Health

Ο κορονοϊός μεταλλάσσεται για να γίνει πιο μεταδοτικός από αέρος, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Μέριλαντ δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό εκπνέουν μολυσματικά σταγονίδια στην αναπνοή τους.

Και όσοι έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Άλφα (το κυρίαρχο στέλεχος που κυκλοφορούσε όταν διεξήχθη μελέτη) απέβαλαν 43 έως 100 φορές περισσότερο ιικό φορτίο στον αέρα από ό,τι τα άτομα που μολύνθηκαν με τα αρχικά στελέχη του ιού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι χαλαρές υφασμάτινες και οι χειρουργικές μάσκες μείωσαν την ποσότητα του ιού που εξέρχεται στον αέρα γύρω από τα μολυσμένα άτομα κατά το ήμισυ. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases.

«Η τελευταία μας μελέτη παρέχει περαιτέρω αποδείξεις για την σημασία της αερομεταφερόμενης μετάδοσης», δήλωσε ο δρ. Don Milton, καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο University of Maryland School of Public Health (UMD SPH). «Γνωρίζουμε ότι η παραλλαγή Δέλτα που κυκλοφορεί τώρα είναι ακόμη πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Άλφα. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι παραλλαγές βελτιώνονται συνεχώς στον αέρα, οπότε πρέπει να παρέχουμε καλύτερο αερισμό και να φοράμε σφιχτές μάσκες, πέραν από τον εμβολιασμό, για να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού.

Η ποσότητα του ιού στον αέρα που προερχόταν από λοιμώξεις της παραλλαγής Άλφα ήταν πολύ μεγαλύτερη (18 φορές μεγαλύτερη) από ό,τι θα μπορούσε να εξηγηθεί από τις αυξημένες ποσότητες ιού στα ρινικά επιχρίσματα και το σάλιο.

Ένας από τους κύριους συγγραφείς, διδάκτορας Jianyu Lai, εξήγησε: «Γνωρίζαμε ήδη ότι ο κορονοϊός στο σάλιο και τα ρινικά επιχρίσματα αυξήθηκε στις λοιμώξεις της παραλλαγής Άλφα. Ο κορονοϊός από την μύτη και το στόμα μπορεί να μεταδοθεί με αερολύματα μεγάλων σταγονιδίων. Αλλά, η μελέτη μας δείχνει ότι το ιικό φορτίο στα εκπνεόμενα αερολύματα αυξάνεται στις νέες παραλλαγές«.

Αυτές οι σημαντικές αυξήσεις του ιού στον αέρα από λοιμώξεις Άλφα συνέβησαν πριν από την άφιξη της παραλλαγής Δέλταa και υποδηλώνουν ότι ο κορονοϊός εξελίσσεται για να είναι καλύτερος στο να ταξιδεύει στον αέρα.

Κορονοϊός: Μάσκες εναντίον αερομετάδοσης

Για να ελέγξουν εάν οι μάσκες προσώπου λειτουργούν για να εμποδίσουν την μετάδοση του κορονοϊού μεταξύ των ανθρώπων, οι ερευνητές μέτρησαν πόσο ιικό φορτίο SARS-CoV-2 εκπνέεται στον αέρα. Επίσης μέτρησαν πόσο λιγότερο ιικό εξέπνεαν άτομα που νοσούν από COVID-19 αφότου φόρεσαν υφασμάτινη ή χειρουργική μάσκα.

Οι μάσκες μείωσαν κατά περίπου 50% τα ιικά σωματίδια στον αέρα γύρω από τον ασθενή με COVID-19. Δυστυχώς, οι χαλαρά εφαρμοσμένες υφασμάτινες και χειρουργικές μάσκες δεν εμπόδισαν τον μολυσματικό ιό να εξέλθει στον αέρα.

Η δρ. Jennifer German, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: “Τα μηνύματα από αυτήν την έρευνα είναι ότι ο κορονοϊός που μπορεί να εξέλθει κατά την εκπνοή, γίνεται καλύτερος στο να αερομεταφέρεται, αλλά και ότι η χρήση μάσκας μειώνει την πιθανότητα να τον εκπνέεις στους άλλους”.

Αυτό σημαίνει ότι μια πολυεπίπεδη προσέγγιση των μέτρων ελέγχου (συμπεριλαμβανομένου του βελτιωμένου εξαερισμού, του αυξημένου φιλτραρίσματος, της υπεριώδους ακτινοβολίας και των σφιχτών μασκών, πέραν φυσικά του εμβολιασμού) είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων απέναντι στην COVID-19.

-: https://medicalxpress.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιεμβολιαστές κάνουν γαργάρες με Betadine: Τι αναγκάστηκε να απαντήσει η εταιρεία!

Κορονοϊός: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε την υφασμάτινη μάσκα

Με αυτήν τη βιταμίνη δεν θα αρρωστήσετε σοβαρά από την COVID-19: Νέες ενδείξεις από έρευνα

Κορονοϊός: Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να μας προστατεύουν από την σοβαρή COVID

Related posts

Τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύεται να ανιχνεύει 3 από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους σε λίγα λεπτά από μια σταγόνα αίμα

admin

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν χάρη στα εμβόλια τα τελευταία 50 χρόνια

admin

ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή

admin

Έντονη δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών για το σύστημα υγείας – Ικανοποίηση για τους γιατρούς

admin

Ερευνητές φτιάχνουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά

admin

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν είναι και τόσο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους

admin

Προειδοποίηση από τη Ματίνα Παγώνη για την αφρικανική σκόνη – «Οι ομάδες υψηλού κινδύνου ίσως χρειαστεί να αλλάξουν φάρμακα»

admin

Καθησυχαστικές οι αρχές των ΗΠΑ: Τα δείγματα του H5N1 που εντοπίστηκαν σε γάλα δεν εγκυμονούν κανέναν κίνδυνο

admin

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

admin

Αξίζει να προσθέσεις το αβοκάντο στη διατροφή σου

admin

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

admin

«Πνιγμένη» στην αφρικανική σκόνη η Αττική – Οδηγίες του υπουργείου Υγείας σε άτομα αυξημένου κινδύνου

admin