Health

Οι εστίες υγαερίου προκαλούν κι επιδεινώνουν το άσθμα, ειδικά σε παιδιά: Στοιχεία-σοκ από μεγάλη έρευνα

Άκρως επικίνδυνη η εκπομπή τοξικών χημικών και καρκινογόνων ουσιών από τις εστίες υγραερίου, ακόμη και όταν είναι κλειστές.

Εκπομπές τοξικών χημικών και καρκινογόνων ουσιών από τις εστίες υγραερίου δημιουργούν ρύπανση στους εσωτερικούς χώρους χειρότερη από την κυκλοφορία αυτοκινήτων, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα σε ΗΠΑ και Αυστραλία.

Ζαλίζουν οι αριθμοί

Περίπου μία στις οκτώ περιπτώσεις άσθματος στα παιδιά στις ΗΠΑ οφείλεται στη ρύπανση που προκαλείται από το μαγείρεμα σε εστίες υγραερίου, σύμφωνα με την έρευνα.

Περίπου το ένα τρίτο των νοικοκυριών στις ΗΠΑ έχουν εστίες υγραερίου στις κουζίνες τους, με τη βιομηχανία φυσικού αερίου να διαφημίζει εδώ και καιρό την μέθοδο ως τον πιο καθαρό και αποτελεσματικό τρόπο μαγειρέματος φαγητού.

Ωστόσο, έρευνες έχει επανειλημμένα δείξει ότι η εκπομπή τοξικών χημικών και καρκινογόνων ουσιών από τις εστίες υγραερίου, ακόμη και όταν είναι κλειστές, δημιουργεί ένα μίασμα ρύπανσης εσωτερικών χώρων που μπορεί να είναι πολλές φορές χειρότερο από τη ρύπανση σε εξωτερικούς χώρους από την κυκλοφορία αυτοκινήτων και τη βαριά βιομηχανία.

Η νέα μελέτη περι- τον κίνδυνο που έχουν τα παιδιά τα οποία εκτίθενται σε ρύπους, όπως το διοξείδιο του αζώτου, που εκτοξεύονται από τις εστίες υγραερίου, διαπιστώνοντας ότι το 12,7% όλων των σημερινών περιπτώσεων παιδικού άσθματος στις ΗΠΑ οφείλονται στη χρήση τέτοιων εστιών στην κουζίνα!

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό σημαίνει ότι με περίπου 5 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ να εμφανίζουν άσθμα, περίπου 650.000 άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών μπορεί να υποφέρουν από κρίσεις άσθματος και να πρέπει να χρησιμοποιούν συσκευές εισπνοής λόγω της παρουσίας εστιών υγραερίου στα σπίτια τους.

Πώς οι εστίες υγραερίου μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το άσθμα

Το μαγείρεμα με υγραέριο απελευθερώνει χημικές ουσίες όπως το διοξείδιο του αζώτου3 και η φορμαλδεΰδη, που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στους αεραγωγούς και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματος.

“Όταν εισπνέουμε αυτά τα χημικά, προκαλείται ερεθισμός και τοπική φλεγμονή στους βρογχικούς σωλήνες και τους αεραγωγούς, που μπορεί να μην παρατηρήσετε καν αν δεν είχατε ποτέ προηγούμενα αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα», λέει η πνευμονολόγος δρ. Huawei Dong.

“Ένα από τα βασικά πράγματα που συμβαίνει σε ασθενείς με άσθμα, είτε είστε παιδί είτε ενήλικας, είναι ότι οι αεραγωγοί φλεγμαίνουν και στενεύουν, προκαλώντας συμπτώματα όπως συριγμό και δύσπνοια”.

Τι λένε οι ερευνητές

Ο Brady Seals, διευθυντής του οργανισμού που έκανε την έρευνα μαζί με επιδημιολόγους σε ΗΠΑ και Αυστραλία, είπε ότι ο επιπολασμός του άσθματος λόγω των εστιών υγραερίου είναι παρόμοιος με τον όγκο του άσθματος που προκαλείται από το παθητικό κάπνισμα, εύρημα που το χαρακτήρισε “σοκαριστικό”. Ο Seals πρόσθεσε: Ξέραμε ότι αυτό ήταν ένα πρόβλημα, αλλά δεν ξέραμε πόσο μεγάλο. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι αν απαλλαγούμε από τις εστίες υγραερίου θα αποτρέψουμε το 12,7% των περιπτώσεων παιδικού άσθματος, κάτι με το οποίο νομίζω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν”.

Γνωστό το πρόβλημα από περασμένες μελέτες

Η νέα έρευνα, η οποία ανέλυσε τον κίνδυνο που έχουν τα παιδιά από τις εκπομπές αερίων και το ποσοστό των σπιτιών που διαθέτουν εστίες υγραερίου, διαπίστωσε ότι οι εστίες αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο άσθματος, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν το θέμα σε διάφορες χώρες.

Πέρυσι, ερευνητές στο Στάνφορντ ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου που εκπέμπεται από τις εστίες υγραερίου και τους φούρνους μπορεί να αυξηθούν πάνω από τα ασφαλή πρότυπα που ορίζει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) για την εξωτερική ρύπανση μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα έντονο στις μικρότερες κουζίνες (δωμάτια).

Πηγές: https://www.theguardian.com, https://www.ucihealth.org, https://www.nationalasthma.org.au

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο άγνωστος κίνδυνος υγείας από τις εστίες υγραερίου στην κουζίνα: Δείτε το βίντεο

Προσοχή αν έχετε σόμπα υγραερίου, πετρελαίου, λαδιού, πέλετ ή ηλεκτρική: Τι πρέπει να κάνετε ΠΑΝΤΑ

Άσθμα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τις κρίσεις στα παιδιά

Βρογχικό άσθμα: Οι διαφορετικοί τύποι, τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται

Related posts

Πως ερευνητές κατάφεραν να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ηλικιωμένα ποντίκια

admin

Ελπιδόφορα μελέτη: Πώς ερευνητές κατάφεραν να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ηλικιωμένα ποντίκια

admin

Δάγκειος πυρετός: Επιδημικές διαστάσεις σε χώρες της Κεντρικής, Λατινικής Αμερικής

admin

Μας «έπνιξε» η αφρικανική σκόνη – Βασιλακόπουλος: Όποιος έχει συμπτώματα και δεν έχει νόσο να μην τα αποδώσει σε αυτή

admin

Μπορείτε να ακούσετε αυτούς τους ήχους μόνο εάν είστε αρκετά νέοι – Κάντε το τεστ

admin

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

admin

Τρόφιμα και ροφήματα που προκαλούν ρινική συμφόρηση

admin

Προειδοποιούν οι πνευμονολόγοι για την αφρικανική σκόνη – «Κίνδυνος για τοξικό μίγμα», τι να προσέξετε

admin

Ποιο φυτικό ρόφημα αξίζει μια θέση στη διατροφή σου;

admin

Η ολική έκλειψη του ηλίου είναι επικίνδυνη για τους οδηγούς

admin

Ύπνος: Τι θα αλλάξει αν κάνετε γυμναστική δύο φορές την εβδομάδα

admin

Οι άνθρωποι μεταδίδουν περισσότερους ιούς στα ζώα απ’ ό,τι εκείνα σε εμάς

admin