Image default
Love

Ο κορωνοϊός μείωσε τις περιστασιακές σχέσεις. Τι δείχνει νέα ελληνική έρευνα

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.000 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 54 ετών. Τι έδειξαν οι απαντήσεις τους. Ποιος είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο αποφεύγουν τις περιστασιακές σχέσεις

Σημαντική μεταστροφή στην ερωτική συμπεριφορά των ενηλίκων στη χώρα μας αποτυπώνει νέα έρευνα. Όπως αποκαλύπτει, λόγω του φόβου που προκαλεί ο κορωνοϊός, αποφεύγουν πλέον τις περιστασιακές σχέσεις.

Περισσότερο από το 78% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι στη διάρκεια της πανδημίας δεν έχουν απατήσει τον/την σύντροφό τους. Επιπλέον, περισσότερο από το 80% δήλωσαν ότι φοβούνται πως οι περιστασιακές σχέσεις διασπείρουν τον επικίνδυνο ιό.

Τα νέα ευρήματα είναι εν διαμέτρου αντίθετα από εκείνα που είχαν αποτυπωθεί πέρυσι, μετά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Τότε είχε φανεί πως η άρση του lockdown είχε συνοδευτεί από κατακόρυφη αύξηση της απιστίας.

Για τους επιστήμονες του Ανδρολογικού Ινστιτούτου που πραγματοποίησαν την έρευνα, αυτό ήταν λογικό. «Η στέρηση της ελευθερίας οδηγεί πάντα σε ασυδοσία, όπως και οι απαγορεύσεις ήταν πάντα το ελιξίριο της αμαρτωλής ανθρώπινης φύσης» λέει ο πρόεδρός του δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός-ουρολόγος ανδρολόγος.

Η νέα έρευνα, όμως, διεξήχθη εν μέσω αυξημένης μεταδοτικότητας, νέων μεταλλάξεων και απειλής θανάτου στις εντατικές. Στόχος της ήταν να εξακριβωθεί πως επηρεάζει την ερωτική ζωή ο φόβος που προκαλεί ο κορωνοϊός. «Η  κυρίαρχη ερευνητική υπόθεση ήταν πως ο φόβος, που έγινε μια καθημερινή σκέψη στην ζωή στον πλανήτη, μπορεί να επηρεάζει την ερωτική ζωή σε όλες τις εκδηλώσεις της», εξηγεί ο ειδικός.

Τα ευρήματα

Η έρευνα  διενεργήθηκε με τη μέθοδο των διαδικτυακών ερωτηματολογίων. Συμμετείχαν 2.000 ενήλικες (ηλικιακές ομάδες 18-54 ετών) απ’ όλη τη χώρα. Το 78,40% των ερωτηθέντων είπαν ότι δεν έχουν απατήσει το ταίρι τους στη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, το 83,70% είπαν πως φοβούνται ότι ο κορωνοϊός μπορεί να διασπείρεται με τις περιστασιακές σχέσεις.

Ωστόσο, «είναι νομοτελειακό δεδομένο ιστορικά, πολιτιστικά και κοινωνικά πως ο άνθρωπος… έχει ανάγκη την απιστία που είναι φυσική ανθρώπινη ιδιότητα», λέει ο ειδικός. Ίσως γι’ αυτό, «η παγκόσμια στατιστική υποστηρίζει πως ερωτική, συζυγική και συντροφική πίστη τηρείται μόνο στο 5% των ζευγαριών, που είναι αυστηρά μονογαμικά», συνεχίζει.

Ο φόβος, όμως, αναδεικνύεται ένας παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τα πάντα, μεσούσης της πανδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Κάταγμα πέους: Μία άγνωστη απειλή του καλοκαιριού για τους άνδρες

admin

Καλοκαίρι: Η βιταμίνη D μπορεί να αυξάνει την ερωτική επιθυμία

admin

Όρχεις: Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις τους και πως αντιμετωπίζονται

admin

Τι να προσέχετε όταν κάνετε σεξ στις διακοπές. Πώς να μείνετε ασφαλείς

admin

Κυστίτιδα το καλοκαίρι: Τι αυξάνει τον κίνδυνο και πώς να προφυλαχθείτε

admin

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες της και πως γίνεται η διάγνωση

admin

Στο ναδίρ η ερωτική επιθυμία των Ελλήνων. Ποιες είναι οι αιτίες, σύμφωνα με νέα έρευνα

admin

Που οφείλεται η κάμψη του πέους και πότε χρειάζεται χειρουργική θεραπεία

admin

Οι επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στην σεξουαλική ζωή σε άνδρες και γυναίκες

admin

Σεξ: Πως επηρεάζει τις γυναίκες μια υγιής ερωτική ζωή

admin

Στυτική δυσλειτουργία: Οι άγνωστοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

admin

Καρκίνος του στόματος: Η σχέση με τον ιό HPV. Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

admin