρέου: Μπαίνει τέλος σε καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και ακτιβιστών στην Ευρώπη
  • Βασίλης Βασιλικός – Τσίπρας: Θα λείψει στην Ελλάδα, την Αριστερά, την Τέχνη
  • Συλλεκτικό νόμισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο του «Έτους Σαμαράκη»
  • e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες

RSS CARSNEWS

  • Οι πιο ακριβοπληρωμένοι πιλότοι της F1 για το 2023
  • Χάμιλτον: Τεράστια η πίεση για αποτελέσματα το 2024
  • Ampere: Μια ιστορία τεχνολογίας που προωθεί την βιώσιμη ανάπτυξη
  • Αποτελέσματα Πανελλήνιου Φωτογραφικού Διαγωνισμού της ΜΟΤ.Ο.Ε. με θέμα ΤΑΞΙΔΙ & ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ
  • Φορτσάρουν οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. – Βεβαιώθηκαν 4.015 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε μια ημέρα
  • Το Ράλι Παλάδιο 2023 έρχεται το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου με 39 συμμετοχές
  • Το νέο Dacia Duster είναι στιβαρό και με σύγχρονα κινητήρια συστήματα
  • Νέο Lexus LBX: 5 πράγματα για το νέο SUV που έρχεται
  • Η Triumph αποκάλυψε τη νέα Motocross TF 250-X – Δείτε τις προδιαγραφές για τη πρώτη μοτοσυκλέτα ΜΧ της Triumph – VIDEO – Φωτογραφίες
  • H Mercedes και το… Έβερεστ
Coollife.gr
Το νούμερο ένα site για μία χαλαρή και ευχάριστη ζωή!
Contact us: sofokleous10.gr@gmail.com
@2019 - coollife.gr. All Right Reserved.
  • Terms
  • Contact us
Coollife.gr
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutubeSnapchat
  • Home
  • Health
  • Beauty
  • Fitness
  • Fashion
  • Love
  • Food
  • LifeStyle
  • Teen
  • Travel
  • Must
  • INSTA
  • ShowBiz